Menedzsertípusú agrárvezetést ígérve cserélte le földművelésügyi miniszterét hétfőn a kormányfő. A Németh Imrét váltó Gráf József a szocialista parlamenti agrárlobbi embere, aki az MSZP-frakció erős agrárosain kívül az állami földeket bérlő üzleti köröknek is köszönheti posztját.

Németh Imre menesztett miniszter. Halkan lelépett
© Dudás Szabolcs
A múlt heti pénzügyminiszter-váltás (HVG, 2005. április 23.) koreográfiáját követve e héten, szintén hétfőn és ugyancsak egy erős pártháttérrel rendelkező figurára, cserélte le egyik - ezúttal a földművelésügyi - miniszterét a kormányfő. A Németh Imre helyére a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) élére érkező 59 éves, az előző rendszerben az MSZMP-ben a szigetvári első titkárságig jutó Gráf József közkedveltsége az új pénzügyminiszter Veres Jánosét nem éri ugyan el, de nem is nevezhető népszerűtlennek, mivel - ahogyan a frakcióban fogalmaztak - "szót lehet vele érteni".

Abban is egymásra hajaz a két csere, hogy a képviselőség mellett mindkét új ember komoly üzleti érdekeltségekre tett szert, illetve, hogy Gyurcsány Ferenc nem sokkal a menesztés előtt látványosan kiállt a kisvártatva lapátra tett miniszterek mellett. Az agrártárca vezetőjét például többször is bizalmáról biztosította a márciusi gazdademonstráció (HVG, 2005. március 5.) alatt, a tüntetőkkel tető alá hozott megállapodás aláírásakor pedig így méltatta őt: "Büszke vagyok rá, hogy Németh Imre a kormányom tagja."

A büszkeség vagy elmúlt, vagy más érzelem kerekedett fölébe, mindenesetre a még menesztésekor is "kiváló agrárpolitikusként" jellemzett Némethet váltó Gráf Józsefet bemutatva a miniszterelnök azzal indokolta a minisztercserét, hogy most nem agrárpolitikusra, hanem agrármenedzserre van szükség. Hogy ez mit is jelent, annak kifejtése a május 2-án hivatalba lépő Gráfra marad. "Időben ki kell fizetni az uniós és a magyar támogatásokat, meg kell oldani a gabona intervenciós felvásárlását, és komoly lépéseket kell tenni az élelmiszer-biztonság területén" - sorolta a HVG-nek a kijelölt földművelésügyi miniszter, mit tekint prioritásnak az agrártárca élén a következő egy évben.

A menedzseres szöveg meglehetősen sután hangzik, azonban Németh menesztésének konkrét okaként az elmúlt hetekben keletkezett, igazi látványos ügyet nem tudtak megnevezni a HVG által megkérdezett bennfentesek. Az utóbbi időben a legélesebb támadások nem is a régóta témaként szereplő uniós ügyek, hanem különös módon az állami termőföldvagyonnal gazdálkodó Nemzeti Földalapkezelő Szervezet környékén érték a tárcát. Azon belül is elsősorban Benedek Fülöp közigazgatási államtitkárt, a földalap korábbi vezetőjét, akivel kapcsolatban még a múlt hét közepén is masszívan tartotta magát a hír, hogy ő lesz az áldozat.

A HVG információi szerint a volt állami gazdaságok új tulajdonosainál az verte ki a biztosítékot, hogy a földalap szerződésmódosításokat kezdeményezve jelentősen - az aranykoronánkénti 100-250 forintról az idén 400, a következő két évben pedig 500, illetve 600 forintra - próbálja megemelni a bérleti díjat. Ez ugyan még mindig elmarad a piacon általánosnak mondható - aranykoronára átszámítva 900 forint körüli - taksától, de a magyarországi átlagos 20 aranykoronás földeknél jobb minőségű területeken gazdálkodó, több ezer hektáros nagybirtokoknak mégis évi több tízmillió forintos kiadásnövekedést jelent. Ezen a fronton - erősítette meg a HVG-nek az agrárkörökben terjengő információt az FVM egyik felső vezetője - politikai hátszelet is kaptak az elégedetlenkedő agrárvállalkozók, Puch László és az ügyben igen aktív, sokak szerint a földalap élére pályázó Karsai József szocialista képviselők személyében.

Megbolygatták (Oldaltörés)

Gráf József és Gyurcsány Ferenc. Nagyüzem
© Dudás Szabolcs
Külön pikantériája ennek az ügynek, hogy Gráf József szintén érdekelt egy volt állami agrártársaságban, méghozzá a tavaly privatizált Bóly Rt.-ben (HVG, 2004. augusztus 7.), amelyet ugyancsak a méltatlankodók között emlegetnek. Gráfé ugyanis annak a Szabadszentkirályi Mezőgazdasági Rt.-nek a 26 százaléka, amely 15 százalékot birtokol a Bóly Rt.-ben 77 százalékos részesedést szerzett Investgroup-Bóly Rt.-ben. "Ezt az ügyet már tisztáztam, kinevezésemkor üzleti érdekeltségeimet felfüggesztem" - reagált Gráf a jelölése utáni első ellenzéki nyilatkozatra, amelyben Lengyel Zoltán, a Fidesz-MPSZ mezőgazdasági kabinetjének vezetője azon kívül, hogy Németh menesztését a kormány agrárpolitikájának bukásaként értékelte, felemlegette Gráfnak a bólyi privatizációban játszott szerepét.

