A beruházások leállítása helyett halasztott fizetéssel igyekszik kiszabadulni a pénzügyi kalodából az oktatási tárca. Három felsőoktatási intézmény félbemaradt fejlesztéseinek befejezéséhez a napokban sikerült megtörnie a Pénzügyminisztérium ellenállását.

Rájár a rúd mostanában az Oktatási Minisztériumra (OM). A kollégiumi díjak radikális emeléséről szóló tervek kiszivárgása (lásd Kis komfort, dupla bér? című írásunkat a 124. oldalon), a magántőkéből megépülő kollégiumok beharangozott, férőhelyenkénti 20-25 ezer forintos ára helyett körvonalazódó 35-40 ezer forint a diákok felhördülését váltotta ki, míg az OM kreatív ötlete három felsőoktatási intézmény fejlesztéseinek finanszírozására a Pénzügyminisztériumnál (PM) verte ki a biztosítékot. Bár a jelek szerint ez utóbbinál a múlt hét végén az OM csatát nyert. A PM a március óta hangoztatott fenntartásai ellenére ugyanis - immár másodszor és most már "tényleg" - hozzájárult ahhoz, hogy az OM a szegedi és a kaposvári egyetem, valamint a nyíregyházi főiskola befejezés előtt álló, a tervek szerint összesen 5,5 milliárd forintba kerülő beruházásainak forrásait, amelyeket a Draskovics-csomaggal februárban megcsapolt, faktoring (azaz követelésvásárló) cég közbeiktatásával, a fizetési kötelezettségek ötéves átütemezésével teremtse elő.

Nehezen emésztette meg az OM, hogy büdzséjét közvetlenül 8,5 milliárd forinttal kellett megkurtítania a PM takarékossági intézkedései következtében. Az SZDSZ-es Magyar Bálint vezette tárca ezért pénzügyi zsonglőrködésbe kezdett: három, idei befejezésre váró beruházás keretét húzta le. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) 2001-ben összesen mintegy 7,2 milliárd forintos ráfordítással egy új, az egyetemi könyvtárnak is helyet adó, 22 ezer négyzetméteres tanulmányi és hallgatói információs központ építésébe kezdett, amelynek eredeti átadási határideje 2004. május 30-a lett volna. Csakhogy az SZTE az OM-elvonás miatt március óta nem fizet a fővállalkozó Magyar Építő Rt.-Baucont Rt. konzorciumnak, így az levonult a területről, és a HVG információi szerint január 1-jétől április 30-áig 27 millió forint kötbért számít fel az egyetemnek. A komplexum készültségi foka 85 százalékos, de a befejezéshez és a berendezéshez - egyebek között a több száz számítógép beszerzéséhez - még mintegy 3,2 milliárd forintra volna szükség. A Nyíregyházi Főiskolának 1,8 milliárd forintja hiányzik a hallgatói információs központ befejezéséhez, ebből 556 millió jövőre esedékes, de a fővállalkozó Strabag Rt. optimistább: noha ugyancsak március 30-a óta egyetlen fillért sem kapott, folytatja az építkezést. A Kaposvári Egyetem pedig 500 millió forinttal "lóg" kivitelezőjének.

A "kecske és a káposzta" elvét szem előtt tartva az OM - Magyar szerint a PM egyetértésével - a következő megoldással óhajtott időt és pénzt nyerni: a fővállalkozó a követelését eladja egy, a tárca, az intézmények és a kivitelező által kiválasztott faktoring cégnek. Utóbbi kamatokkal növelt költségeit az állami költségvetésből az OM fedezi. A PM azonban aggályosnak tartotta az OM javaslatát, legalábbis ez derül ki egy, a HVG birtokába került szakértői véleményből. A március végén keltezett dokumentum szerint a faktorálás formailag nem minősül ugyan hitelnek, amit az államháztartási törvény költségvetési szervezetek számára megtilt, valójában mégiscsak bújtatott kölcsönről van szó, hiszen "a költségvetés - így a dokumentum - a faktoring cég pénzét használja 2009 végéig, és ezért a cégnek piaci alapon számított kamatot is fizet. Mindebből az következik, hogy a faktorálásra vonatkozó szabályok fellazítása és a faktorálás céljaival össze nem egyeztethető felhasználás már-már a joggal való visszaélés határait feszegeti." Ami, túl azon, hogy a Draskovics-csomagot is "fellazítja", az EU számviteli szabályai szerint növeli a központi költségvetés hiányát is.

