Tetszett a cikk?

A fővárosi önkormányzat átveszi a kulturális tárcától az évek óta befejezetlen Erzsébet téri Gödört. Az ott működő klubot átmenetileg a Petőfi Csarnok Kht. fogja üzemeltetni. A Városháza hosszú távon is kulturális célokra kívánja használni a létesítményt - ha ugyan akad rá magánbefektető.

Demszky Gábor főpolgármester és Bozóki András, az MSZP-elnökké avanzsált Hiller Istvánt váltó kultuszminiszter február végén ünnepélyesen megállapodott, hogy az Erzsébet téri Gödör hamarosan visszakerül a főváros kezelésébe. A döntést március 31-én a fővárosi közgyűlés minden bizonnyal jóváhagyja, majd a kormány is ezt teszi. E szerint az állam átvállalja az annak idején a Nemzeti Színház számára kibetonozott terület beépítésére a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt.-től felvett 2,5 milliárd forintos hitel visszafizetését, annak kamataival. A Városháza pedig azt reméli, hogy ppp-s (private public partnership) konstrukcióban be tudja végre fejezni az évek óta félig készen álló és emiatt eddig át nem vett létesítményt.

A Gödör hányattatásai 1998-ban kezdődtek, amikor az Orbán-kormány, takarékossági megfontolásokra hivatkozva, leállíttatta a Nemzeti Színház építését a fővárostól ajándékba kapott Erzsébet téri telken. A kormány és a Városháza megállapodása szerint e területet "a további hasznosításra legalkalmasabb állapotban" kellett volna visszaadni a fővárosnak (HVG, 2002. április 5.), ám a 2002. április 15-ei határidőre a közparkon kívül csak a 131 férőhelyes mélygarázs és az üvegaljú medencével fedett, felülről megvilágított előcsarnok készült el. A felszín alatti étterem, üzletek, konferencia- és a dupla belmagasságú színházterem helyén azóta is csak szerkezetkész, világítás nélküli helyiségek tátonganak.

A főváros kötelessége lett volna a jogerős használatbavételi engedély után kilencven napon belül nemzetközi versenytárgyaláson értékesíteni a területet, a privatizációból befolyó pénzen pedig - az addig felmerült költségek levonása után - fele-fele arányban osztozkodott volna az állammal. A Városházán később ráálltak, hogy félkészen próbálják meg eladni a létesítményeket, amelyeket az állam helyett a vevőknek kellett volna befejezniük. Csakhogy az önkormányzati választások kampányában a szocialisták az eladás ellenzésével adták potenciális támogatóik tudtára, hogy nem kótyavetyélik el az állami tulajdont, így a pályázat kiírásának határidejét egy éven belül kétszer is meghosszabbították, és végül irreálisan nagy, 5 milliárd forintos minimálárral írták ki 2002. december utolsó napjaiban. Mint Schiffer János főpolgármester-helyettes most a HVG-nek bevallotta: tudatosan ijesztették el az esetleges jelentkezőket, mivel a kormány által javasolt 2,9 milliárd forintos limitárból az addigi befektetéseket levonva a Városháza legfeljebb 200 millió forintot kapott volna.

Ezzel a főváros "megszegte a szerződést" - vélekedik Ács Tamás, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának (NKÖM) helyettes államtitkára, aki szerint azért sem készülhetett el a létesítmény, mert a Városháza nem adta meg a befejezéshez szükséges paramétereket. A tárca most ennek ellenére "nagylelkűen" lemond az értékesítés bevételéről, és belemegy abba, hogy - ismét kérve a beépítésre eredetileg 2003. novemberi visszafizetéssel felvett kölcsön átütemezését - lenyelje a ma már 3 milliárd forintra rúgó tartozást. Bár az eredeti megállapodást az NKÖM sem tartotta be - hiszen nem fejezte be a kulturális központ kialakítását -, a fővárosi vezetők a mostani egyezséggel többnyire elégedettek. Nem így a túlságosan szigorú pénzügyi politikája miatt tavaly ősszel félreállított Atkári János főpolgármester-helyettes (HVG, 2004. december 11.), aki úgy véli: a fővárosi vezetés a népszerűségvesztés miatti pánikban, megfelelő pénzügyi garancia nélkül "gányolta össze ezt a megoldást", amely ellen azonban várhatóan csak kevesen szavaznak a lapzárta utáni közgyűlésen. A fideszes képviselők ugyanis szeretnék feledtetni a választókkal, hogy Orbán Viktor állíttatta le a Nemzeti Színház Erzsébet téri építését, de a végső megoldással azóta tétlenkedő szocialisták is elfogadják a javaslatot.

