Rázós ökoadók

Utolsó frissítés:

A mobiltelefon akkumulátora 30 százaléknyi, az egyéb akkuk ennél kevesebb káros anyagot tartalmaznak - ezzel indokolja...

A mobiltelefon akkumulátora 30 százaléknyi, az egyéb akkuk ennél kevesebb káros anyagot tartalmaznak - ezzel indokolja a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM), hogy a múlt héten tárcaközi egyeztetésre küldött törvénymódosítási javaslatában a mobilok akkujaira kilogrammonként 500, a többire 112 forintos termékdíj szerepel. Ez az adófajta elvileg a kevesebb, illetve kevésbé káros hulladékot eredményező termékek felé terelgeti a fogyasztókat, ám a fenti példa alapján gyanítható, olykor ez csak alibi a zöld tárca bevételeinek növelésére. Ilyen kísérlet volt a hígítókra és az oldószerekre kilogrammonként 200 forintos termékdíj kivetése is (a hasonló anyagokat tartalmazó benzinen ugyanez a teher csupán mintegy 4 forint, a jövedéki adó 3 százaléka), miközben az unió a lakkok, festékek káros oldószertartalmának korlátozásával kívánja a környezetvédelmi célt elérni. A KVVM végül visszakozott, kétéves működés után megszüntetésre javasolja az EU szabályaihoz nem illeszkedő, széles körű termelői ellenállást kiváltó díjat, mintegy 1 milliárd forint bevétellel kurtítva meg ezzel a zöld kasszát.

Ugyancsak hátraarcot hajtott végre a szaktárca a roncsautók termékdíja ügyében. Tavasszal - amikor először futott neki a termékdíjtörvény módosításának - minden eladott új gépkocsit 30 ezer forint termékdíjjal kívánt sújtani, miközben az a cég, amelyik kiselejtezett márkái egyötödét hasznosítja, visszaigényelhette volna azt. A külföldi autógyárak nyomására a minisztérium módosított álláspontján, s beéri az elektronikai hulladékokhoz hasonló konstrukcióval: az eredetileg augusztusban elfogadtatni kívánt kormányrendelet tervezete szerint 2006 januárjától a kocsik súlyának 85 százalékát kell hasznosítani (HVG, 2004. július 10.). A termékdíjból várt 2-3 milliárd forintból támogatta volna a KVVM a gyártói jogutód nélkül maradt márkák - mindenekelőtt a Trabantok - ráfizetéses bontására és feldolgozására vállalkozók többletterheit. Ezt a forrást a regisztrációs díjból pótolják, igaz, a gazdasági kabinet ülésén néhány hete a pénzügyminiszter e célra csupán 1-1,5 milliárd forintot helyezett kilátásba.

Nem enged viszont a környezetvédelmi tárca az eldobós csomagolóeszközöket sújtó díjemelésekből: az élelmiszer-feldolgozók támadásai ellenére lényegében az év elején kidolgozott eredeti javaslatát vinné a kormány elé (HVG, 2004. január 31.). E szerint az italos műanyag palackokat, kartondobozokat, fémdobozokat darabonként 10, az előírt arányban újra nem tölthetőket ezen felül további 25-40 forintos termékdíj sújtaná, a másfél literesnél nagyobbakat pedig akár 70 forint is. A KVVM ezzel ösztönözné a betétdíjas eszközök elterjedését.

A zöld tárca számításai szerint egyre több gyártó éri el a mentességhez szükséges hasznosítási arányt, így a díjak jövő évre javasolt - általában 5-10 százalékos - emelése önmagában nem növelné az idén több mint 20 milliárd forintra tervezett termékdíjbevételt. 2005-ben mégis 4,5-6 milliárd forinttal több folyna be, döntően az elektromos és elektronikai termékek bevonása miatt.