A magántulajdon sérthetetlensége, úgy látszik, nem vonatkozik a háziorvosi praxisok működtetési jogára, holott birtoklásáért a tulajdonosa több millió forintot is kiad. Az orvosi életmű honorálására szánt jogszabály fércműnek sikeredett.

"Vettem egy luxuskocsit, amelyből egyszerűen kiparancsoltak. Ezután jött valaki, akinek csak jogosítványa volt ugyan, ám ez, úgy látszik, mégis elegendő volt ahhoz, hogy beleüljön, és elhajtson" - összegezte képletesen három és fél éve tartó kálváriáját Kávássy Árpád háziorvos. A "luxusautó", amiért a doktor 2001 őszén sok millió forintot adott, a Fejér megyei Káloz község háziorvosi posztja volt. A praxist - pontosabban a működtetési jogot - a település korábbi orvosának az özvegyétől vette meg, majd 2001. október végén vállalkozási szerződést kötött az önkormányzattal. Még meg sem kezdte munkáját Kávássy a községben, amikor az önkormányzat a szerződés módosítását kezdeményezte - a korábbi felére, kilencven napra csökkentve a felmondási időt, valamint a képviselő-testület engedélyéhez kötötte, hogy az orvos bármilyen más "jogviszonyt" létesítsen. Így aztán le kellett mondania a kálozi rendelési idején kívüli, heti egyórás székesfehérvári gyermekorvosi magánrendelésről, sőt még a közgazdasági egyetemi továbbtanulásáról is.

Szinte meg sem száradt a tinta a módosított szerződésen, amikor a polgármester a betegek panaszaira hivatkozva, 2001. november elejétől hat hét alatt háromszor rendkívüli felmondást kezdeményezett a háziorvos ellen. A javaslat az önkormányzati testületben csak többszöri nekifutásra, 2003. február végén kapta meg a többségi támogatást. Úgy tűnik, a szerződött felek közötti viszony rendezését nem kifejezetten mozdította elő, hogy a 2002-es önkormányzati választáson a helybeli és régóta regnáló polgármester egyetlen kihívójaként épp a távolról jött Kávássy indult. A felmondást perek sorozata követte - a jövő héten várható ítélet a Legfelsőbb Bíróságon -, s a doktor egyelőre vesztésre áll. A Székesfehérvári Városi Bíróság helybenhagyta az önkormányzati döntést, így drágán vett "luxusautójából" kiparancsolták, majd fél évig tartó helyettesítés után - ennyi idő kell a praxis vagyoni értékének megszűnéséhez - odaadta az önkormányzat egy másik orvosnak, aki fizetség nélkül "továbbhajtott". Vagyis Kávássy minden befektetett forintja odaveszett.

Valójában csak az történt, ami várható volt: a Gógl Árpád akkori egészségügyi miniszter nevéhez fűződő, 2000 februárjában elfogadott törvény, amely személyhez kapcsolódó vagyoni értékű joggá tette a háziorvosi praxis működtetését, finoman szólva nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Gógl úgy gondolta, az alacsony fizetésük okán minimális nyugdíjjal nyugalomba vonuló orvosoknak életpályájuk elismeréseként egy nagyobb összeg üsse a markukat. Így körülbelül 6 ezer - éppen körzeti orvosi munkakört betöltő - vállalkozó doktor kapta meg illetékmentesen a vagyoni jogot, amelyet 2001 januárjától "szabadon" áruba bocsáthatott.

Csakhogy a praxisok értéke sehogy sem akart Gógl elvárásai szerint alakulni, aki annak idején azt gondolta, hogy egy körzet reális vételára annak a bevételnek a környékén lesz majd, amit az orvos öt év alatt az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) kasszírozhat. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy az OEP által kikalkulált - elsősorban az ellátott lakosság számától és korösszetételétől függő - finanszírozási összeg sokkal kisebb szórást mutat, mint a praxisok vételára. Nagyjából 8 millió forint OEP-pénz jár az átlagosnak tekinthető 1500 lakos ellátásáról gondoskodó orvosnak, amiből az alkalmazott asszisztens és védőnő, valamint a doktor minimálbér-közeli saját jövedelmét, illetve közterheit, a rendelő fűtését, világítását, egy gépkocsi üzemeltetését, kézi műszerek, injekciós tűk és gyógyszerek beszerzését kell megoldani. A vevő tehát az éves OEP-bevételt veszi alapul, amelyet diszkontál vagy felszoroz, attól függően, mennyire módos a környék, mekkora az ott lakók "hálaadó képessége", van-e a közelben központi ügyelet, vagy éjjel-nappal készenlétben kell állnia a betegek hívására, milyen messze van a főváros, mennyit kell utazni a legközelebbi nagyvárosig, milyen támogatásra lehet számítani a helyi önkormányzattól - és így tovább. Persze ha egy praxis jól gondozott - ami egy orvos több évtizedes munkáját dicséri -, értéknövelő tényező lehet, de nem okvetlenül, mivel a működtetési jog megvétele nem jelenti a betegek "megvásárlását", elvégre azok el is vihetik a kártyájukat az új doktortól. Így a kalkuláció szélsőséges esetben nullától akár 15 millió forintig is terjed - derült ki a HVG háziorvosok körében végzett rögtönzött felméréséből. Körülbelül 150 az átmenetileg vagy hosszabb ideig is betöltetlen háziorvosi állások száma, a mobilitás pedig évi négy-ötszázra tehető, ennyien változtatnak helyet, illetve lépnek be újként a szolgálatba - tudta meg a HVG Körösi Lászlótól, az OEP főosztályvezető-helyettesétől.

