Tetszett a cikk?

Csányi Sándor OTP-vezér beszállása, illetve az Arago-tulajdonos Leisztinger Tamás visszavonulása átrajzolja a magyar húsipari térképet. A mostani pezsgés elkerülhetetlen koncentrációval jár, amelyben Csányi mögött Mónos Péter és Román Gyula cégcsoportjai küzdenek a nagyobb piaci részesedésért.

Nem ült sokáig babérjain az agrár-élelmiszeripari birodalmat építő Csányi Sándor, az OTP Bank Rt. elnök-vezérigazgatója, aki miután megvette a magyar húspiac bő tizedét birtokló Délhús Rt.-t (HVG, 2004. november 20.), a múlt héten - a Délhúson keresztül - 31,21 százalékos részesedést vásárolt a piacvezető szegedi Pick Rt.-ben. Utóbbit a Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó Arago Rt. már régóta árulta, eddig nem sok sikerrel. A külföldi érdeklődőket elriasztotta az akkor még a leányvállalatokban birtokolt részesedésekkel együtt értett 15 milliárd forint feletti vételár; a 14-15 milliárd forintos hiteligény pedig, amelyre állami garanciát kértek, elúsztatta a Bábolna Rt. vezetői által dédelgetett tervet a Pick megszerzésére.

A hazai nagyágyúk közül a Pickben korábban Román Gyula, a Debrecen-Hús-csoport (DH) - amelynek névadó cégébe a Magyar Fejlesztési Bank Rt. nemrég tőkeemeléssel beszállt (HVG, 2005. január 22.) - fő tulajdonosa látott fantáziát. Társasága, az R-Ko-N Kft. tavaly 25,75 százalékos szavazati jogot biztosító részvénypakettet vásárolt az Aragótól (HVG, 2004. szeptember 4.), amit azonban Csányi érkezésekor vissza is adott.

HVG
A Pick 1999 és 2001 közötti megszerzése mintegy 20 milliárd forintjába került az Aragónak, amiből a 2001-es és 2002-es év eredménye után összesen mintegy 17,5 milliárd forintot osztalék formájában viszsza is vett. Időközben azonban a hitelező bankok gyakorlatilag átvették az irányítást a tetemes adósságot felhalmozó, tavaly pedig 5 milliárd forintot meghaladó veszteséget összehozó cég felett, amely fokozatosan megvált leányvállalataitól, így a Ringa Rt.-től, a Soproni Marhavágóhíd Kft.-től, a Herz Rt.-től és a Szegedi Paprika Rt.-től is. "Ez év elején visszafizettük 60 millió eurós adósságunk felét" - cáfolta az adósságállomány további növekedéséről szóló húspiaci pletykákat a HVG-nek Kovács Tamás, a Pick Rt. elnöke, az Arago fennmaradó 63,76 százalékos részvénycsomagjának további sorsára vonatkozó találgatásokba azonban nem bocsátkozott.

Csányi bejelentkezett a Pick fennmaradó, eladó részére is - hétfőn már több forrásból is megerősítették a HVG-nek, hogy Román Gyulának többségi részesedésre szóló vételi opciós jogával már az OTP-vezér rendelkezik. Korántsem valószínű azonban, hogy az eladó Pick-papírokat a Délhús veszi meg. A két cég együtt ugyanis a magyarországi húsfeldolgozás 40 százalékát adná, ami a versenyhivatal vétóját is kiválthatná. Az egyszerűség kedvéért ezért vélhetően egy külföldön bejegyzett offshore céghez kerülnek az Arago Pick-papírjai. Így történt ez a Délhúsnál is, ahol a Hollandiában bejegyzett Contact Flow Europe B.V.-n keresztül tulajdonos Csányi grandiózus tervekkel állt elő, és 6,5 milliárd forinttal növelné a cég tavalyi 28,5 milliárd forintos árbevételét.

Zajlik az élet a Pick-csoportból tavaly év végén kivált Herz Rt. (HVG, 2004. december 3.) körül is. Az új tulajdonos, a Cashline Értékpapír Rt. vezérigazgatója, Albrecht Ottó érdekeltségébe tartozó Clar Invest Kft. a hírek szerint napokon belül megválik a szalámigyártól. Bár a HVG-nek Román Gyula és a szintén jelentős húsipari érdekeltségekkel bíró Mónos Péter is megerősítette, hogy érdeklődnek a Herz iránt, húspiaci berkekben egy nem nevesített német hátterű céget tartanak befutónak. A HVG információi szerint utóbbi az egyebek mellett a Pannonbau-cégekben és a Vasas labdarúgócsapatát is működtető Pannon Futball Kft.-ben tulajdonos Jámbor János Formont Kft. nevű cégét is jelentheti. A német kapcsolatra utal, hogy Jámbor Kasselben húsüzemet működtet - ahová korábban munkaerőt közvetített -, a Pannonbau-cégekben tulajdonos Dobos-Wolski Andrea pedig németországi lakcímmel rendelkezik.