Gráf annak idején a magas, a névérték 157,7 százalékát elérő, 4,75 milliárd forintos vételárral és az 1,1 milliárdos tőkeemelési kötelezettséggel érvelve állította, hogy cége nem áron alul jutott a részvényekhez.

Az állami földügyek körül kialakult purparlé talán csak az utolsó csepp volt, amiért valakinek el kellett vinni a balhét. Ráadásul a régóta emlegetett FVM-hibák - mint a területalapú uniós támogatások kifizetésének és a gabona intervenciós felvásárlásának késlekedése - nemcsak agrárszakmai ügyekként csapódtak le a szocialista pártban, hanem a vidéki szavazóbázis erőteljes meggyengülésének okaként is. A kifizetéseknek az EU által megszabott végső határideje április 30-a, e hét hétfőig azonban a jogos összegnek még csak a 78 százalékát utalta át a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), miközben az igények feldolgozása 99 százalékos szinten állt. Leváltása után adott nyilatkozataiban Németh utalt arra, hogy az MSZP agrár- és vidékfejlesztési munkacsoportjával voltak nézeteltérései. "Tavaly ősszel néhány pontban összegeztük, hogyan lehetne felgyorsítani a kifizetéseket, az uniós felzárkózást és a vidékfejlesztési programok beindulását.

Ha ezt megvalósította volna a minisztérium, nincs miről beszélniük a demonstrálóknak" - mondta a HVG-nek Magda Sándor, a munkacsoport vezetője. Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnökeként is az MSZP erős agrárosának számító Magda mellett a munkacsoport más tagjai szintúgy Németh szemére vetették, hogy "nem osztotta meg velük gondjait". Ha megtette volna - állítja Magda -, egy-két ügyben nagyobb sikerrel lobbizhattak volna a pénzügyi tárcánál. Nem szilárdította meg Németh Imre bázisát az sem, hogy - az agrártárca belső köreiben kialakult megítélés szerint - túl gyorsan akarta megerősíteni a Magyar Agrárkamarát, például a falugazdászok odavezénylésével. Ezzel jelentős érdekképviseletek haragját vonta magára, miközben a kamara a kritikus pillanatokban - például az agrárdemonstráció idején - kihátrált mögüle.

Hiába tűnik elődjénél jóval határozottabbnak Gráf, nem biztos, hogy csupán a kifizetések jobb szervezésével látványos eredményeket tud elérni, egyébként viszont nem látszik nagy mozgástér a számára. Az idei büdzsében nincs szabad forrás, és már a jövő évi költségvetés is determinált a gazdademonstrációt követő egyezség elígérkezéseivel. A beharangozott személyi változások sem ígérnek csodát, Németh például március óta nem talált megfelelő jelöltet az MVH élére. Gráf egyetlen biztos embereként Margittai Miklóst, a Baranya Megyei Földművelésügyi Hivatal vezetőjét emlegetik, aki kabinetfőnökként vagy az MVH elnökeként kerülhet az FVM-be. Margittai Bólyban is társa Gráfnak: MM Agro Kft. nevű cégén keresztül 3 százalékban tulajdonos az Investgroup-Bóly Rt.-ben.

Lapzártánkkor kérdéses volt ugyanakkor Benedek Fülöp posztja. A személyi változásokat ígérő új miniszter hétfőn este még nem tudott arra válaszolni, marad-e a közigazgatási államtitkár, akiről már többször is felröppent, hogy távozásra kényszerítik. Bár támadják érte, nem sikerült megfogni őt a - többek között Medgyessy Péter volt miniszterelnökkel és Erős Jánossal, a Magyar Fejlesztési Bank Rt. vezérigazgatójával - közösen birtokolt, 900 hektáron gazdálkodó Tiszapüspöki Aranykorona Rt. ügyeivel sem. "Utoljára 2002-ben vettünk részt az aszálykárosultak hitelkonszolidációjában, azóta nem pályáztunk vissza nem térítendő támogatásra. Az uniós területalapú támogatást viszont megkaptuk, de arra vigyáztam, hogy az utolsók között, amikor már a kérelmek feldolgozása elérte a 92 százalékos szintet" - mondta erre a HVG-nek Benedek.

KELEMEN ZOLTÁN

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Már a románok és a lettek is jobban élnek a magyaroknál

Már a románok és a lettek is jobban élnek a magyaroknál

Élet a fizetőfal mögött: elindult a hvg360

Élet a fizetőfal mögött: elindult a hvg360

Itt az új tévégyártó: egyszerre több új készüléket is kiad a Motorola

Itt az új tévégyártó: egyszerre több új készüléket is kiad a Motorola

Videóban mondjuk el, hogyan ismerheti fel az áljelölteket

Videóban mondjuk el, hogyan ismerheti fel az áljelölteket

Akármennyire hízelgő nekünk, nem menő Rubik kockázni vezetés közben

Akármennyire hízelgő nekünk, nem menő Rubik kockázni vezetés közben

Elrontotta a Fradi az Espanyol ünnepét

Elrontotta a Fradi az Espanyol ünnepét