Olcsó konkurencia felbukkanásától tartva bírálják a kábeltévéseka kormány ezekben a hetekben készülő tervét a digitális földiműsorszórás állami támogatására. A technikai váltás miatt a médiatörvényt is módosítani kell.

A kábeltévés szövetség az EU tavalyelőtti ajánlására hivatkozva piacsemleges eljárást sürget, mert attól tart, hogy az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) a földi digitális vételhez alkalmas készülékek tervezett ártámogatásával háttérbe szorítja a digitális tévézésre szintén alkalmas kábeles és műholdas műsorelosztást. A digitális földfelszíni televíziós műsorszórás (DVB-T) jóvoltából valószínűleg nagyjából 30 tévé műsora közül lehet majd válogatni, szemben a három mostani - közönséges szoba- vagy tetőantennával fogható - országos programmal (MTV, Tv2, RTL Klub), mégpedig a mainál jobb minőségben és néhány extra szolgáltatással.

Átállásra ösztönözheti a kínálatbővülés azokat, akik beérik ennyi - vagyis a mai kábeltévécsomagoknál nem sokkal kevesebb - programmal. A váltáshoz eleinte csupán a digitális jeleket átalakító készülékre, set-top boxra van szükség. A "digidoboz" legolcsóbb változatai külföldön nagyjából egy dvd-lejátszó áráért kaphatók, 100 euró körül kezdődnek. Az egyszeri beruházás egy-két év alatt megtérülhet az ily módon megspórolt kábeltévé-előfizetésből. Később már dobozra sem lesz szükség: Angliában, ahol a DVB-T gyorsan terjed, a digitális tévék nem drágábbak, mint a hagyományosak, vagyis az amúgy is esedékes tévécserénél lényegében ingyen adódik a lehetőség.

Nem szab közösségi határidőt az analóg sugárzás leállítására az EU, de ha másért nem, a 2004 és 2006 közötti nemzetközi frekvencia-újraelosztási konferencia miatt időszerű legalább az átállás menetrendjének kidolgozása. Bár minden európai országnak legalább 6 országos hálózatra elegendő frekvenciát szánnak, aki nem foglal le idejében belőlük a digitális sugárzáshoz, lemaradhat. "Magyarországnak nincs digitális televíziós stratégiája, ennek megfelelően nem lehet pontos időpontokról beszélni" - mondta a HVG-nek Bartha József, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) műsor-szolgáltatási igazgatója, aki ennek ellenére úgy véli, 2006-tól fokozatosan megkezdődhet és 2008-ra befejeződhet az országos digitális adóhálózat kiépítése, majd a régi és az új módi szerinti párhuzamos sugárzás 2012-re érne véget, akkor kapcsolnák ki az analóg adókat. Az utóbbi azért is alkalmas időpont, mert a két országos kereskedelmi tévé 1997-ben elnyert, eredetileg 10 évre szóló és további 5 évvel meghosszabbítható műsor-szolgáltatási engedélye akkor jár le, az új pályázatokat pedig már a digitális piac követelményeinek megfelelően írhatná ki az ORTT.

Ehhez a médiatörvényt is módosítani kell, amire Kovács György ORTT-elnök május 4-én a testület beszámolójában felhívta az országgyűlési képviselők figyelmét. A médiatörvény ugyanis csak egyetlen földi hálózatot juttat a három közszolgálati tévéprogramnak, a kereskedelmiek pedig pontosan kijelölt, természetesen szintén analóg frekvenciákat kaptak. "Az RTL Klub üzleti terve a mostani frekvenciával számol" - mondta a HVG-nek Kolosi Péter programigazgató, hozzátéve: egyelőre nem is tudják felmérni, mennyit érne meg a digitális sugárzási lehetőség, amennyiben jóval több televíziós társaság jelenik meg, mint hét éve, az RTL Klub pályázatának elfogadásakor. Kereszty Gábor, a Tv2 vezérigazgatója még szintén nagyon képlékenynek tartja a digitális terveket, viszont azt prognosztizálta a HVG-nek, hogy nemcsak a mostani analóg tévék válnak digitálissá, hanem a kereskedelmieknek a mostani egy helyett több programjuk lesz, ha másért nem, hát értékesítésre.

