Tetszett a cikk?

Európa alumíniumkohóinak a fele néhány éven belül bezárhat, ha magasak maradnak az energiaárak - hangoztatják az ágazat uniós vagy kormányzati megsegítéséért lobbizó szakemberek. Leállítani kényszerülhet az inotai alumíniumkohót a Magyar Alumínium Rt. is, amelynek nyeresége tavaly szintén leapadt.

A drága energia elsősorban Franciaország és Hollandia alumíniumkohóit fenyegeti, amelyek aligha viselik el, ha az áram ára tartósan a megawattóránkénti 30 dollár (körülbelül 23 euró) fölött van - írta egyik legutóbbi számában a The Economist londoni hetilap, megjegyezve ugyanakkor, hogy az olcsó vízi energiát felhasználó norvég üzemek nincsenek ilyen veszélynek kitéve. Bár a kohók által többnyire hosszú távú szerződésekkel vásárolt energia tarifáit legfeljebb a bennfentesek ismerik, a fenyegetettséget érzékelteti, hogy tavaly a lipcsei Európai Energiatőzsdén az áram átlagos nagykereskedelmi ára megawattóránként 28,5 euró volt, a 2005. áprilisi határidős ár pedig már 36,15 euró. A helyzetet árnyalhatja, hogy az alumínium tőzsdei ára szintén emelkedőben van - a 2002-2003-as tonnánkénti 1200-1300 euróról 1400-1500 euróra ugrott -, ám az áram és a nyersanyagként felhasznált timföld ezt meghaladó mértékben drágult.

Az európainál lényegesen többet, 46 eurót fizet a Mal Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi Rt. Ebben, az E.O.N. Észak-dunántúli Áramszolgáltató Rt.-től vásárolt energia árában megawattóránként 13 eurót tesz ki az úgynevezett rendszerhasználati díj, vagyis a hálózatfejlesztés költsége - ez utóbbit a hatósági ármegállapítási joggal felruházott gazdasági miniszter határozza meg. A 46 euró Tolnay Lajos, a Mal-csoport elnöke és fő tulajdonosa szerint a duplája konkurenseik villamosenergia-cechének, és - 245 forintos euróárfolyamot feltételezve - kilowattóránként 11,35 forintnak felel meg. Tolnay azt vizsgálja, miként importálhatna a Mal évi 700 gigawattóra áramot legalább öt éven át 8-9 forintos kilowattóránkénti áron, beleértve a rendszerhasználati díjat is. Ám ehhez neki is, az áramkereskedőknek is fölöttébb kreatív ötlettel kellene előrukkolniuk. A 2003 januárjában részlegesen liberalizált villamosenergia-piacon ugyanis a nagyfogyasztók nyílt verseny keretében, az évente meghirdetett kapacitástenderen juthatnak hozzá az olcsóbb - jelenleg kilowattóránként valóban 8-9 forint körüli áron - importáramhoz. A szabadpiacon beszerezhető áram mennyisége azonban korlátozott: a nagyfeszültségű vezetéken évente összesen 8-10 ezer gigawattóra érkezik az országba, amelynek hozzávetőleg a felét az áramnagykereskedő Magyar Villamos Művek Rt. (MVM) még az áramliberó előtt hosszú távú szerződésekkel lekötötte.

Visszaüt tehát a magyar árrendszer sajátossága, hogy a drágábban ellátható kisfogyasztók - akik a tömbtarifarendszer révén ártámogatást is élveznek - csaknem ugyanannyit fizetnek az áramért, mint a legnagyobb felhasználók, holott Európa más országaiban az utóbbiak lényegesen olcsóbban jutnak a villamos energiához. A lakossági ártámogatást a kormány gyakorlatilag a közüzemi piacon maradt ipari felhasználókkal fizetteti meg (HVG, 2005. január 29.). Tolnay úgy véli, a februári korrekciókkal a nagyfogyasztók tarifái nem az átlagos 12 százalékkal, hanem 15-22 százalékkal nőttek (beleszámítva a rendszerhasználati díjak emelkedését is). Az elnök szerint a Mal számára csakis az jelentene megoldást, ha olyan, hosszú távú áramvásárlási szerződést köthetne a MVM-mel, mint tengerentúli vagy európai riválisaik, ám ez egyelőre nem jött össze.

"Mint az egyik legnagyobb, éjjel-nappal, folyamatosan működő, évente 700 gigawattóra áramot használó fogyasztó, erre joggal tarthatunk igényt" - érvelt Tolnay a HVG-nek. Ha ez nem valósul meg - tette hozzá -, a Mal kénytelen lesz inotai kohóját legkésőbb 2007-ben, esetleg még hamarabb leállítani. Ezzel háromszáz munkahely kerülne veszélybe közvetlenül, további 260 pedig a "bedolgozó" cégeknél. Közvetett hatásként ugyanis csökkenne a timföldgyár kapacitáskihasználtsága is, míg az úgynevezett félgyártmányok - különféle ötvözetlen és ötvözött huzalok, vékony szalagok, tárcsák és öntészeti ötvözetek - csak vásárolt kohófémből és alumíniumhulladékból készülhetnek.

Az inotai kohó működtetési költsége Tolnay szerint 40-50 százalékkal nagyobb, mint például a szlovéniai Talum, a szlovákiai Slovalco vagy a romániai Slatina cégek termeléséé. A kohó az idén csaknem 1,5 milliárd forintos veszteséget termel, ennek mérséklése reményében a Mal a kormány több miniszteréhez fordult. A közvetlen támogatás lehetőségét Draskovics Tibor pénzügyminiszter kizárta, mert az EU normái szerint ilyen nem adható. Csizmár Gábor munkaügyi miniszter pedig azt közölte a céggel: jelenleg nincs olyan, központilag elkülönített pénzügyi forrás, amelyből a tárca a munkahelyek fenntartását segíthetné, e célra legfeljebb a megyei munkaügyi központnál pályázhatnak. Tolnay azzal kecsegteti miniszteriális partnereit, hogy ha a mainál előnyösebb áramvásárlási szerződést sikerül kötnie legkésőbb az év közepéig, nem kell leállítania a kohót, ellenkezőleg, a Mal hozzáláthat műszaki átalakításához, hogy megfeleljen a 2007 utántól betartandó szigorúbb környezeti előírásoknak. Az olvasztó kapacitását épp most bővítik egy évi 20 ezer tonna teljesítményű kemencével. E fejlesztésre 1 milliárd forintot fordítanak - ehhez a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a Smart Hungary program keretében 100 millió forintos környezetvédelmi beruházási támogatást nyújtott -, s a tervek szerint ez év szeptemberére be is fejezik.

ANDRÁSSY ANTAL

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Gazdaság

Ércmű

A 2000 szeptemberében alakult, 3 milliárd forintos jegyzett tőkéjű Mal Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi Rt.

Fényképészeink a nemzetközi színtéren

Fényképészeink a nemzetközi színtéren

Velünk él a hallgatás és a rossz lelkiismeret – az Örkény Színház előadása a hvg.hu-n

Velünk él a hallgatás és a rossz lelkiismeret – az Örkény Színház előadása a hvg.hu-n

Kati nénit is óvják Székesfehérváron

Kati nénit is óvják Székesfehérváron