Tetszett a cikk?

Alig két év leforgása alatt apadt 250 millió forintra a Medicor Kereskedelmi Rt. 4 milliárd forintos tőkéje. A cég, megrendelések híján, a minap bedobta a törülközőt.

Elsüllyedt az egykor az orvosiműszer-gyártás zászlóshajójának tartott Medicor Kereskedelmi Rt.: fizetésképtelenség miatt két hete maga kezdeményezte a felszámolását a Fővárosi Bíróságon. Pontosabban a Medicor egyedüli tulajdonosa, a cég három vezetőjét tömörítő, 2003 júliusában létrejött Triáda Kft. döntött így. Nem ok nélkül: megrendelések helyett a Medicor az idén legfeljebb néhány ködös ígéretet kapott az orosz, valamint a szaúd-arábiai piacról. Ezeket azonban a céget finanszírozó Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. olyannyira bizonytalannak ítélte, hogy felmondta a társaság finanszírozását, és visszavonta 3 millió dolláros hitelkeretét is. A nyárra kiürült a Medicor kasszája: nemcsak hozzávetőleg 600 millió forintra rúgó tartozásait nem tudja kifizetni, de júliusban már a bérekkel is adós marad.

Noha a Medicor régi fénye az elmúlt években igencsak megkopott, ilyen gyors összeomlásra szakmai berkekben sem számítottak. A cég tavalyi mérlegéből sem olvasható ki erre utaló jel: 2004 szeptemberére mintegy 2,4 milliárd forint árbevételt produkált - ennek oroszlánrészét, 2,2 milliárd forintot exportból, főként az orosz piacokról hozta össze -, és több mint 1,6 milliárd forgóeszközzel rendelkezett, az előzetes adatok alapján pedig az év végére 100 millió forint körüli nyereséget tervezett. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök oroszországi látogatása során még idén februárban is a "bezzeg"-vállalatok között emlegette, kiemelve, hogy az utóbbi két évben 5 millióról 30 millió dollárra növelte forgalmát az orosz piacon. A miniszterelnök dicséretének két dolog adott különös pikantériát. Az egyik az volt, hogy a szocialista kötődését nyíltan vállaló Medicor-vezér, Gábor Péter egy, a Népszavában megjelent írásában Gyurcsánnyal szemben Kiss Péter kancelláriaminiszter mellett agitált az MSZP tavaly augusztusi miniszterelnök-jelölése előtt. A másik a Medicor 2003-ban állami hátszéllel kötött utolsó nagy orosz üzletének botránya lehetett.

Történt ugyanis, hogy az arhangelszki új városi kórház felszerelésére, orvosi eszközökkel való ellátására kiírt pályázatot a cég nyerte el, mégpedig az állami tulajdonú Magyar Export-Import Bank Rt. (Eximbank) hitelével. Az építési munkákat a szintén magyar Cranium Kft. kapta meg. Az Eximbank a kórház építését is magában foglaló teljes projektre 30,6 millió dollár kölcsönt nyújtott az arhangelszki önkormányzat vállalatának, és a pénzből 18 millió dollár a Medicor-szállítás fedezetére szolgált. A HVG moszkvai tudósítójának értesülése szerint azonban a beruházásnál tapasztalt állítólagos visszaélések miatt a városi hatóságok vizsgálatot indítottak, és annak megállapításai szerint az orosz tisztviselők a valós árnál 2,5 millió dollárral többet fizettek a Medicor által szállított orvosi műszerekért. A számlát ráadásul úgy állították ki, hogy nem ellenőrizték, valóban a szerződés szerint történt-e a szállítás. A városi ügyészség tavaly év végén hűtlen kezelés vádjával feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

A "bűnösök" az arhangelszki források szerint ugyan a helyi beruházó cégnél keresendők, ám a Medicorral kapcsolatban is megfogalmazódtak kritikák. A cég állítólag nem úgy szállította ki a berendezéseket, ahogyan azt partnere kérte, így azok jelentős részét egyelőre raktárban kénytelenek tárolni. Mi több, a kórháznak az a szárnya, amelynek megépítése és felszerelése a magyar cégek feladata volt, ma sem üzemel. A HVG értesülése szerint az orosz fél utólag vitat hozzávetőleg 1 milliárd forint értékű szállítást is, amit immár nem sok eséllyel hajthatna be a Medicoron. A cég többségi tulajdonos vezérigazgatója, Gábor Péter mindenesetre azon a véleményen van, hogy a Medicor a szerződésben foglaltak szerint teljesítette a megbízást, és úgymond arról sincs szó, hogy az orosz követelések elől menekülne a felszámolásba.

