Tetszett a cikk?

Néhány bajnoki meccs után pénzügyi válságba került a zalaegerszegi és a székesfehérvári futballcsapat, a Diósgyőrről pedig nem tudni, pályára léphet-e még ebben az évadban. Más klubok költségvetése is tovább apad: a liga ugyanis egyelőre nem utal marketingbevételeiből a neki eladósodott focivállalkozásoknak.

Egy körülbelül húszfős társaság kevéssé válogatott kifejezésekkel adta kedvenc csapata játékosainak tudtára a múlt szombati Zalaegerszegi TE-Fehérvár FC meccsen, hogy eddigi produkciójukért nem is érdemelnek fizetést. Az egyébként nulla-nullára végződött, a tudósítások szerint gyászosan gyenge meccsen történtek előzménye, hogy a zalaegerszegi klub elöljárói múlt héten kedden bejelentették: elfogyott a pénz, nem utalnak fizetést és pontprémiumot a játékosoknak.

A zalaegerszegi csapat csődközeli helyzete a hasonló híreken edződött futballrajongókat is váratlanul érhette, hiszen a két éve még a Bajnokok Ligája selejtezőjének hazai meccsén a Manchester Unitedot legyőző ZTE a szurkolói kritika ellenére jól indította a bajnokságot, ráadásul nevezését - amelyben a tervezett bevételek és a kiadások egyensúlyát szerződésekkel is bizonyítani kell - első körben fogadta el a Magyar Labdarúgó Liga (MLL). (Az FTC, az időközben Diósgyőrbe költözött Balaton FC, az akkor még Videoton néven szereplő Fehérvár FC, a Békéscsabai Előre és a Budapest Honvéd nevezését a liga elutasítása után a sportági szövetség hagyta jóvá.)

"A tervezett bevételeink egy részéről kiderült, hogy azok nem folynak be" - magyarázta a válságossá vált helyzetet a HVG-nek Nagy Ferenc, a ZTE Football Club Rt. időközben lemondott elnöke. Nagy a Slavia Prahától a tavaly ott szerepelt, azóta hazatért Józsi Györgyért szerinte a ZTE-nek járó 65 millió forintot nevezte meg az egyik hiába várt bevételként, a más hasonló okokból eredő idei hiányt pedig több mint 120 millió forintban határozta meg. Utóbbi másik forrása az lehet, hogy a HVG információi szerint az MLL bejelentette: az idén és jövőre ne is számítsanak például a televíziós közvetítési jogok értékesítéséből származó központi marketingbevételekre. "Mintegy 2 milliárd forint ligahitelt kell visszafizetniük a futballcégeknek, amit az érintettek a marketingbevételek rájuk eső részéből teljesítenek" - indokolta a HVG-nek Deák László, az MLL kabinetvezetője, miért nem osztják fel a futballvállalkozások között a mintegy 800 millió forintot. Ebből a forrásból a ZTE az elmúlt szezonban 60 millió forinthoz jutott.

A furcsa az ügyben, hogy az MLL ezek szerint egy olyan tervezett bevételt is figyelembe vett a nevezésnél, amelyről elvileg előre tudhatta, hogy nem utalja át. A ZTE Rt.-t azonban ennél nagyobb, régi teher is nyomja. A futballcég menedzsmentjének válságkezelő terve ezért a hirtelen keletkezett lyukat 120 millió forintos tőkeemeléssel javasolta befoltozni, egyúttal egy csapásra elrendezte volna a korábbi évekből hozott mintegy 300 millió forint kötelezettséget is, annak hosszú lejáratú bankhitelre váltásával. A válságkezelő csomag harmadik elemeként az önkormányzatnak vállalnia kellett volna, hogy az eddigi évi 50 millió helyett 80 millió forinttal járul hozzá a ZTE Rt. működéséhez. Csakhogy a helyhatóság - Nagy állítása szerint ellentétben a futballcégben szintén nagytulajdonos Zalahús Rt.-vel, illetve Győri Lászlóval, és az általa képviselt befektetőkkel - sem a tulajdoni arányának megfelelő tőkeemeléshez, illetve kezességvállaláshoz, sem a plusz 30 millió forinthoz nem járult hozzá, hanem további tárgyalásokat kezdeményezett. "Tulajdonosként az önkormányzat minden részlettel tisztában van, ez csupán időhúzás, aminek felszámolás is lehet a vége" - dohogott Nagy.

Valami ilyesmitől rettegnek Székesfehérváron is, ahol az MLL vizsgálata pénzügyi szabálytalanságokat állapított meg (HVG, 2004. szeptember 18.), amire a csapatot működtető Videoton FC Kft.-ben 84 százalékos tulajdonrészt birtokló önkormányzatban belharc tört ki a többségi MSZP-SZDSZ-frakció, illetve a helyi ellenzék között. Előbbiek támogatásával a város kezességet vállalt a futballcég 120 millió forintos hitelfelvételére, azzal a feltétellel, hogy a kölcsönt a kft október végéig visszafizeti. A névadó szponzorát is elveszített csapat labdarúgóival szembeni tartozásainak kiegyenlítésére felhasznált hitelt legfeljebb csak játékoseladásokból tudja kiegyenlíteni a futballcég, amivel későbbi bevételeit áshatja alá.

A fehérvári krimivel szemben a külső szemlélő számára a Diósgyőri BFC-vel történtek inkább a kabaré kategóriába tartoznak. A Miskolcra áttelepült Siófok FC Kft. (HVG, 2004. július 31.) licencét ugyanis az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) licencmenedzsere szeptember 10-én visszavonta, egyben a csapatot ki is zárta a bajnokságból. Ezt az eljárást a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ), a "másodfokú licencadó bizottság" gazdája kifogásolta, egyben engedélyezte a Siófok FC Kft.-nek - amely a HVG információi szerint saját tőkéjét jelentős mértékben a negatív tartományba fordította -, hogy Diósgyőr néven futó csapata pályára lépjen a múlt hétvégi fordulóban, de csak erre a hétre ígért végleges döntést. "A licenc nem olyan, mint a jogosítvány, az abban szereplő feltételeknek folyamatosan meg kell felelni" - hívta fel a figyelmet az üres kassza veszélyeire a HVG-nek Deák. A liga kabinetvezetőjének szavaiból az is következik, hogy ha az MLSZ engedélyezi a Diósgyőrnek a további részvételt, annak gazdasági helyzete pedig nem javul, akár az is előfordulhat, hogy a licencmenedzser egy következő vizsgálatnál ugyanarra az eredményre jut, mint néhány hete, akkor pedig vélhetően újra kezdődik a hercehurca.

KELEMEN ZOLTÁN

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Közel negyedével esett vissza az ingatlanpiac a járvány miatt

Közel negyedével esett vissza az ingatlanpiac a járvány miatt

Ha van a telefonján Viber, ezt a WHO-csatornát kapcsolja be rajta

Ha van a telefonján Viber, ezt a WHO-csatornát kapcsolja be rajta

Könnyen lehet, hogy Orbánéknak van igazuk, és nem kell ész nélkül szórni a pénzt

Könnyen lehet, hogy Orbánéknak van igazuk, és nem kell ész nélkül szórni a pénzt