Tetszett a cikk?

Tíz év alatt sem tudta nemzetközileg elfogadtatni magát a minőségtanúsítás hazai csúcsszerve, a Nemzeti Akkreditáló Testület, így az általa hitelesített szervezeteket sem ismerik el külföldön. Emiatt egyes szervezetek, laboratóriumok jelentős bevételtől estek el.

Nem vált be az a modell, amely egy 1995-ös törvény alapján egy önmagát irányító köztestület, a Nemzeti Akkreditáló Testület (NAT) kezébe adta a tanúsító és ellenőrző szervezetek, laboratóriumok tevékenységéhez nélkülözhetetlen működéshitelesítés - az úgynevezett akkreditálás - szabályozását. A NAT eljárásairól még az sem tudható, mennyi idő alatt kell lezáródniuk. "2003 augusztusa óta várjuk a NAT jegyzőkönyvét, ami a feltétele annak, hogy fűtőkazánok alkalmasságát tanúsíthassuk. Azóta ezek a berendezések ellenőrzés nélkül kerülnek forgalomba" - panaszolta Zentai Károly, a gazdasági tárca tulajdonában álló Műszaki Biztonsági Vizsgáló és Tanúsító Intézet Kft. ügyvezetője. Zentai azt is nehezményezi, hogy - bár cége két éve elsőnek kérte akkreditálását a nyomástartó berendezések vizsgálatára - ez elől a NAT egy jogértelmezési vita miatt elzárkózott. Versenytársának, az ÉMI-TÜV Bayern Kft.-nek viszont néhány hónappal a kérelembenyújtást követően kiadta az iratot. Akkoriban egyébként az ÉMI-TÜV ügyvezetője és a NAT elnöke ugyanaz a személy volt, ami a testület hivatalos álláspontja szerint nem összeférhetetlen.

A NAT belföldi monopolhelyzetét megtörve a TÜV-Rheinland Intercert Kft. egy német szervezettel akkreditáltatta alkalmasságát minőség- és környezetirányítási rendszerek tanúsítására. Ugyancsak német nemzeti akkreditálási okiratot szerzett be a környezeti mérések piacán vezető szerepet betöltő Bálint Analitika Kft., és még az is négy évébe telt, mire annak honosítását - a Fővárosi Bíróság végzésére - az akkreditáló szervezet a napokban hajlandó volt napirendjére tűzni. A megkésett elismerés számos hazai megrendeléstől fosztotta meg a mintegy félmilliárd forint árbevételű céget, ezért kárigényét - mint fő tulajdonosa és ügyvezetője, Bálint Mária a HVG-nek elmondta - polgári peres eljárásban kívánja érvényesíteni a NAT-tal szemben.

A TÜV-Rheinland egyébként azért veszítette el a türelmét, mert "a NAT közel másfél éve képtelen megállapítani, alkalmas-e cégünk a robbanó- és pirotechnikai anyagok megfelelőségének értékelésére; a vontatott ügyintézés miatt ez utóbbiak jelenleg nem is forgalmazhatók legálisan, mivel kizárólag hazai, arra kijelölt szervezet minősítheti őket" - füstölgött Czitán Gábor, a kft ügyvezetője, hozzátéve, a késlekedés a cégnek több tízmillió forintos, a gyártóknak pedig több százmilliós árbevétel-kiesést okoz.

A vitatott akkreditálási gyakorlat is szépen hoz a szervezet konyhájára: az elvileg nem profitorientált köztestület 2002-ben 83 millió, 2003-ban 30 millió forintos eredményt ért el évi 230 millió, illetve 242 millió forintos ár-, valamint 9,2 és 9,7 millió forintos tagdíjbevétel mellett. Az akkreditálási eljárás bevételei a NAT pénzügyi ellenőrző bizottságának jelentése szerint a tervhez képest túl is teljesültek, aminek egyik magyarázata, hogy egyes tarifák három év alatt több mint a tízszeresükre nőttek. De nemcsak ez, hanem a díjtételek átláthatatlansága is borzolja a szakmabeliek kedélyét. "A NAT közzéteszi ugyan az ellenőrzésre fordított mérnökórák tarifáját, azt azonban nem közli, hány mérnökóra szükséges az átvilágításhoz" - mondta a HVG-nek Oláh Péter, a tanúsítással foglalkozó Eurocert Kft. ügyvezetője. "Ugyanazért a tevékenységért egymástól húsz-harmincszorosan eltérő összegeket számláznak" - írta a gazdasági tárcának szóló tavalyi feljegyzésében Lazur Lajos, a Magyar Elektrotechnikai Ellenőrző Intézet Kft. ügyvezetője.

Az idehaza teljhatalmú NAT - a szervezetről szóló 1995-ös törvény előírása ellenére - a mai napig nem tudta elérni, hogy az általa akkreditált szervezetek ebbéli minősítését külföldön is elismerjék. Így bármikor megeshet, hogy az uniós partner kétségbe vonja egy hazai labor méréseit, megállapításait. A tanúsító, minősítő szervezetek így nehezen kapnak külhoni megrendeléseket, a világcégek magyarországi leányvállalataikat is inkább külföldi céggel világíttatják át.

"A NAT nemzetközi elismerését az az előírás lehetetlenítette el, amelynek alapján legfőbb döntéshozó szervében, a közgyűlésben mintegy 80 százalékos túlsúlyba kerültek maguk az érintettek, tehát az akkreditált szervezetek, így a NAT nem tekinthető függetlennek - magyarázta a helyzetet Ring Rózsa, a NAT ügyvezető igazgatója, hozzátéve: - Ha a törvényt módosítják, a nemzetközi elismertségnek nem lesz akadálya." Sajátos módon azonban tavaly, amikor ez felvetődött, a testület javaslatai között nem szerepelt a vitatott közgyűlési összetétel megváltoztatása. A közgyűlési szavazati arányok egyébként azért borultak fel az akkreditált szervezetek javára és a hatóságok, társadalmi szervezetek rovására, mert az előbbiek száma az 1995. évi 161-ről mostanra 489-re nőtt. Az Európai Akkreditálási Szervezet már öt éve jelezte kifogásait, hiányolta például az akkreditálók továbbképzését, vagy hogy a NAT nem kötelezi az akkreditált laboratóriumokat az egymás közötti úgynevezett körmérésekre, azaz egymás eredményeinek ellenőrzésére.

A most készülő törvényjavaslat a régóta ismert ellentmondásoknak csupán egy részére kínál megoldást. Szabályozná például az eljárási folyamatot, a határidőket, a tarifaképzés elveit, az összeférhetetlenségi kritériumokat és a közgyűlési szavazati arányokat az egyes tagcsoportok - a minisztériumi delegáltak, a társadalmi szakmai szövetségek és az akkreditált cégek - között. A problémák gyökeréhez azonban nem jut el: a nemzetközi gyakorlattal ellentétben a NAT továbbra sem közigazgatási szerv lenne, hanem köztestület maradna, amelynek döntéseit így csak bíróság változtathatná meg. Ha ugyan akadna olyan bátor tag, amely beperelné azt a szervezetet, amelytől az akkreditálása függ.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
A vártnál tovább kapható marad a régi elektromos Golf

A vártnál tovább kapható marad a régi elektromos Golf

Így tud magának gyorsan, használható szájmaszkot készíteni, varrás nélkül – videó

Így tud magának gyorsan, használható szájmaszkot készíteni, varrás nélkül – videó

Nagyszabású televíziós show-ra készülnek világsztárok az egészségügyi dolgozókért

Nagyszabású televíziós show-ra készülnek világsztárok az egészségügyi dolgozókért