Nagy kiszálló viszont Farkas Imre, a Zalahús Rt. korábbi tulajdonos elnök-vezérigazgatója (lásd Dinasztiavég című írásunkat), aki szintén a napokban jelentette be, hogy túladott 71,8 százaléknyi részvénycsomagján. A tavaly már csak az előző évi háromnegyedét, 9 milliárd forint árbevételt elért Zalahús vevőjét Farkas a bejelentéskor nem nevesítve "tőkeerős szakmai befektetőként" méltatta. Az eddig ingatlanbefektetésekben utazó RE-N Kft.-nél - amelyről a múlt hét végén derült ki, hogy övé lett a Zalahús többsége - azonban csak bajosan lehetne élelmiszer-ipari kötődést találni, annál inkább más jellegűeket. Az RE-N tulajdonosa ugyanis - a Liechtensteinben bejegyzett Gibrela Limited mellett - az a Dolgos Miklós, aki néhány társaságban együtt szerepel politikai vihart is kavaró cégekben érdekelt emberekkel, másutt pedig őt követték "érdekes" szereplők. A Sigma Követeléskezelő Rt. felügyelőbizottságában (fb) például együtt tag Réti Olgával, annak a Nábob Lízing Kft.-nek a tulajdonosával, amely 2001-ben megvásárolta az azóta felszámolás sorsára jutott, az Orbán-kormány alatt az Álmok álmodói - Világraszóló magyarok című millenniumi kiállítás rendezésének jogát elnyert Millenáris Produkció Rt.-t. Dolgos mint ügyvezető, illetve a Gibrela Ltd. kiszállása után váltott nevet az In Media Kft. néven elhíresült cég, amely Mendreczky Károly elnöksége alatt a Magyar Televízió reklámidejét értékesítette (HVG, 2001. július 21.). A mezőnyárádi bejegyzésű, főtevékenységként élelmiszer-kiskereskedelemben utazó Reláció Kft.-beli részesedését Dolgos a Szárhegy-dűlő-Sárazsadány Kft.-ben korábban Orbán Viktor feleségével együtt tulajdonos Szász I. Attilának adta el (lásd cikkünket a 113. oldalon).

Az új Zalahús-tulajdonos ingatlanpiaci kötődései legalábbis elgondolkodtatták a húspiaci szereplőket: a legtöbben arra számítanak, hogy az ezer dolgozójának felét nemrég elbocsátani kénytelen, veszteséges és eladósodott cég felszámolásra kerülve ingatlanspekuláció tárgya lesz. Még hétfőn is masszívan tartotta magát az a nézet, amely szerint a Zalahús előbb-utóbb a Carnex érdekeltségébe kerül. Utóbbi ugyanis - miután a cégcsoporthoz tartozó Goldsun Rt. zalaegerszegi hűtőháza tavaly augusztusban leégett - bérbe vette a Zalahús Rt. gyártósorait, ráadásul nemrég közel száz munkást vezényeltek át onnan a szintén Carnex-érdekeltségű Pápai Hús Rt.-hez és a Zalabaromfi Rt.-hez. "Nem a Carnex a vevő, és nem is áll mögötte" - cáfolta esetleges szerepét az ügyletben Mónos Péter, a Carnex Kft. tulajdonos-ügyvezetője, a munkaerő-kölcsönzést azzal magyarázva, hogy Pápán volt olyan hetük, amikor az influenzajárvány miatt csak a szokásos állatmennyiség felét tudták vágni. "Egy esetleges felszámolás azonban más helyzet lenne" - érzékeltette ugyanakkor, hogy azért nem teljesen közömbös számára, mi történik a Zalahúsnál.

Túl messzire nem is kellene mennie az információkért, a Carnex egyik fb-tagja ugyanis Réti András - Réti Olga testvére -, aki a már említett In Mediában Dolgost követte a tulajdonosok között, illetve részesedéssel bírt a Dolgos fb-tagságával működő Sigma Rt.-ben. Ráadásul, érdekes módon, hétfőn Mónos jobbkeze, a Carnexben is tulajdonos, a Zalahúsban viszont hivatalosan funkciót nem viselő Elekes Lajos volt az egyik, aki közölte a gyári szakszervezettel, ne is számítsanak a januári fizetésük fennmaradó 60 százalékára, illetve februári és márciusi bérükre sem.

A tulajdonosi szerkezet átrendeződésével járó koncentrációtól a versenyképesség javulását várják a 2003-as egymilliárd forintos nyereség után tavaly összességében nulla eredményt produkáló húsiparban. Ehhez azonban az EU környezetvédelmi előírásai miatt egy-egy cégnél is több milliárd forintos beruházásokra lesz szükség, amit a tőkeerős Csányi és az előremenekülő Carnex, illetve az R-Ko-N is kénytelen lesz kiizzadni.

KELEMEN ZOLTÁN

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Gazdaság

Hentesbúcsú

"Láttam egy könnyes szemű tőkést" - számolt be a Zalahús Rt.

Az olaszországi járvány láthatatlan áldozatai: a rákbetegek

Az olaszországi járvány láthatatlan áldozatai: a rákbetegek

„20 deka parizert, legyen szíves” – ABC-ktől a hipermarketekig

„20 deka parizert, legyen szíves” – ABC-ktől a hipermarketekig

Ég az erdő az egykori csernobili atomerőmű körül

Ég az erdő az egykori csernobili atomerőmű körül