Tetszett a cikk?

Összesen 16,7 millió forint bírságot rótt ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztárra (OEP) a Közbeszerzési...

Összesen 16,7 millió forint bírságot rótt ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztárra (OEP) a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB), mivel szabálytalannak ítélte kilencféle - mintegy 1,7 milliárd forint értékű -, úgynevezett külön keretes gyógyszer beszerzését. Olyan, például daganatos betegségekben szenvedők kezeléséhez szükséges, patikában nem kapható, életmentő vagy életminőséget javító készítményekről van szó, amelyeket az OEP teljes egészében támogat, az idén összesen 25 milliárd forinttal. Az OEP jogorvoslatért a Fővárosi Bírósághoz fordult, amely az ítélethozatalig felfüggesztette ugyan a bírság megfizetését, ám egyelőre nem világos, miként lehetne szabályosan beszerezni az ominózus készítményeket. A galibát az EU-csatlakozás óta érvényes új közbeszerzési törvény okozta, e szerint ugyanis az uniós értékhatár feletti árubeszerzéseknél nyílt eljárást kell alkalmazni, ami tiltja a tárgyalásos technikát, márpedig az OEP szerint csak így szerezhetők be e készítmények.

Ennek megfelelően hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárást indított az OEP tavaly év végén arra hivatkozva, hogy magyarországi forgalomba hozatali engedélyt egy készítményre csak egy gyártó kaphat az Országos Gyógyszerészeti Intézettől, így gyógyszerenként értelemszerűen egy-egy gyártó kérhető fel ajánlattételre. Az OEP egyben lehetővé tette: ha a gyártó nem rendelkezik gyógyszer-nagykereskedelmi engedéllyel, a "választása szerinti" nagykereskedővel tegyen közös ajánlatot. Így is járt el a gyártók zöme: a 11 ajánlattételre felkért közül nyolc a magyarországi piacvezetővel, a Hungaropharma Rt.-vel közösen pályázott. A KDB nem a tavaly 167 milliárd forint árbevételű cég tarolását kifogásolta, hanem azt, hogy a gyógyszerek szállítására bármely, engedéllyel rendelkező nagykereskedő cég képes lett volna, ezért indokolatlan a választott eljárásfajta. Az OEP viszont azzal érvel, hogy a biztonságos ellátáshoz mindkét feltétel - tehát a forgalomba hozatali és a nagykereskedelmi engedély - megléte szükséges.

A KDB nem kívánta kommentálni elmarasztaló határozatait a HVG-nek, mindazonáltal némi bizonytalanság látszik az ügy megítélésében. Az OEP 11-fajta gyógyszert szerzett be azonos feltételeket előírva, ám kettő átcsúszott a KDB szűrőjén. A megoldás Rajnai Attila, az OEP közbeszerzési főosztályvezetője szerint elvileg megvan: egyszerűen át kellene emelni az EU idevágó, tavaly megfogalmazott irányelvét, amely az ehhez hasonló árubeszerzéseknél engedi a tárgyalásos beszerzést. Ezt 2006. január végéig minden csatlakozó országnak be kell építenie a közbeszerzési törvényébe, de addig is kormányrendelet-módosítást remél az OEP, hogy a második félévi külön keretes orvosságok beszerzése zökkenőmentes lehessen.

Csaknem fél évig tartó huzavona és kiadós sajtóvisszhang kísérte azt a közbeszerzési eljárást is, amellyel az OEP új, EU-konform vények gyártásáról próbált gondoskodni. Az első, tavaly szeptemberi nekifutásra a két ajánlat egyike sem bizonyult elfogadhatónak: az Állami Nyomda Rt. a vény küllemével nem boldogult, a Szenzor Kft. árajánlata pedig meghaladta az Egészségbiztosítási Alap költségvetésében erre szánt összeget. Ugyanakkor a KDB a Szenzor panaszára pontatlan kiírás miatt 1 millió forintos bírsággal sújtotta és új eljárás lefolytatására kötelezte az OEP-et. Az újabb menetben győzött az Állami Nyomda, az alulmaradt Szenzor Kft. újonnan benyújtott valamennyi jogorvoslati kérelmét elutasította a KDB. Az elmúlt tíz évben - két rövidebb megszakítással - a most vesztes vállalkozás volt az OEP "udvari" vényszállítója, amely 1995-ben még receptenkénti bruttó 2 forintos árért dolgozott. Az első EU-konform vénytenderben a Szenzor 1,45 forintért ajánlotta a receptek darabját, míg vetélytársa a második körben 0,92 forintos árajánlattal nyert. A vényközbeszerzési eljárás valódi furcsasága nem az, hogy a vesztes kígyót-békát kiabált a sajtóban vetélytársára és eddigi megbízójára, hanem hogy a költségvetésből pontosan lehet tudni, mekkora is az az összeg, amely a két évre szükséges 384 millió darab recept beszerzésére fordítható. Így a versengők az árajánlat kiszámolásánál nem a saját önköltségükből indulnak ki, hanem a költségvetésből ily módon "felkínált" summa a kalkulációs tényező.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Gazdaság

Kezelhetetlenek

Több százezerre tehető azok száma, akik jogosulatlanul kaphatnak egészségügyi ellátást társadalombiztosítási támogatással. A potyautasok kiszűrése megoldhatatlan, de a kis lépések jegyében legalább a közgyógyellátás évek óta halogatott reformja elkezdődhet.

A Xiaomi állítja: félreértés az egész, nem trollkodja a Huaweit

A Xiaomi állítja: félreértés az egész, nem trollkodja a Huaweit

Kora nyári meleget hoz a húsvét

Kora nyári meleget hoz a húsvét

Ez nem volt, és sosem lesz az a probléma, amit szégyellnünk kellene

Ez nem volt, és sosem lesz az a probléma, amit szégyellnünk kellene