Korántsem öregbíti azonban a Városháza jó hírét a Gödör Klub létrehozóinak tiltakozása, akik nem értik, mi értelme annak, hogy a következő, egyéves átmeneti időszakra átadják az üzemeltetést a Petőfi Csarnok Kht.-nek (PeCsa). Petíciójukban - amelyet egy hét alatt több mint 2 ezren írtak alá - azt követelik, hogy a befejezésre és hasznosításra vonatkozó pályázat elbírálásáig hadd működhessen a klub a jelenlegi formában. Az évente 600 zenei koncerttel, 15-20 kiállítással büszkélkedő, civil rendezvényeket is befogadó, "félalternatív" Gödör Klubot üzemeltető Uni-co Kft. 2002-ben kötött nonprofit szerződést az NKÖM-mel, hogy a tér sorsának rendezéséig az üzleti jellegű programokból származó bevételekből finanszírozza a különböző kulturális eseményeket. "Az állandó bizonytalanság miatt két és fél éve mindig csak egy-két hónapra előre tudtunk programokat szervezni, most végre volna egy évünk rá, hogy szponzorokat keressünk" - igyekezne a helyzet előnyét kihasználni Filep Ákos, az Uni-co ügyvezető igazgatója.

A létesítmény befejezéséhez pedig szerinte az lenne a legjobb megoldás, ha a főváros nyolc-tíz évre kiadná az éttermet és az üzleteket, amelyeket a bérlő saját igényei szerint fejezne be. "A befolyó bérleti díjból meg lehetne végre építeni a konferencia- és színháztermet, a kettőt összesen nagyjából 600 millió forintból" - becsli a klubvezető. A karbantartási költségeket a garázs bérleti díjából kellene fedeznie a minisztériumnak, amely ma nemigen szán pénzt a létesítményre. Filep szerint egy több mint egy éve betört üveglapot például többszöri kérés ellenére sem cseréltek ki, és hosszú ideje hiába lobbizik a klub egy újabb térmegfigyelő kameráért is. A 600 négyzetméteres, szerkezetkész konferenciaterembe a koncertbelépőkből befolyt pénzből szereltettek fel tűzjelzőt 1,5 millió forintért, hogy nyugodtan tárolhassák ott a felszereléseiket. "Az üvegmedence alatt a terem rendszeresen beázik, a külső kőburkolat pedig megrepedezett, mert nincs rendesen megépített aljzata. Három év alatt sem tudtuk elérni, hogy a minisztérium esetleg próbálja meg lehívni az építtető, az Architekton Rt. által rendelkezésre bocsátott, jelenleg 70 millió forintos garanciakeretet" - sorolja Filep, aki szerint a hiányosságok oka az, hogy a választások miatt 2002-ben mindössze kilenc hónap alatt kellett befejezni a beruházást.

"Örültem volna, ha annak idején nekem gyűjtenek aláírásokat, amikor azért lobbiztam, hogy ne kelljen eladni a Gödört" - vág vissza Schiffer, hozzátéve, hogy a PeCsa azért is alkalmas a kulturális központ üzemeltetésére, mert van hozzá megfelelő infrastrukturális háttere. Tény, hogy a Gödör Klub még a fogasokat, a kávézó székeit is bérli. "Alapvetően rendezvényszervező cég vagyunk, többnyire ugyanazok a zenekarok lépnek fel nálunk is, mint a Gödörben" - bizonygatja alkalmasságát Fogarasi Lajos, a PeCsa igazgatója. A főváros vezetői mindazonáltal azt is fölvetették, hogy esténként fél 7-től "last minute" színházjegyeket lehetne árusítani az aznap esti előadásokra a jövőben "rendezettebb körülmények között működő" klubban.

A Városháza kulturális bizottságán azt állítják, hogy a PeCsa költségvetését nem terhelheti meg a Gödör üzemeltetése - vagy ha mégis, a többletet a főváros megtéríti. "Nincs olyan helyzetben a Városháza, hogy egy új kulturális funkciót finanszírozzon" - riposztozott Atkári, aki szerint nem kizárt ugyan, hogy a pályázat a jövő évi választásokig eredményesen lezárulhat, ám hatalmas a pénzügyi kockázat, hiszen senki sem tudja pontosan, mennyibe kerül a létesítmény befejezése. Más városházi szakértők szerint félő, hogy ha ez a pályázat is sikertelen lesz, az Erzsébet téren a szovjet csapatok ideiglenes magyarországi állomásozásához hasonló helyzet alakulhat ki. Némi öröm lehet az ürömben, hogy ebben az esetben legalább a PeCsa gondja megoldódna - amelyet a fővárosi vezetők időről időre ki akarnak ebrudalni a lerobbant városligeti épületéből.

G. TÓTH ILDA

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Fülöp-szigetek: megsértette a koronavírus-szabályokat – agyonlőtték

Fülöp-szigetek: megsértette a koronavírus-szabályokat – agyonlőtték

Határozatlan időre felfüggesztették a Premier League-et

Határozatlan időre felfüggesztették a Premier League-et

Galambos Lajos felajánlotta a vendégházát az egészségügyi és rendvédelmi dolgozóknak

Galambos Lajos felajánlotta a vendégházát az egészségügyi és rendvédelmi dolgozóknak