Tetszett a cikk?

Miközben a felszámoló azt állítja, Wilhelm Péter, a Svédországból hazatért hadiipari vállalkozó szándékosan menekítette ki a vagyont az utóbb csődbe jutott Pro Patria Rt.-ből, a vállalkozó szerint a felszámoló felelős a vagyonvesztésért.

Ismeretlen tettes ellen, csődbűntett gyanúja miatt vizsgálódik a Nemzeti Nyomozó Iroda annak kapcsán, hogy egy svéd-magyar kettős állampolgárságú vállalkozó, Wilhelm Péter érdekeltségi körébe tartozó, korábban hadiipari csúcstechnikával foglalkozó, tavaly nyáron felszámolásra jutott Pro Patria Mérnöki Rt. (PP) legértékesebb vagyontárgyait eltüntették a hitelezők elől. A feljelentést Koczka Lajos felszámolóbiztos tette. Feltételezése szerint Wilhelm 2003 őszén azért választotta ketté a cégcsoport központjaként működő PP-t, mert már látta, hogy fizetési kötelezettségeit nem tudja teljesíteni. A cég szétdarabolásával ugyanis az ingatlanvagyont, a mintegy 225 millió forintosra tartott pesti Erzsébet utcai épületet és a 120 milliósra becsült budai Remete utcai telkeket a 2004 tavaszán bejegyzett Pro Patria Capital Kft.-be mentette át, legalábbis a cégbíróságra csak idén januárban benyújtott, meglehetősen hiányos (pontos címet, helyrajzi számot nem tartalmazó) vagyonleltár szerint.

Az ingatlanvagyon áthelyezéséről - a felszámoló szerint - nem értesítették az összesen 774 millió forinttal tartozó rt legnagyobb hitelezőjét, a 450 millió forint hosszú és 122 millió forint rövid lejáratú kölcsönt nyújtó CIB Bank Rt.-t, amely a társaság vagyonára (s benne a szóban forgó ingatlanokra) összesen 1,2 milliárd forintnyi keretjelzálogjogot jegyeztetett be. A pénzére egy éve hiába váró - és a banktitokra hivatkozva hallgatásba burkolózó - CIB Bank egyelőre azonban nem támadta meg a vagyon kimentését, és nem kezdeményezte az új kft felszámolását sem. "Mi mindenesetre kutyával és biztonsági emberekkel őriztetjük a két ingatlant, amelyek a földhivatali nyilvántartás szerint máig a felszámolásra jutott társaság tulajdonában állnak" - szögezte le Koczka Lajos. Nem is árt az óvatosság, az Erzsébet utcai ingatlannál például a Pro Patria Kft. birtokvédelmet kért az önkormányzattól, de hiába.

"Ez nem vagyonkimentés, hanem a vállalat megmentésére tett kísérlet volt" - értékelte a HVG-nek adott nyilatkozatában a felszámolóbiztos véleményével teljesen ellentétesen a PP kettébontását és az azonos nevű kft megalapítását Wilhelm Péter. Sőt, az üzletember szerint éppen Koczka felelős azért, hogy "a több százmillió forintos, elsősorban szellemi értéket képviselő vállalatot szétrombolta".

Ám a 62 éves, 1998-ban végleg hazatelepült Wilhelm tavaly júliusban került a legnehezebb helyzetbe: egy ukrán céggel folytatott, évtizedes jogvitája miatt (HVG, 2004. augusztus 21.) a távollétében hozott kijevi büntetőítélet alapján Párizsban letartóztatták. Novemberben ért csak véget vele szemben jogerősen az eljárás, alaptalannak ítélve az ukrán kiadatási kérelmet. Ezek a hónapok az üzletember szerint drámai károkat okoztak a közben felszámolásra jutott rt-nek, mert a felszámoló - állította - áron alul adott el vagyontárgyakat.

A Wilhelm sikeres akvizíciói révén a rendszerváltás előtti állami tulajdonú haditechnikai cégek egy részét is bekebelező PP két legfontosabb fejlesztése a televíziós és infravörös kamerával felszerelt megfigyelő gépkocsi, a Scout, illetve a kis súlyú, hordozható radarberendezés, a Beagle, amivel légi és közúti járművek, valamint személyek mozgását lehet nyomon követni (HVG, 2004. augusztus 21.). Most mindkettő sorsa a felszámolón múlik. A megfigyelő gépkocsik focimeccsek biztosításában is szerepet kaptak, a taszári amerikai bázis védelme során pedig még egy orvvadász elfogásához is hozzájárultak - a képernyőn annyi látszott, hogy egy, a bázishoz közel megálló kocsi csomagtartójából puskát vesznek elő, így azonnal riasztották az őrséget.