Súlyos ellentmondások forrása lesz az önkormányzati jogok változatlanul hagyása, hívta fel a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a jogalkotó figyelmét - Gyenes Géza főtitkár emlékezete szerint - már a törvénytervezet 1999-es vitájában. Mivel azonban az önkormányzati törvény módosításához nem lett volna meg a kétharmados parlamenti többség, így csak a "szűkített program", a működtetés vagyoni joggá tétele tűnt kivitelezhetőnek a Fidesz-kormány számára. Megmaradt tehát az önkormányzatok kötelezettsége a lakosság egészségügyi ellátásának megszervezésére - és ezzel együtt beleszólási joguk is az orvos kiválasztásába. Hiába egyezik meg kollégájával vagy az elhunyt özvegyével, örökösével a kifizetendő vételárban az állásra pályázó családorvos, ha személye nem felel meg az önkormányzat képviselő-testületének. Ráadásul az "árusítás" joga fél év után megszűnik, a határidő elmúltával az orvosválasztás lehetősége kizárólag az önkormányzaté. Így könnyű kisemmizni az eladót, csupán el kell húzni a döntési folyamatot. Valójában a vevő is ebben érdekelt, hiszen így több millió forintot spórolhat - az orvosi körökben keringő pletykák szerint legfeljebb a polgármestert vagy az önkormányzatot kell ennél jóval kisebb összeggel a maga oldalára állítania. "Az sem jelent biztonságot, hogy az orvossal öt évre kell a szerződést megkötni, hiszen az felbontható" - utalt a kálozi történetre a MOK-főtitkár, aki körülbelül 100-150, doktorok és önkormányzatok között folyó perről tud.

"Ha az önkormányzat úgy dönt, hogy megváltoztatja a praxis határait, s a korábbinál több doktorral köt megbízási szerződést, megteheti, ezzel alapvetően megváltoztatva egy-egy működtetési jog értékét" - mondta Komáromi Zoltán, az Országos Alapellátási Intézet munkatársa. Az Egészségügyi Minisztériumhoz tartozó szakmapolitikai intézményben folyó műhelymunka résztvevői úgy látják, a praxisjogot két oldalról is meg kell erősíteni. Legyen a koncesszióhoz hasonló a működtetési jog: egy-egy területre csak meghatározott számú engedélyt lehessen kiadni. Létesüljön egy úgynevezett praxisalap (lásd Vissza az alapokhoz! című írásunkat), amely megvásárolhatná azoktól a doktoroktól vagy örököseiktől a működtetési jogot, akik nem találtak fél éven belül vevőt a portékájukra. "Az ár persze előre meghatározott, nem pedig szabadpiaci lenne, de a semminél lényegesen kedvezőbb lehetőséget jelentene" - avatott be a formálódó elképzelésekbe Komáromi. A praxisalap kedvezményes áron adna működtetési jogot annak, aki vállalná, hogy hosszabb ideje betöltetlen helyen legalább öt évre áll munkába.

GÁTI JÚLIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gazdaság

Vissza az alapokhoz!

Még az idén meglesz a praxisalap, amely abban segít az alapellátásban dolgozó orvosoknak, hogy ne csak a kapósabb...

A Fidesz volt irodavezetője tűnt fel Berki Krisztián mellett egy kampányfilmben

A Fidesz volt irodavezetője tűnt fel Berki Krisztián mellett egy kampányfilmben

Videóban mondjuk el, hogyan ismerheti fel az áljelölteket

Videóban mondjuk el, hogyan ismerheti fel az áljelölteket

Távozik a genovai viaduktot üzemeltető cég vezetője

Távozik a genovai viaduktot üzemeltető cég vezetője

Feljelentést tett az érdi ellenzék pénzmosás és hivatali visszaélés miatt

Feljelentést tett az érdi ellenzék pénzmosás és hivatali visszaélés miatt

Erről azért tudjon, ha pornóoldalak is megnyílnak időnként a gépén vagy telefonján

Erről azért tudjon, ha pornóoldalak is megnyílnak időnként a gépén vagy telefonján

Szinetár Dóra sajnálja, hogy beszélt kisfia diagnózisáról

Szinetár Dóra sajnálja, hogy beszélt kisfia diagnózisáról