Tetszett a cikk?

Orvosokat premizált a felírt gyógyszerek után egy francia cég magyarleányvállalata, és a társadalombiztosító egyik munkatársától vényfelírási adatokat vásárolt meg - egyebek mellett ez áll abban a feljelentésben, amelyet a Budapesti Rendőr-főkapitányság vizsgál.

Receptenként 2-4 ezer forintot kaptak bizonyos vérnyomás- és koleszterincsökkentő gyógyszerek felírásáért egyes orvosok, akik a "teljesítményt" a betegekre vonatkozó nyilvántartásaik bemutatásával igazolták. Noha a "szponzoráló" céget hivatalosan senki nem nevezte meg, szakmai körökben nem titok, hogy a dijoni székhelyű Fournier Pharma magyarországi leányvállalata keveredett gyanúba. Az is felmerült, hogy a doktorok igazolását az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) 4 millió forintért kilopott gyógyszerforgalmi adatokkal vetették össze a Fournier-nál. Az ügyet, úgy tudni, a cég egykori alkalmazottja dobta fel, s eddig más esetekben nem látott mennyiségű dokumentummal alátámasztva adta át az OEP főigazgatójának, aki a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK) tett feljelentést ismeretlen tettes ellen.

A gyanú évek óta körüllengi az egészségügy szereplőit, hogy a gyógyszergyárak meg nem engedhető módszerekkel is megpróbálják az orvosok szimpátiáját megnyerni, ám hitelt érdemlő bizonyítékot mindeddig senkinek sem sikerült szereznie. Pedig a betegek szeretnék tudni, hogy a rendelőben gyógyítóval vagy üzletkötővel beszélnek-e, amikor panaszaikkal előállnak. A gyógyszergyárak marketingmódszereit minden orvos ismeri többé-kevésbé - bár senki sem beszél róluk szívesen. Meglehetősen szűk ugyanis a mezsgye - akárcsak a paraszolvencia esetén - a megvesztegetés és a hála utólagos kinyilvánítása között. Először Mikola István, a Fidesz-kormány egészségügyi minisztere próbálta korlátozni a pirulagyártók ajándékozási kedvét, majd utóda, Kökény Mihály egy tavalyi rendeletben tovább szigorított. E szerint a gyógyszereket ismertető orvoslátogatók a mindenkori minimálbér 1 százalékánál - azaz jelenleg 530 forintosnál - drágább ajándékot nem adhatnak a doktoroknak, sőt ingyenes gyógyszermintát is csak évente két dobozzal. A szponzorálás kevésbé direkt formája - meghívás bel- és külföldi szakmai rendezvényekre, konferenciákra - szintén szigorú korlátok közé van szorítva: egy-egy meghívott ellátására 5300 forintnál nem lehet többet költeni. A receptfelírásban való közvetlen érdekeltség megteremtését pedig egyértelműen tiltja a miniszteri rendelet.

Úgy hírlik, éppen ez ellen vétett a mindössze évi 90 millió forintos saját forgalmat elkönyvelő, a magyar piac szereplői mellett liliputinak mondható Fournier Hungary Kft., amely saját koleszterincsökkentője mellett - marketingszerződés alapján - a baseli Novartis gyár hasonló célú készítményét, valamint vérnyomás-szabályozóját is "menedzselte". A gyógyszeriparban megszokott eljárás, hogy valamely óriáscég - ahogy a Novartis is tette - kisebbekre bízza a számára nem központi jelentőségű termékek népszerűsítését. A megbízónak sejtelme sem volt arról, mi módon teszik kapósabbá piruláit - legalábbis ezt állította a svájci multi ügyvezető igazgatója. "Korai lenne bármit is nyilvánosságra hozni a feljelentésben érintettekről, hiszen egyelőre csak gyanúról, nem pedig gyanúsítottakról van szó" - mondta a HVG kérdésére Gerák Sándor, a BRFK gazdaságvédelmi osztályának munkatársa. A rendőrség az ügyben érintett cég három és fél évre visszamenő könyvelését, az irodáiban lefoglalt komputerek adatait vizsgálja, de azt is feltérképezi, hogyan és honnan kerülhettek ki vényfelírási adatok az OEP nyilvántartásából. A végkifejlet - a társadalombiztosításban jártas jogászok szerint - attól függ, sikerül-e bebizonyítani, hogy az ügylettel kár érte a betegeket vagy az egészségbiztosítót. Ha nem, legfeljebb etikai vétségnek minősül a receptpénz elfogadása.

Márpedig az ügy kipattanásának napján Gyenes Géza, a Magyar Orvosi Kamara főtitkára egy esti hírműsorban sietett leszögezni, hogy ha az orvosokat jól megfizetnék, nem lennének ilyen ügyek. A kamara elnöke, Éger István ugyanaznap egy másik csatornán adta a naivat. "Arról nincs közvetlen adatom, hogy mi módon zajlik ez Magyarországon, illetve milyen gyakori az, hogy nem helyeselhető eszközöket alkalmaznak" - mondta a nem is túl rég még háziorvosként praktizáló elnök. Néhány nappal később pedig kijelentette: "A politikai kommunikációban folytatódik az orvosokat, az egészségügy meghatározó szereplőit lejárató gyakorlat, mely a gyógyítómunka körüli közbizalom megrontásával károkat okoz a társadalomnak."