A társaság pénzügyi megroppanása mégis ezzel a sikeres termékkel függ össze. Egy 2001-ben kapott megrendelés alapján a lengyel határőrségnek szállítottak volna tíz járművet, de Varsó végül segélyként kapott hasonló berendezéseket Németországtól, s így 2002-ben nem vette át a PP-től az összesen 670 millió forint értékű termékeket. A vállalkozó nem vágott bele a rendkívül költséges választottbírósági eljárásba, csődvédelmet sem kért, hanem épp a CIB Bank akkor még folyamatosan hozzáférhető hiteleivel próbálta áthidalni a nehézségeit. Majd 2004 első felében egy csődmenedzselésben profi vállalkozás, a Mátraholding Rt. tanácsát követve vitte át tartozásait és ingatlanvagyonának egy részét az új kft-be, Wilhelm szerint a CIB Bankkal is egyeztetett módon.

Hiába áll a CIB az első helyen a felszámolási eljárásban a hitelezők között, még akkor sem remélhetné, hogy maradéktalanul viszontlátja a pénzét, ha a kettészakított PP-cégek vagyoni helyzete és kötelezettségei rendezettek lennének. A kft ugyanis más súlyos kötelezettségeket is örökölt az rt-től: 20 millió forinttal tartozik az Oktatási Minisztériumnak, s még az idén törlesztenie kellene közel 200 millió forintnyi tagi és szállítói kölcsönt is, közel 100 milliót például a szintén Wilhelmhez köthető Torne Corporation nevezetű, amerikai bejegyzésű offshore cégnek. Az új kft vagyonát egyébként az ingatlanokon kívül a papíron 200 millió forint értékűnek kimutatott kisbuszok testesítik meg, de még a 3 millió forintos jegyzett tőkét is úgy teremtette elő Wilhelm és tulajdonostársa, a mallorcai illetőségű Jacques Stern, hogy eladták az rt egyik teherautóját.

"Felszámolást kezdeményeztünk a PP-cégcsoport más tagjai, így a Pro Patria Electronics Kft., a Pro Patria Ház Kft. és a Pro Patria Hungary Rt. ellen, amelyek megítélésünk szerint tartoznak az rt-nek" - folytatta Koczka. Az Electronics például ingyen kapott különféle szabadalmi jogokat még a csőd előtt a PP-től, amelyeknek szintén a CIB kielégítését kellene szolgálniuk.

A vállalkozások székhelye 2000 óta Wilhelm birodalmának legértékesebb ingatlana, a VI. kerületi Székely Mihály utca 16. szám alatti felújított irodaház. A vitatott tulajdoni helyzetű épületre azonban hiába is fennék fogukat a PP hitelezői, mivel az 510 millió forintos értékűként nyilvántartott épület - a cégiratok szerint - a belizi Anglo-European (AE) Finance Corporation Ltd. magyar leánycégéé, az AE Invest Kft.-é. Egyesek szerint e mögött is Wilhelm áll, ám a vállalkozó a HVG kérdésére cáfolta ezt. A cégvezető Rogán Gyula mindenesetre a bizalmasa. A székház tulajdonjogáért öt éve pereskedik a Fővárosi Bíróságon (FB) az ORCO nevezetű, külföldi magánszemélyek kezében lévő, budapesti ingatlanfejlesztő cégcsoport, amely úgy hírlik, 200 millió forintos követelése biztosítékaként kapta meg az ingatlant, de a Wilhelm-féle érdekeltségek nem költöztek ki onnan. Wilhelmnek mégis lehet némi köze a hírhedtté vált épülethez, mert tavaly magánszemélyként végrehajtási jogot kért rá az FB-től mintegy 200 millió forint erejéig, vállalkozási díj címen. A vállalkozó ezt korábbi befektetéseivel magyarázta, de meglehet, így próbálja akadályozni az ORCO térnyerését. Hogy még kacifántosabb legyen a helyzet, a felszámolás alatti PP további 200 millió forintos jelzálogjoggal bír az ingatlanra, aminek a törléséért az ORCO szintén perel, rontva ezzel a CIB amúgy sem túl jó esélyeit.

FAHIDI GERGELY, GYENIS ÁGNES

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Megcsinálta a Facebook a számítógépre telepíthető Messengert, mehetnek vele a videóhívások is

Megcsinálta a Facebook a számítógépre telepíthető Messengert, mehetnek vele a videóhívások is

Koronavírus-fertőzésben meghalt a Star Wars egyik színésze, Andrew Jack

Koronavírus-fertőzésben meghalt a Star Wars egyik színésze, Andrew Jack

Az Aldi alaposan bevásárolt olasz tésztából, különvonatokkal viszik Németországba

Az Aldi alaposan bevásárolt olasz tésztából, különvonatokkal viszik Németországba