Tetszett a cikk?

Képtelen helyzetek sorozata vezetett a balatonfűzfői Nitrokémia 2000 Rt. januári felszámolási eljárásához. Az egyik résztulajdonosról, a First Empire Investment Ltd.-ről kiderült, hogy a tavalyi adásvételi szerződés idején már nem is létezett.

Különös vevője akadt a szerény, 20 millió forint jegyzett tőkéjű, ám értékes vagyonnal, a hazai vegyipar egyik meghatározó cégében, a 4,6 milliárd forint jegyzett tőkéjű balatonfűzfői Nitrokémia 2000 Rt.-ben (NK-2000) mintegy 94 százalékos részesedéssel rendelkező Nitrokémia-Invest Szolgáltató Rt.-nek (NK-I). A londoni bejegyzésű, két panamai illetőségű magánszemély által jegyzett First Empire Investment Ltd. (FEI) 2004 márciusában mintegy 100 millió forintért megszerezte az NK-I 60 százalékát, s a részvényadásvételt követően a cég magyarországi képviselőjeként fellépő Pintér János rögvest nagy ívű terveket ecsetelt a sajtóban: az új tulajdonos tőkét emel, modernizálja a fűzfői vegyipari gyárat, és a fejlesztések után a londoni tőzsdére vezeti be a magyar céget (HVG, 2004. április 10.).

Máig rejtély, hogy Pintér mindezt mire alapozta. Néhány hónap múlva ugyanis a kisebbségi tulajdonosok firtatására kiderült: Pintér sem az FEI létezését, sem saját megbízatását nem tudja a magyar jogszabályok szerinti, három hónapnál nem régebbi dokumentummal igazolni. Emiatt az FEI tulajdonszerzését a Veszprémi Cégbíróság nem is jegyezte be. A HVG által megkeresett Dun & Bradstreet nemzetközi céginformációs szolgálat 2005. január 13-ai jelentéséből pedig kitűnik: az FEI-t már jóval a szerződés aláírása előtt, 2003. április 29-én - saját kezdeményezésére - törölték a londoni cégjegyzékből. Hasonló információt közöl a brit kormány céginformációs honlapja is. Ezek után az is kérdéses, kinek a pénzéből fizetett Pintér.

Az NK-I-t a Nitrokémia privatizációjára Tóth Péter ügyvéd 2000 szeptemberében hozta létre (HVG, 2000. december 2.). Egy évvel később a részvények 45 százalékával (a 2003 decemberében elhunyt) Patonai József, a Nitrokémia egykori elnöke rendelkezett (ő az Orbán-kormány alatt több állami cégben, például a Forrás Rt.-ben, a Dunaferr Rt.-ben is vezető tisztséget viselt), a másik 45 százalékkal a cég vezérigazgatója, Henger Károly, míg a maradékon tíz vállalati vezető osztozott. Az FEI Patonai halála után került a képbe, miután az örököstől 72 millió forintért megvette a részvénycsomagot, majd további 15 százalékot hozzávásárolt Henger részesedéséből. A megbízottként eljáró Pintér a névérték 250 százalékán felvásárlási ajánlatot tett a kisebbségi pakettel rendelkezőknek is, csakhogy erre már nem került sor.

Addigra ugyanis már ádáz vita dúlt az FEI létezéséről. Pintér a HVG-nek azt állította, nem volt tudomása arról, hogy a brit cég tulajdonosai immár másfél éve töröltették a társaságot: őt úgy informálták, hogy átalakulást, tőkeemelést terveznek, és First Empire Investment néven pénzügyi befektetőként működnek tovább. Állítása szerint Pintér az NK-I részvényeit az FEI nevében vette ugyan meg, de a pénzt egy - pontosan meg nem jelölt - taggyűlési határozat alapján a Pintér érdekeltségébe tartozó Remington Ingatlanfejlesztő Kft. és annak fő tulajdonosa, a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett Remington Sales Corporation adta össze tagi hitel formájában (HVG, 2005. január 8.).

Az információ - túl azon, hogy nem létező cégnek nem lehet tagi hitelt nyújtani - több sebből vérzik. A Remington-csoport nem volt tagja az FEI-nek. Most Pintér szerint mégis erre a hitelezői jogviszonyra hivatkozva kezdeményezte két Remington-cég és ő maga is a londoni hatóságoknál az FEI státusának visszamenőleges hatályú visszaállítását, ami állítólag idén februárban megtörténik. Az új tulajdonosok között immár a két cég és Pintér is szerepelni fog. Egyes szakértők szerint a brit jog ezt valóban lehetővé teszi, míg mások szerint csupán a névhasználat állítható vissza, és a törlés, valamint az új bejegyzés közötti "szünetben" kötött tranzakciók hatálytalanok. A magyar jog szerint azonban mindenképpen aggályosnak tűnik az éppen törölt státusban leledző FEI NK-I-beli tulajdonszerzése, aminek vizsgálatára többek között a cégbejegyzésben még mindig tulajdonosként szereplő Patonai Zoltán (Patonai József örököse) novemberi beadványában javaslatot is tett.

A tisztázatlan tulajdonosi viszonyok következtében az NK-2000 fizetésképtelenné vált, és 2004. december 30-ai hatállyal felszámolás alá került. A Veszprémi Cégbíróságon fellelhető dokumentumokból rekonstruálható történet szerint a tulajdonosok energiáit az elmúlt fél évben a vegyipari cég birtoklásáért folytatott harc kötötte le. Hiába vásárolt 60 százaléknyi részvényt az FEI, nem tudott birtokon belülre kerülni, miután azt a cégbíróság a dokumentumok hiánya miatt nem jegyezte be. Az FEI nevében eljáró Pintér állítása szerint tulajdonosi kontroll nélkül viszont a brit társaság nem volt hajlandó a beígért tőkeemelést, fejlesztést végrehajtani.

