Betör-e a magyarországi mobilpiacra egy újabb szolgáltató, ádáz árversenyre szorítva a már a piacon lévő hármast? Az előfizetők számára alighanem ez a legfőbb tétje az új, harmadik generációs mobilozás frekvenciáira kiírt tendernek.

Kissé formabontóra sikeredett a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) által - többszöri halasztás után az utolsó pillanatban - kedden meghirdetett harmadik generációs (3G) mobiltender. Az eddig alkalmazott, 2,5G-nek nevezett rendszerhez képest sokszorta gyorsabb adatátvitelt és internetalapú multimédiás használatot is lehetővé tevő, UMTS (Universal Mobile Telecommunication System, egyetemes mobilkommunikációs rendszer) néven is emlegetett, széles sávú mobilkommunikációs technológia kiépítését az NHH egyúttal arra is felhasználná, hogy - a versenyt élénkítendő - négyszereplősre bővítse a mobilpiacot. Így hát négy frekvenciablokk használatára írtak ki pályázatot - mint Pataki Dániel NHH-elnök bejelentette - "egyenlő feltételekkel", ám a jelentkezők különböző opciók közül választhatnak. A már piacon lévő három mobilszolgáltatóra - a T-Mobile Magyarország Rt., a Pannon GSM Távközlési Rt. és a Vodafone Magyarország Rt. - szabott egyik blokk esetében a licencdíjat árbevételarányosan, a két másiknál pedig három éves részletben fizethetik meg a befektetők. Egy blokkot fenntartanak egy reménybeli új szolgáltatónak, amely ugyancsak részletekben törleszthet, viszont számára nem kötelező az NHH lefedettségi követelménye, miszerint 2006-tól meg kell kezdeni a 3G-s szolgáltatást a főváros tágan értelmezett belvárosában, és 2008-tól a lakosság 30 százalékát kell ellátniuk.

"Nem maradtunk le semmiről" - kommentálta Drozdy Győző, a Pannon GSM Távközlési Rt. vezérigazgató-helyettese a tender időzítését. Hiszen ahol már elkezdték, ott sem tartanak szinte sehol (lásd Illanó illúziók című írásunkat a 76. oldalon). Nem jósol a második generációshoz fogható áttörést a széles sávú mobilkommunikációnak a szakértők többsége, várhatóan mégis mindhárom magyarországi szolgáltató rástartol a licencre - aki kimarad, lemarad alapon. A szolgáltatók egyelőre még azon agyalnak, hogy eltalálják, egyáltalán milyen termékkel érjék el a fogyasztókat, vagyis inkább opciót vesznek a licenccel a még nem pontosan kitalált, jövőbeni alkalmazásokra. Drozdy szerint a mai szolgáltatást az UMTS gyorsabban adja, ám egyetlen új alkalmazása a videotelefon, ami az előfizetőnek pluszélményt nyújt, de kérdés, hogy ez elegendő-e a piaci áttöréshez. A pályázatra mindenesetre november elejéig lehet jelentkezni, és a tervek szerint decemberben eredményt hirdetnek. Már csak azért is, hogy még az idén befolyjon a 15 évre szóló frekvenciahasználati jogosultságért fizetendő, árverésen kialakuló licencdíj első, az NHH által befektetőnként 5,5 milliárd forintban megszabott összege. Ezzel gyakorlatilag teljesülne a költségvetés idei, 15,8 milliárd forintos bevételi terve. Figyelembe véve a külföldi példákat, tanácsadói körökben a 2004-re beállított összeg legfeljebb háromszorosát valószínűsítik teljes ellenértékként. A hajó ugyanis 2000-2001 során elment, akkoriban Európában egy lakosra vetítve 600 eurót is megadtak a szolgáltatók a licencdíjakért, ám azóta jócskán 100 euró alá szállt a tarifa.

A prognosztizált összeg alaposan elmaradna az 1999-ben meghirdetett 1800 megahertzes mobiltenderétől, akkor a koncesszióért a Vodafone AirTouch és az RWE Telliance konzorciuma 48,5 milliárd forintot, az akkor már a piacon lévő Pannon és Westel pedig 11-11 milliárdot volt hajlandó fizetni (HVG, 1999. július 31.). Igaz, a 2G győztes modell volt, az első generációs analóg rendszert - amelyen a Westel Rádiótelefon Kft. szolgáltatott - gyorsan lecserélték a 2G digitális rendszer egyenletes hangminősége, a jobb készülékválaszték, a nemzetközi barangolás (roaming) és nem utolsósorban az sms-ezés lehetősége miatt. A koncesszió kiírása után évi másfél millióval nőtt az előfizetők száma, s halálbiztos üzleti tervet készíthettek a jelentkezők. Ehhez képest most csak a kiadási oldal biztos: az új infrastruktúra kiépítése szolgáltatónként több tízmilliárd forintba, összességében 100 milliárdba is kerülhet, mégpedig rögvest, hiszen a hírközlési miniszter 2006-ot jelölte meg a szolgáltatás kezdeteként.

