Tetszett a cikk?

Menesztették a Skála Divatház Rt.

Menesztették a Skála Divatház Rt. (SD) két éve sztármenedzserként kinevezett vezérigazgatóját, a korábban az osztrák DM-Drogerie Markt magyarországi láncát kiépítő Karácsonyi Andrást a cég tulajdonosai május elején. Az S&C Áruházlánc Rt. utódaként 2002 májusában létrehozott társaságot az üzleti stratégia megváltoztatásával, például a műszaki cikkek árusításának száműzésével, a fizetőképes, márkás ruhákat kereső vevők megcélzásával próbálta Karácsonyi - a jelek szerint nem sok eredménnyel - kirángatni a kátyúból (HVG, 2002. április 19.). A kiskereskedelmi forgalomban 2001-ben elszenvedett 2,5 milliárd forintos rekordveszteséget 2002-ben 1,7 milliárd forintra faragta le, a tavalyi évre belőtt 400 millió forint mínusz helyett a cég 700 millió forinttal zárta az esztendőt. Kereskedelmi szakemberek szerint a Capital Rt. - pontosabban annak projektcége, a Callum Rt. - többségi tulajdonossá avanzsálása már előrevetítette a történteket: a Tengelmann által 2001 őszén eladott mintegy 57 százalékos részvénycsomagért hozzávetőleg 13 milliárd forintot fizetett a cég, amit főként hitelből fedezett, s piaci találgatások szerint a kölcsön törlesztéséhez, valamint az áruházak beharangozott fejlesztéséhez kevés volt a kiskereskedelemből származó bevétel. A cégcsoport számára az évi több százmillió forintos nyereséget az utóbbi két-három évben már az ingatlaneladások és -hasznosítások, főként az épületek bérbeadása hozza.

A Capital mintha egyre jobban elfordulna a kiskereskedelemtől, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy az idén is folytatja az áruházak értékesítését: múlt héten két újabb, a kispesti és a kőbányai üzletét hirdette meg, és továbbra is keresi a vevőt a mintegy 3,5 milliárd forintra taksált Corvin Áruházra. Ez utóbbival - akárcsak annak idején a Divatcsarnokkal - nem sok szerencséje van. Tavaly év végén már úgy tűnt, a cég hamarosan kasszírozhatja a pénzt: az előszerződést ugyanis aláírta a máig titokban tartott vevőjelölttel, egy külföldi pénzügyi befektető társasággal. A megállapodás azonban mégsem jött össze, mivel a leendő tulajdonos 15 évre szóló, fix tarifát tartalmazó bérleti szerződést akart kicsikarni az SD-ből. Az elképzelés szerint a Corvin alumínium-"burkolatának" lebontása után helyreállították volna az eredeti, műemléki védettségű homlokzatot, majd a jelenleg mintegy 20 ezer négyzetméteres épület több szinttel, hozzávetőleg 25 ezer négyzetméterre bővült volna, amiből 4500 négyzetmétert tervezett az SD visszabérelni. A bérleti díj azonban a HVG értesülése szerint a legdrágább bevásárlóközpontok tarifáit is meghaladta volna.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Divatcsarnoki csaták

Várhatóan júniusban mondja ki a végső szót a Divatcsarnok sorsáról a pénzügyminiszter. Bár több művészeti szövetség kulturális centrumnak szemelte ki az épületet, azt alighanem eladják. Mégpedig alig többért - 1,8-2,2 milliárd forintért -, mint amennyiértaz előző kormány megvásárolta.

Nagyot hempergett a hóban egy Mercedes G-osztály, pedig nem így tervezték

Nagyot hempergett a hóban egy Mercedes G-osztály, pedig nem így tervezték

Már az iPhone-ján is elérheti az Nvidia játékszolgáltatását

Már az iPhone-ján is elérheti az Nvidia játékszolgáltatását

Nagyobb sebességre kapcsol a Google, 400 új játék jön a Stadiára

Nagyobb sebességre kapcsol a Google, 400 új játék jön a Stadiára