Úgy tudni, a feljelentéshez csatolt dokumentumokban mintegy három tucat orvos neve olvasható, ám a HVG értesülése szerint "nagy hal" egy sincs köztük. Az ügyben Kökény Mihály miniszter is vizsgálatot rendelt el, mivel hírbe hoztak a szaktárcához tartozó két országos intézményt is, feltehetően az Országos Kardiológiai Intézetet és a balatonfüredi Állami Szívkórházat. Az orvosok megkísértése mindennapos, így a mostani eset legfeljebb a jéghegy csúcsa - derült ki egy családorvos szavaiból. A jutalom persze függ a doktor receptírási "képességétől" és - mi tagadás - pénzéhségétől is, de mértéke gyógyszerenként és gyártónként is változik: az igazán jó, nehezen helyettesíthető készítmény kisebb promócióval is kelendő. Az ügyletek formája rendszerint színlelt szerződés, amelyben az orvos adatgyűjtésről, tudományos előadásról ad számlát. Vannak cégek, amelyek a doktor benzin- és telefonszámláját szponzorálják, a beosztott orvosok belföldi, a magasabb pozícióban lévők külföldi szakmai összejövetelekre utazhatnak egyes gyógyszergyártók jóvoltából.

"Egy adott orvosság felírásához direkt anyagi érdekeltséget kötni egyértelműen jogellenes, amit nem szabad egy kalap alá venni az orvoslátogatók gyógyszerismertető tevékenységével" szögezte le határozottan Székely Krisztina, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke. Szerinte olyan etikai kódexet kellene kidolgoznia az iparnak - hasonlóan a nyugat-európai gyógyszergyártók egyesületében készülő ajánláshoz -, amelyben önként vállalnák, hogy csak a valóban rangos nemzetközi kongresszusokra viszik el partnereiket, nem pedig vajaskenyértúrákra. Pedig ez utóbbiból volt több is az elmúlt hét végén. A HVG-hez eljutott meghívóban például egy kisebb belga cég a határ nyugati oldalán egy luxushotelbe invitálta belgyógyász partereit, négy nap teljes ellátással, masszázzsal és "lovagi vacsorával" a közeli vár éttermében; a sok szabadidős program mellé kétszer három óra tudományos előadást is "bezsúfolva" a résztvevőknek. E helytől néhány kilométerre, hasonlóan luxuskörülmények között nőgyógyászok szívhatták magukba a tudományt. Egy ilyen ajándék értéke - összevetve a szállodák interneten is megtekinthető, szobánként és naponként 100 euró feletti áraival - némileg meghaladja a rendeletben megszabott 5300 forintos limitet.

A mintegy 16 millió receptet felíró és ehhez az idén várhatóan 260 milliárd forint társadalombiztosítási támogatást utalványozó orvosokat az OEP képtelen hatékonyan ellenőrizni: a tavaly beharangozott gyógyszerfelírás-ésszerűsítési törekvések - egyebek mellett az olcsóbb, úgynevezett generikus készítmények előnyben részesítése - nem sok eredményt hoztak. Már csak azért sem, mert az orvosok ez irányú ösztönzésére szánt milliárdok áldozatául estek a kormány későbbi megtakarításainak. Az OEP-törekvésekkel homlokegyenest ellentétes gyártói "ösztönzéshez" pedig a jelek szerint épp a társadalombiztosító receptadat-kezelő programját csapolták meg. Pedig "elvileg az adatokhoz csak meghatározott kör fér hozzá, és minden lekérdezés nyomon követhető" - mondta a HVG-nek Király Gyula, az informatikáért felelős főigazgató-helyettes -, így visszakereshető, hogy ki és mikor, milyen adatokhoz nyúlt hozzá. "Teljes biztonság persze csak akkor képzelhető el, ha senki nem fér hozzá semmihez, akkor viszont dolgozni sem lehet. Természetesen nekünk is érdekünk, hogy kiderüljön, történt-e jogosulatlan hozzáférés. Megjegyzem, a tavaly nagy nyilvánosságot kapott állítólagos OEP-s adatlopásról (HVG, 2003. május 17.) kiderült, hogy senki nem kínált pénzért receptfelírási információkat, így a rendőrség bűncselekmény hiányában éppen most zárta le a nyomozást."

Ha bebizonyosodik, hogy az orvosok ellenszolgáltatásért írtak fel receptet, megfoszthatják őket receptírási joguktól - közölte az OEP szóvivője. Kökény Mihály pedig munkahelyi konzekvenciákat ígért, de elismerte, hogy a gyógyszerek reklámozását tiltó rendelet gyenge pontja éppen az elrettentő büntetések hiánya. A jogszabály ellen vétő gyógyszerismertető szakembereket legfeljebb etikai bizottság elé lehet citálni, és legrosszabb esetben három évre lehet eltiltani a munkájuktól.

GÁTI JÚLIA

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Gazdaság

Drága kollégák

Tévhit, hogy az irigyelten sokat kereső nyugati orvosokat nem lehet megvesztegetni, legfeljebb az ő tarifájukat a...

Tíz évig titkosak lesznek a Budapest–Belgrád vasútépítkezés iratai

Tíz évig titkosak lesznek a Budapest–Belgrád vasútépítkezés iratai

Drámai visszaesést jósol a Goldman Sachs

Drámai visszaesést jósol a Goldman Sachs

Megjelentek a hajléktalanszállókon a munkájukat és lakhatásukat elveszített tömegek

Megjelentek a hajléktalanszállókon a munkájukat és lakhatásukat elveszített tömegek