Eladta 25 százaléknyi Pick-részesedését a húspiacon terjeszkedő R-Ko-N Kft.-nek a szegedi szalámigyár részvényeitől már régóta szabadulni szándékozó Arago Rt. A legpatinásabb magyar húsüzem tulajdonosváltása része a piac újrafelosztásának.

Már a Magyar Fejlesztési Bank Rt.-nél (MFB) is bukásra áll az ötlet, hogy az állami tulajdonú Bábolna Rt. által alapított, az eredeti szándékok szerint termelői többségű Bábolna Agrárholding Befektetési Rt. 14-15 milliárd forint államilag garantált hitelt kapjon, amiből megvásárolja a tulajdonosa által több mint egy éve eladásra kínált szegedi Pick Rt.-t (HVG, 2004. május 22.). Az állami bankárok kétségei után nem meglepő, hogy hiába várta a bábolnai menedzsment a tetemes hitelre szóló kormánygaranciát. Ráadásul időközben a Bábolna Rt.-ről kiderült, hogy egy "jó" és egy "rossz" részre bontják (HVG, 2004. július 31.), úgy, hogy a perspektivikusnak ítélt ágazatokat egy, idén szeptember 1-jétől működő új cégbe viszik, amelynek eladásából törlesztenék a veszteséges tevékenységekkel magára hagyott "régi" Bábolna adósságait. Vagyis azoknak csupán egy részét, mivel a 30 milliárd forintot meghaladó tartozásából az MFB 14,9 milliárd forintos hitelét és az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. 2,9 milliárd forintnyi tulajdonosi kölcsönét a privatizációs szervezet alárendelt kölcsöntőkévé alakítja, azt tehát előbb-utóbb minden bizonnyal a büdzsé nyeli le. A Bábolna Rt. eközben végelszámolással, jogutód nélkül szűnik meg, amit a közgyűlés a múlt héten meg is szavazott.

A Bábolna-Pick-üzletről a bábolnai menedzsment nem győzte hangsúlyozni, hogy az állami agrárcég csupán kisebbségi részesedést tartana meg a Pick-vételre alakult társaságban, a többség a húsüzemet alapanyaggal ellátó termelőké lenne, akik közül 182-en jelentkeztek is a projektre. Csakhogy a termelői bevásárlás esetleges állami finanszírozása a Pick-csoport számait nézve sem tűnhet kockázatmentesnek: első félévi gazdálkodásáról szóló gyorsjelentése 109,56 millió forint konszolidált veszteségről számolt be, szemben a tavalyi év hasonló időszakában elért 1,079 milliárd forintos adózás előtti eredménnyel. Üzemi szinten tavaly 15,8 millió, az idén pedig 110,5 millió forintos veszteséget volt kénytelen elkönyvelni a Pick, de az eredményromlás leginkább a pénzügyi műveletekben figyelhető meg, itt csupán 67,6 millió forintos plusz mutatkozott az elmúlt évi 1,094 milliárd forinttal szemben. "A magyar húsipari kapacitás háromszorosa a tényleges termék-előállításnak, az alapanyagoknál pedig árrobbanás történt" - magyarázta a veszteség okait a HVG-nek Kovács Tamás, a Pick Rt. igazgatóságának elnöke.

A bábolnai vevőjelölt megingása után nem sokkal a Pick Rt. tulajdonosa, az Arago Rt. lépett: múlt héten bejelentette, hogy az R-Ko-N Kft. megvásárolt tőle 25,75 százalékos szavazati jogot biztosító, 816,97 millió forint névértékű részvénycsomagot. "Az R-Ko-N nem kíván beleszólni a cég irányításába, amit jelez, hogy igazgatósági tagságot sem kért magának" - mondta a HVG-nek Kovács. Állítása szerint a Pick több mint egy éve meghirdetett befektetőkeresését nem befolyásolja a tulajdonosi szerkezet módosulása, a céget kerülgető vevőjelöltekkel a megállapodás pusztán árkérdés, az R-Ko-N pedig egy esetleges ajánlat esetén dönthet arról, hogy értékesíti-e most megszerzett részesedését, vagy valamilyen különalkut köt a vásárlóval. Korábban egyébként az amerikai sertéshúspiac 40 százalékát a kezében tartó Smithfield Foods Inc., illetve a dán Danish Crown érdeklődött a Pick iránt.