Digitális műsorszórással egyetlen csatornán - szaknyelven multiplexen, magyarul programcsokorban - akár nyolc program is elfér; hogy mennyi, az az adás minőségétől függ. Például attól, hogy szoba- vagy tévéantennára méretezik-e a jeleket, de attól is, hogy lehetővé teszik-e a kényelmes tévénézést mozgó autóban. Bartha szerint Magyarországon - az angol modellhez hasonlóan - öt program kerül majd egy csokorba, ami praktikus megoldás, mert az első csokor összetétele szinte adott: a földfelszíni sugárzású MTV, Tv2 és RTL Klub mellé kerülhetne, s antennával is fogható lenne a most csak műholdról vagy kábelen elérhető m2 és Duna Tv. Önmagában ezért az 5 programért persze aligha ruházna be bárki; a technika elterjedéséhez legalább három csokorra, vagyis 15 szabadon fogható programra lesz szükség. A három új országos adóhálózatot a Nemzeti Hírközlési Hatóság már megtervezte, hiszen a mostani hármat a 2012-es lekapcsolásig az analóg sugárzás lefoglalja.

Kérdés, mely televíziós társaságok szállnak ringbe a későbbi programhelyekért. A várható költségeket és bevételeket pedig úgyszintén lehetetlen megtippelni. Ha egyetlen csatornán egy helyett öt tévé fér el, a sugárzás nagyjából ötödannyiba kerül, és ugyanilyen arányban csökkenhet a frekvenciahasználati díj; ugyanakkor a reklámtorta is még tovább osztódik. Elképzelhető, hogy a modernizációs értékű átállás gyorsítására a párhuzamos analóg-digitális műsorszórás éveiben a digitális frekvenciákért egyáltalán nem kell használati díjat fizetniük a televíziós társaságoknak (a sugárzás és a frekvenciahasználat díját most is az állam szabályozza). De ha kellően bő programkínálattal nem csinálnak kedvet a nézőknek az átálláshoz, akkor - megfelelő kereslet híján - nem jelennek meg elérhető áron a boltokban sem a digidobozok, sem a digitális tévék. Így viszont az analóg műsorszórás utolsó napjaiban a kényszerű átállás a nézőknek túl sokba kerülne.

A digitális tévézéssel a nézők bekapcsolódhatnak a műsorba, szavazhatnak, sportközvetítéseknél kiválaszthatják, melyik kamera képét nézik, netán befolyásolhatják egy-egy játékfilm befejezését. A külföldi tapasztalatok azonban nem egyértelműek: miközben az interaktív műsorok gyártása nagyjából 50 százalékkal többe kerül, ez a ráfordítás - legalábbis a nem fizetős tévéműsoroknál - nem térül meg. Hazai tapasztalatai alapján Ágoston György, a Magyar Televízió műszaki igazgatója úgy véli, "a néző nem előre-, hanem hátradőlve szeret tévézni" - bár az sms-en és számítógépen edződött nemzedékekre valószínűleg mégis lehet építeni. Ami az interaktivitást illeti, ebben a háromféle technika közül, mint internetszolgáltatásai is mutatják, a kábeltévé van előnyben; a földi és a műholdas kapcsolat egyirányú, a visszajelzéshez telefonra vagy internetre is szükség van - bár ez nem túl nagy akadály, mert a digidoboz összekapcsolható a telefonvonallal is.