Az NK-I közgyűlési jegyzőkönyveiből az is kiolvasható, hogy Henger a részvény-adásvételi szerződést követően az új társtulajdonos kérésére leállíttatta az NK-2000 korábbi reorganizációs programját, és újabb utasításokra, de főként friss forrásra várt. Egyre reménytelenebbül, miután az évi mintegy 8 milliárd forintos árbevételű társaság finanszírozását tavaly nyár óta a korábbi fő hitelező, a CIB Bank Rt. felmondta, megszüntetve az NK-2000 Rt. 1 millió eurós, valamint az 1 millió dolláros hitelkeretét is, és nem adott banki garanciát az egyik legfontosabb gyártási alapanyagának, az ortoxilolnak 70 millió forint értékű beszerzéséhez sem. A társaság a tavalyi év végére már csaknem 450 millió forintos veszteséget halmozott fel, és közel száz szállítójának tartozott, összesen 400 millió forint körüli összeggel.

A helyzet megoldására november végén két rendkívüli közgyűlést is tartott az NK-I. Az egyiken Pintér elnökölt, és a jegyzőkönyvi dokumentumok szerint 67 millió forinttal meg akarta emelni az NK-I alaptőkéjét, hogy megerősítse pozícióját, ám feltételül kötötte, hogy a tulajdonosi arány megváltozását a közgyűlés ismerje el. Csak ez esetben vállalná az FEI az NK-2000 rendbetételét. A cég finanszírozási gondjainak áthidalására pedig azt javasolta, hogy az NK-2000 tulajdonában lévő Fűzfői Erőmű Kft.-t adják el az FEI-nek (amit a HVG információi szerint a fantomizált cég nevében Pintér nyomban tovább is adott volna a Siemens Rt.-nek). A rendkívüli közgyűlésről azonban az ellentábor, az FEI legitimációját vitató NK-I-kisebbségi tulajdonosok kivonultak, és egy másik, azon melegében megtartott közgyűlésen az NK-2000 újabb reorganizációs tervéről határoztak. Ez utóbbi létszámleépítést, 300 millió forint hitel felvételét és a cég vagyontárgyai egy részének eladását tartalmazta. Minderre már nem kerülhetett sor, miután egyik szállítójuk decemberben 50 millió forint lejárt tartozás miatt megindította a felszámolási eljárást az NK-2000 ellen, amely 2004. december 30-án jogerőssé vált.

Az NK-2000 felszámolásának a felelősségét elhárítva Pintér azt nyilatkozta a HVG-nek: szerinte a cégbírósági dokumentumokból nyomon követhető, hogy Hengerék szándéka szerint a cég esetében irányított felszámolásról, a vitatható privatizáció nyomainak eltüntetéséről van szó. A vegyipari cég menedzsmentjéből alakult társaság ugyanis 11,6 százalékos árfolyamon mindössze 460 millió forintot fizetett az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-nek a 85 százalékos részvénycsomagért (a többit a cégben minimális részesedéssel rendelkező dolgozóktól vásárolta meg). Igaz, a menedzsmentcég átvállalta az NK-2000 több milliárd forintos hitelállományát, amit azonban újabb banki hitellel fedezett.

Az adósságok lefaragása érdekében 2003-ban a tőkeszegény NK-I zavaros tranzakcióba kezdett: az NK-2000 legértékesebb vagyonelemét, a könyv szerinti értéken 1,7 milliárd forinton nyilvántartott Balaton-parti ingatlant 2003 decemberében egy új, Balaton-Invest '03 néven gründolt cégbe vitte át. Pontosabban: az új kft az NK-2000 1,5 milliárd forintos hiteltartozását átvéve vette meg az ingatlant, de arra a HVG értesülése szerint a CIB Bank Rt. nem csupán jelzálogot jegyeztetett, de eladási opciót is kikötött. Mindezt Pintér szerint jogilag vitatható módon vitték végbe: az erről szóló közgyűlési határozaton ugyanis már nem lehetett jelen az ügyletet megelőzően elhunyt Patonai József, aki az NK-I felügyelőbizottsági (fb) elnöke volt, jóllehet a cég alapító okirata szerint a tranzakciót az fb-elnöknek is jóvá kellett volna hagynia. Patonai utódát viszont csak a következő év januárjában nevezték ki.

A Nitrokémia felszámolásával megbízott Vectigalis Rt. biztosa, Varga Jenő a romokat szemlélve a HVG-nek megjegyezte: az NK-2000 mintegy 2-2,5 milliárd forint adósságot hagyott maga után, aminek fedezetére aligha lesz elegendő a megmaradt vagyona. Varga a cég tovább működtetését tűzte célul, ami azonban egyelőre nehézkesnek tűnik: a felszámolás alatt lévő NK-2000 nem juthat hozzá azokhoz az alapanyagokhoz, amelyek a jövedéki törvény hatálya alatt állnak. Mentőövet sajátos módon az FEI nevében Pintér János dobna a cégnek: a múlt héten tulajdonosi egyezséget ajánlott a felszámolónak, vagyis a tartozások kifizetése után birtokba venné a céget. A bökkenő továbbra is az, hogy az FEI a mai napig nem szerepel az NK-I tulajdonosai között.

MINK MÁRIA

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mindenkori mélypontja közelébe zuhant szerda este a forint

Mindenkori mélypontja közelébe zuhant szerda este a forint

Itt a gázüzemű új VW Golf TGI

Itt a gázüzemű új VW Golf TGI

Kanye West beszólt Jennifer Anistonnak: A Jóbarátok nem volt vicces

Kanye West beszólt Jennifer Anistonnak: A Jóbarátok nem volt vicces