Ráadásul a 3G-nek riválisa is akad - bár megoszlanak a vélemények, hogy konkurens vagy kiegészítő termékről van-e szó -, a w-lan (wireless local area network) vagy wifi (wireless fidelity), amely lehetővé teszi, hogy a hordozható számítógép vagy az egyre inkább mobiltelefonra hajazó digitális személyi titkár (pda) vezeték nélkül kapcsolódjon az internetre. Egyre több szálloda, konferenciaterem, reptér kínálja ezt a szolgáltatást, ahol egyébként a 3G-nek is lenne esélye. Utóbbinál ráadásul olcsóbb a kábel nélküli helyi hálózat, mivel ingyenes frekvenciasávban működik.

A leglényegesebb kérdés alighanem az, vajon ringbe száll-e a licencért egy újabb szereplő. Az NHH mindenesetre megteremtette a lehetőséget: a kiírás szerint négy jelentkező juthat frekvenciához. A potenciális licitálóként a piacon a T-Mobile, a Pannon és a Vodafone mellett az Orange nevét emlegetik, sőt a Csányi Sándor OTP-elnök-vezérigazgató résztulajdonában álló Atlas Telecom Távközlési Szolgáltató Kft.-t sem tartják elképzelhetetlennek, amely hamarosan vezeték nélküli szolgáltatást indít a magyar piacon (HVG, 2003. december 20.). A negyedik belépő megjelenése mindenesetre átrendezheti a piacot, bár szakértők szerint inkább azzal, hogy még lejjebb nyomja a jelenleg is nagyjából a vezetékes telefonálás szintjére süllyedt 2G-tarifákat. Legalábbis például a Hutchison Angliában 2G nélkül lépett a piacra, és az ügyfeleket az olcsó hangátvitellel csábítja magához, nem lévén még tömegigény a mindentudó készülékek extra szolgáltatásaira. A Vodafone pedig nem lövi ki magát a 2G-piacról, Németországban a 3G-s gyors adatátvitelt amolyan prémiumszolgáltatásként - laptopba tehető kártyával - kínálja.

Éppen ez utóbbi példa alapján vélik szakértők úgy, hogy várhatott volna még a tenderkiírás, maradt még üzleti lehetőség a 2G-ben. Azzal együtt is, hogy a telítettség jelei mutatkoznak a magyarországi piacon, hiszen a legutóbbi, júniusi adatok szerint száz lakosra 81,2 mobiltelefon-előfizetés jutott, s az előző évi, többnyire havonta 1 százalék feletti növekedés 0,4-0,7 százalék közé szelídült (más kérdés, hogy Csehországban például száz lakosra már 99 készülék jutott júniusban). A nagy tülekedésben a legtöbb ügyfelet a Vodafone Magyarország Rt. nyerte meg: tavaly decemberi 16,76 százalékos piaci részét 18,13 százalékra növelte (a percforgalom alapján 23,65 százalékos a részesedése), nagyjából ennyit veszített január óta folyamatosan a Pannon GSM Rt., amely júniusban 34,19 százaléknál tartott. A T-Mobile-ra átkeresztelt Westel őrzi piacvezető helyét 47,68 százalékkal.

A többszereplős modellre az NHH mindenesetre mintegy sikerdíjjal ösztönözte a pályázati kiírás elkészítésére igénybe vett tanácsadó - a Deloitte Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft. és a Réczicza Ügyvédi Iroda White&Case LLP - párost. A Közbeszerzési Értesítőben közöltek szerint a pályázati dokumentáció és a tender levezénylése nettó 115 millió forintot ér, három győztesnél pedig 16 millió, illetve "versenyélénkítés eredményessége" címén - alighanem negyedik győztes esetén - újabb 16 millió forintot fizet a tanácsadónak.

A mobiltenderhez kapcsolódó tanácsadásra egyébként több mint 200 millió forintot költ az informatikai tárca, illetve az NHH. A nemzetközi és a hazai helyzet áttekintésére, az engedélyek kiosztására, számára, díjára, az előírandó feltételek meghatározására a PricewaterhouseCoopers Kft., a Köves és Társai Ügyvédi Iroda és az Infrapont Gazdasági Tanácsadó Kft. konzorciuma tehetett javaslatot, bruttó 89,375 millió forint megbízási díj ellenében.

VITÉZ F. IBOLYA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gazdaság

Illanó illúziók

Immár négy éve annak, hogy a brit kormány meghirdette az UMTS-koncessziót - az engedélyekért a telefontársaságok...

Pisilni vagy nem pisilni, ez itt a kérdés

Pisilni vagy nem pisilni, ez itt a kérdés

A nap autós videója: 94 éves nagymama a Teslában, ami önálló életre kel

A nap autós videója: 94 éves nagymama a Teslában, ami önálló életre kel

Krómba mártott amerikai csőrös kamionok – megnéztük, milyenek belül

Krómba mártott amerikai csőrös kamionok – megnéztük, milyenek belül

Molnár Péter: Turul, Városmajor, Szabadság tér, Horthy szobor

Molnár Péter: Turul, Városmajor, Szabadság tér, Horthy szobor

Feljelentést tett a fővárosi kormányhivatal a fertőzéssel végződött budaörsi szemműtétek után

Feljelentést tett a fővárosi kormányhivatal a fertőzéssel végződött budaörsi szemműtétek után

Megnéztük, milyen autót kapott 28 millióért Áder János

Megnéztük, milyen autót kapott 28 millióért Áder János