Taktikázni kezdett az OM-hez hasonlóan a pénzügyi tárca is. A márciusban kiválasztott debreceni székhelyű faktoring cég, a Civis Credit Pénzügyi Szolgáltató Rt. (CC) és az azt hitelező bank, a CIB Bank Rt. megállapodását a fővállalkozó cégekkel tudomásul vette, s a követelés befogadására utasította a kincstárt is, de annak makacsul ellenállt, hogy megadja a CIB Banknak az általa kért további garanciákat. A pénzintézet ugyanis - okulva a fővárosi metróperből (HVG, 2001. április 14.) - egy olyan okmány aláírását kérte a PM-től, amelyben a tárca elismeri az immár mintegy 7,2 milliárd forintra duzzadt követelés jogszerűségét, és garantálja, hogy az összeget a 2006-os választások után is folyósítja. Közel egy hónapos, a PM-mel való eredménytelen alkudozás után a CIB visszalépett, így a CC május elején felmondta a szerződést. Az OM újabb jelöltje a pályázaton második helyre sorolt, közvetve állami tulajdonban lévő Kvantum Investment Vállalkozási és Pénzügyi Szolgáltató Rt., valamint az OTP Bank Rt. lett. Miután a Kvantum és az OTP nem ragaszkodott a PM plusz-garanciavállalásához, hanem beérte az OM - Magyar által nem részletezett mértékű - kötelezettségvállalásával, múlt pénteken (ismét) aláírták a három intézmény beruházásainak befejezését szolgáló megállapodást. Minderre Medgyessy Péter miniszterelnök szegedi látogatását követően került sor, ahol találkozott az egyetemi vezetőkkel is.

A három felsőfokú intézményhez hasonlóan a negyedik kárvallottnak, a Miskolci Egyetemnek sem kell lemondania az idén tervezett 1 milliárd forintos fejlesztésről, amelyet pedig szintén leradírozott a listáról az OM. Sőt. Az egyetem az eredetileg csak az egyik lerobbant kollégium és a zenei képzésnek helyet adó Zenepalota rekonstrukcióját tervezte, de a program a finanszírozási konstrukció májusi megváltoztatásával 3,5 milliárd forintra hízott. A kibővített projekt immár az egyetem teljes kollégiumi rekonstrukcióját, valamint egy új információs és szolgáltató központ megépítését is magában foglalja. Miskolc esetében az OM a Public Private Partnership (PPP) "csodafegyverét" húzta elő: a magántőke bevonását az állami szerepvállalással ötvözi, vagyis a diákotthoni férőhelyek bővítését az idén ősszel pályázati úton kiválasztandó cég finanszírozza majd, a befektetés megtérülése pedig a kollégiumok működtetéséből és az egyéb szolgáltatásokból származó bevételből várható. A PPP konstrukcióval egyébként elsőként várhatóan Debrecenben debütál a tárca, ahol jövő szeptemberre készül el a magántőkéből épülő, kilencszáz férőhelyes kollégium. Magyar Bálint szerint miután a minisztériumnak nincs lehetősége hitelfelvételre, de nem odázható tovább a kollégiumi férőhelyek bővítése sem - országszerte 47 ezer kollégista mellett csaknem 80 ezer diák kénytelen albérletet fizetni -, a 2006 végéig tervbe vett 10 ezer kollégiumi férőhely megépítése a magántőke bevonása nélkül nem megy.

A költségek csökkentése érdekében a tárca több engedményt is tett: eredetileg húsz év után az egyetemek tulajdonába kerültek volna a létesítmények. Ehelyett a minisztérium a kollégiumi funkció fenntartását és a hallgatók elhelyezésének elsőbbségét is elegendőnek tartja. Magyar Bálint szerint azzal is csökkenthetők a költségek, ha egy céghez kerül az új kollégiumok építése, a régiek felújítása, valamint az üzemeltetés. A HVG-nek nyilatkozó szakemberek szerint a tárca az építés és az üzemeltetés összevonásából adódó "keresztfinanszírozást" kétségbeesésében találta ki, miután kiderült: a korábbi kalkulációkkal ellentétben 20-25 ezer forint helyett 35-40 ezer forint lesz egy új, a PPP konstrukcióban megépülő kollégiumi férőhely havi díja. Magyar Bálint szerint mindez csupán ellenzéki kampányfogás, hiszen az összeghez a lakhatási támogatás differenciálásával 2006-tól 5-10-15 ezer forinttal járul hozzá az állam, s csupán a fennmaradó összegen kell az egyetemeknek és a hallgatóknak osztozniuk.

MINK MÁRIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gazdaság

Kis komfort, dupla bér?

Akár a dupláját is fizetheti a jövőben egy hallgató a kollégiumi férőhelyért a mai, átlagosan havi 4550 forint...

Török offenzíva - A kurd harcosok kivonultak Rász al-Ainból

Török offenzíva - A kurd harcosok kivonultak Rász al-Ainból

Előkerült André Kertész radiátora, közben pár francia fotográfusról kiderült, hogy magyar

Előkerült André Kertész radiátora, közben pár francia fotográfusról kiderült, hogy magyar

Christopher Mattheisen: A felhő öt éve kockázat volt, ma megkerülhetetlen

Christopher Mattheisen: A felhő öt éve kockázat volt, ma megkerülhetetlen

Egy bangladesi politikus nyolc hasonmással csináltatta meg a saját egyetemi vizsgáit

Egy bangladesi politikus nyolc hasonmással csináltatta meg a saját egyetemi vizsgáit

Melegrekordok dőltek meg vasárnap

Melegrekordok dőltek meg vasárnap

Coppola is beszállt a Marvel-filmek ekézésébe

Coppola is beszállt a Marvel-filmek ekézésébe