A doboz megvételének támogatását az állam lehetségesnek tartja, ígéri az IHM, amely a héten bocsátotta újabb rövid vitára az érintett szervezetekkel a DVB-T terv immár második változatát. Néhány nemzetközi példa: Svédországban minden tévénéző állami ajándékaként jár, Berlinben és környékén a szociális segélyre jogosultaknak ingyen, mindenki másnak bolti áron jutott digidoboz. A támogatás mértéke és formája még nem dőlt el, de az IHM - bár a HVG-nek ezt nem erősítette meg - kacérkodik a gondolattal, hogy nem a legkevesebbet tudó dobozokat pártfogolja, hanem a drágább fajtákat, és így az interaktív többletszolgáltatások révén közelebb juttatja Magyarországot az információs társadalomhoz. Ám éppen az esetleg nagyvonalú támogatás híre keltette fel a ma még úgyszólván versenytárs nélkül működő kábeltévések harci kedvét. Rajkai László, a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség elnöke a HVG-nek nyilatkozva az EU 2002-es ajánlására hivatkozott, amely a piac lehető legcsekélyebb megzavarását várja el a kormányoktól. A magyarországi háztartásoknak saját adataik szerint már ma is háromnegyedét kiszolgálni képes kábeltévések - csakúgy, mint az alig 10 százalékos piaci részesedésű műholdas szolgáltatók - azzal érvelnek, hogy a műsorelosztásnak ez a két módja a digitális tévézés egyenrangú szereplője. A műholdas szolgáltatás egyre nagyobb része Magyarországon ma is digitális, a kábelszolgáltatók pedig most készülnek hálózatuk digitalizálására, ami ugyanúgy a programkínálat megtöbbszörözését jelenti, mint a földi csatornák átállítása. Ha a digidobozok vásárlását mégsem támogatná az állam, akkor, vagyis piaci alapon a kábelesek nem tartanának a konkurenciától - tette hozzá Rajkai.

A kábeltévék majdnem 4 milliárd forintot kaptak az ORTT műsor-szolgáltatási alapjából 1997 és 2003 között, ami Bartha szerint több, mint az eddig monopolhelyzetben lévő magyar műsorszóró, az Antenna Hungária Rt. (AH) támogatása volt. Amelynek monopolhelyzete, legalábbis papíron, éppen május elsején, az EU-csatlakozással szűnt meg. Mivel az analóg műsorszórás évei meg vannak számlálva, e területen kizártnak mondható a konkurencia megjelenése, de a szakértők arra sem számítanak, hogy a digitális tévéműsor-szórásban megkérdőjeleződik az AH egyeduralma. Sőt az országos hálózatok megduplázása és ezzel együtt a programkínálat már említett megtízszerezése még növelheti is a privatizáció előtt álló AH vonzerejét. Amint az is, hogy - legalábbis Kárpáti Rudolf, az AH vezérigazgató-helyettese szerint - a digitális adóknak keresve sem lehetne jobb magaslatokat találni, mint ahol az AH mostani tévétornyai állnak.

BEDŐ IVÁN

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hadat üzenne Matolcsy a cukornak és bölcsődei influenzának

Hadat üzenne Matolcsy a cukornak és bölcsődei influenzának

A legmocskosabb kampány után sportszerűen búcsúznak a fideszes polgármesterek

A legmocskosabb kampány után sportszerűen búcsúznak a fideszes polgármesterek

Annyira rákattant az online rendelésre a magyar, hogy akár napi 250 ezer csomaggal is megküzdhet a posta

Annyira rákattant az online rendelésre a magyar, hogy akár napi 250 ezer csomaggal is megküzdhet a posta

Két újszülött gyermekét is megfojtotta egy sárkeresztúri nő

Két újszülött gyermekét is megfojtotta egy sárkeresztúri nő

Tüntetők zárták le a barcelonai repülőtér környékét

Tüntetők zárták le a barcelonai repülőtér környékét

Fának csapódott egy autó Dömsödnél, egy ember meghalt

Fának csapódott egy autó Dömsödnél, egy ember meghalt