Tetszett a cikk?

Tiltakozó levelet ír a Külügyminisztérium (KM) az Európai Bizottságnak azon rendelet miatt, amely előírja, hogy a...

Tiltakozó levelet ír a Külügyminisztérium (KM) az Európai Bizottságnak azon rendelet miatt, amely előírja, hogy a csatlakozó országok élelmiszer-ipari cégei szeptember 1-jétől nem értékesíthetik az unió tagállamaiban az április 30-a előtt gyártott mélyhűtött termékeket, 2005. január 1-je után pedig a hazai piacon sem hozhatnák forgalomba azokat. Az előírás attól függetlenül vonatkozik a fagyasztott árukra, hogy szavatosságuk - ami általában 12-24 hónap - mikor jár le.

Brüsszelben a régi tagállamok élelmiszer-biztonsági garanciák hiányával indokolták a rendelkezést, aminek semmiféle jogi és tudományos alapja nincs, viszont gátolja az áruk szabad mozgását - mondták a HVG-nek a KM-ben, ahol a bizottság túlkapásának minősítették az intézkedést. Az uniós előírással most hátrányosan megkülönböztetett magyar cégek ugyanis korábban is szállítottak az EU-ba; ha akkor jó volt a termékük, akkor most sincs miért aggódni - szól a minisztériumi érvelés. A húsiparosok most mérik fel, mennyi árut érint az EU rendelkezése, a baromfi-feldolgozók pedig úgy kalkulálnak, hogy 75-80 millió euró értékű termékről lehet szó. Az érintettek azt javasolják, hogy a forgalomba hozatali határidőket a szavatossági idő lejártáig vagy 2005. december 31-éig hosszabbítsák meg.

A fagyasztott termékek körüli vita már a második agrárpiaci összetűzés Magyarország és az EU között a csatlakozás óta: az osztrákok magyar élősertés-szállítmányokat fordítottak vissza állat-egészségügyi okokra hivatkozva (HVG, 2004. május 15.), a magyar tiltakozásra az EU illetékes bizottsága jogtalannak minősítette az osztrák lépést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Pénz az abrakban

Termelői többségű agrárholding szervezését kezdte meg a Bábolna Rt., amely megvásárolná a Pick Rt.-t. Az állami hitelből tervezett ügylet pikantériája, hogy a holding a következő lépésben a Bábolna Rt. privatizációjában is részt venne, amire korábban a Pick jelenlegi tulajdonosa is rástartolt.

G7: Mészáros Lőrincével felérő vagyona van egy magyarországi testvérpárnak

G7: Mészáros Lőrincével felérő vagyona van egy magyarországi testvérpárnak

Fekete-Győr: Volner javaslata nem befolyásolja a stratégiánkat

Fekete-Győr: Volner javaslata nem befolyásolja a stratégiánkat

Kiégett egy lakás Lipótvárosban, egy ember meghalt a tűzben

Kiégett egy lakás Lipótvárosban, egy ember meghalt a tűzben