Az új Arago-üzlettárs, az R-Ko-N Kft. erős pozíciókat szerzett az iparágban: a Debreceni Hús Rt., a békéscsabai Csabahús Kft., a nyíregyházi Nyíri-hús Kft., a szolnoki Szole-Meat Kft. és a Pick-csoporthoz tartozó Ringa Rt.-től előbb bérelt (HVG, 2003. december 20.), majd megvásárolt kapuvári húsüzemben működő Kapuvári Hús Rt. révén 20 százalék feletti részesedéssel bír. Fő tulajdonosáról, Román Gyuláról azonban nehezen képzelhető el, hogy csupán pénzügyi befektetőként jelent volna meg a Pickben. "A későbbiekben részesedésem további növelése, illetve értékesítése is lehetséges, de az előbbi lenne inkább kedvemre való" - mondta a HVG-nek. Ő egyébként már korábban is együtt mozgott a Pickkel. Még a kapuvári húsüzem bérbevétele, illetve megvásárlása előtt a húspiaci belső csatározások sodorták egy platformra az Aragóval: amikor utóbbi alapszabály-ellenes működéssel vádolta meg a Vágóállat- és Hús Terméktanácsot (VHT), Román nyilatkozata bizonyította, hogy a VHT egyik elnökségi ülésén a jegyzőkönyvbe került szavazati arány valótlan volt (HVG, 2003. március 8.).

A tavalyi 20 milliárd forintos árbevétel után erre az évre 35 milliárdos forgalmat, 51 ezer tonna hús feldolgozását és 25 ezer tonna készítmény gyártását tervező R-Ko-N-cégcsoportnak nyilván jól jönne a patinás Pick márka, ráadásul Román szerint a szalámigyár műszaki-technológiai felszereltsége világszínvonalú. Korábban kikerült a Pick-csoportból a Ringa Rt., illetve a Soproni Marhavágó Kft., húspiaci szakértők szerint azonban a cég további átstrukturálása elkerülhetetlen, amiről - úgy látszik - az Arago sem gondolkodik másként. "A piaci verseny szakosodásra kényszeríti a húsipari cégeket, a Pick adottságaiból pedig az következik, hogy készítménygyártó specialistává kell válnia" - mondta a HVG-nek Kovács, ami nyilván azt jelenti, hogy a Picknél a vágó-daraboló tevékenység eladásával, esetleg megszüntetésével számolnak.

A Pick-R-Ko-N-üzlet mellett a HVG információi szerint folyamatban van egy másik is, amelynek keretében a hús-, baromfi- és hűtőipari befektetésekkel bíró, Mónos Péter és a francia CIPA Compagnie d' Importation de Prodits Alimentaries érdekeltségébe tartozó Carnex-csoport vásárolja meg a Pápai Hús Rt. 67 százalékát. A piacon egyébként azt tartják, most minden eladó, több cégnek ugyanis milliárdos beruházásokra, egyes esetekben az üzem teljes áttelepítésére van szüksége ahhoz, hogy a következő években megfeleljen az uniós környezetvédelmi és állatjóléti követelményeknek.

KELEMEN ZOLTÁN

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Cher gigaslágerére is lecsapott egy zenei beruházási alap

Cher gigaslágerére is lecsapott egy zenei beruházási alap

Újabb zöld rendszámos Mercedes divatterepjáró érkezett hazánkba

Újabb zöld rendszámos Mercedes divatterepjáró érkezett hazánkba

Debrecen örömmel fogadja az új Természettudományi Múzeumot

Debrecen örömmel fogadja az új Természettudományi Múzeumot

Borkai: Örülök, hogy élek

Borkai: Örülök, hogy élek

Koronavírus: 830-ra emelkedett a fertőzöttek, 25-re pedig a halálos esetek száma Kínában

Koronavírus: 830-ra emelkedett a fertőzöttek, 25-re pedig a halálos esetek száma Kínában

Harminc éve nem házasodtak ilyen sokan, csak gyereket nem akarnak vállalni

Harminc éve nem házasodtak ilyen sokan, csak gyereket nem akarnak vállalni