Fagyveszély

Utolsó frissítés:

Tiltakozó levelet ír a Külügyminisztérium (KM) az Európai Bizottságnak azon rendelet miatt, amely előírja, hogy a...

Tiltakozó levelet ír a Külügyminisztérium (KM) az Európai Bizottságnak azon rendelet miatt, amely előírja, hogy a csatlakozó országok élelmiszer-ipari cégei szeptember 1-jétől nem értékesíthetik az unió tagállamaiban az április 30-a előtt gyártott mélyhűtött termékeket, 2005. január 1-je után pedig a hazai piacon sem hozhatnák forgalomba azokat. Az előírás attól függetlenül vonatkozik a fagyasztott árukra, hogy szavatosságuk - ami általában 12-24 hónap - mikor jár le.

Brüsszelben a régi tagállamok élelmiszer-biztonsági garanciák hiányával indokolták a rendelkezést, aminek semmiféle jogi és tudományos alapja nincs, viszont gátolja az áruk szabad mozgását - mondták a HVG-nek a KM-ben, ahol a bizottság túlkapásának minősítették az intézkedést. Az uniós előírással most hátrányosan megkülönböztetett magyar cégek ugyanis korábban is szállítottak az EU-ba; ha akkor jó volt a termékük, akkor most sincs miért aggódni - szól a minisztériumi érvelés. A húsiparosok most mérik fel, mennyi árut érint az EU rendelkezése, a baromfi-feldolgozók pedig úgy kalkulálnak, hogy 75-80 millió euró értékű termékről lehet szó. Az érintettek azt javasolják, hogy a forgalomba hozatali határidőket a szavatossági idő lejártáig vagy 2005. december 31-éig hosszabbítsák meg.

A fagyasztott termékek körüli vita már a második agrárpiaci összetűzés Magyarország és az EU között a csatlakozás óta: az osztrákok magyar élősertés-szállítmányokat fordítottak vissza állat-egészségügyi okokra hivatkozva (HVG, 2004. május 15.), a magyar tiltakozásra az EU illetékes bizottsága jogtalannak minősítette az osztrák lépést.