Az utóbbi években többszöri átalakuláson és az aktuális tevékenységhez igazodó névváltozáson átesett társaság vezérigazgatója szerint a bukáshoz az az utóbb hibásnak bizonyult stratégia vezetett, amelynek alapján a Medicor évi két-három nagyobb üzlettel remélte a felszínen tartani magát. Csakhogy az idén már az év elején dugába dőlt a két, korábban biztosnak hitt, összesen csaknem 30 millió dolláros biznisz: kórházfelújítás, illetve orvosiműszer-szállítás a moszkvai önkormányzatnak, illetve a Volga menti Karélia köztársaságnak. A reménybeli megbízók ugyanis - saját költségvetési nehézségeikre hivatkozva - az üzlet elhalasztását kérték. A Medicor most váratlannak tűnő csődje ugyanakkor a céget jól ismerő informátorok szerint valójában már a Postabank Rt. 1998-as visszaállamosításával kódolva volt. A Postabank ugyanis ott bábáskodott a Medicor 1989-es privatizációjánál, és az évek során sokoldalú kapcsolat jött létre köztük: egymás cégeiben résztulajdonosok voltak, a pénzintézet pedig, mint a Medicor fő hitelezője, mindig is gáláns módon finanszírozta a cégcsoportot, amivel nem kis részben hozzájárult a felpumpálásához.

A Postabank után a főként Oroszországban, valamint a FÁK-államokban üzletelő Medicor újabb tőkeerős tulajdonostárs után nézett, amelyet 2000-ben a Magyar-Amerikai Vállalkozásfejlesztési Alapban (MAVA), pontosabban annak egyik off-shore cégében, a Medven Kft.-ben talált meg (HVG, 2003. szeptember 6.). A MAVA lelkesedése azonban - miután a Medicor-csoport működtetése nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket - gyorsan alábbhagyott, és 2003 nyarán a cégcsoport átszervezését határozta el. Az átszervezés voltaképpen a Medicor Rt. több lépcsőben végrehajtott kiürítését és 4 milliárd forintos jegyzett tőkéjének 250 millió forintra csökkenését eredményezte. Gábor Péter állítása szerint a tőkevesztés csupán virtuális, hiszen az a cégátszervezés során a leányvállalatokban megtestesült vagyon leírását tükrözi. Dióhéjban összefoglalva a MAVA a 6,5 millió dolláros befektetése után nem akart üres kézzel távozni, ezért igényt tartott a gyártással foglalkozó cégekre, például a Medicor Kéziműszer Rt.-re vagy a Medicor Elektronika Rt.-re, míg az immár csak a kereskedéssel foglalkozó Medicor Rt. részvényeit a menedzsmentből alakult Privmed Kft. kapta meg. (A HVG információi szerint a MAVA a Medicor Illatos úti ingatlanát is vihette, és jutott valamennyi a postabanki részvények után a Medicornak 2003 nyarán, bíróságon megítélt mintegy 2 milliárd forintból is.) A Privmed nem sokáig "élt": szinte nyomban, 2003 szeptemberében végelszámolással megszűnt, és jogutódként a helyébe lépett a másik menedzsmentcég, a Triáda Kft.

A tőkeerősnek nem nevezhető menedzsmentcég a kereskedelem mellett legalább a hagyományos röntgenkészülékek gyártását megpróbálta újraéleszteni. A tevékenységet ugyanis a Medicor 1999 végén a gyártási joggal együtt eladta az amerikai General Electric (GE) magyarországi érdekeltségének. Miután a GE a hagyományos készülékek rovására a korszerűbb és drágább digitális röntgengépek gyártására állt át, a Gábor Péter vezette Medicor az így keletkezett piaci rést töltötte volna ki. A reinkarnálódott Medicor Röntgen Kft.-t a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) is ígéretesnek találta, olyannyira, hogy a kft-be 80 millió forint tőkeemeléssel beszállt a tárca tulajdonában lévő Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Rt., igaz, azzal a feltétellel, hogy részesedését a Medicor három év alatt kivásárolja. A reményeket a Medgyessy-kormány által beharangozott 10-15 milliárd forint értékű orvosiműszer- és eszközbeszerzési program is táplálta, amelyet azonban a mai napig jegel a kormány.

Miután azonban a röntgengépgyártó cég végül sem a hazai, sem az exportpiacokon nem jutott jelentős külföldi megrendeléshez, anyavállalatát pedig felszámolják, hovatovább alighanem a Medicor Röntgen Kft.-nek is befellegzett. Aminek következtében a minisztériumi cég akár keresztet is vethet a törlesztésből hátralévő 60 millió forintjára.

MINK MÁRIA

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kis Grófo is koronavírusos, kétoldali tüdőgyulladással került kórházba

Kis Grófo is koronavírusos, kétoldali tüdőgyulladással került kórházba

Ónody Gomperz Tamás: A választás tragikus szabadsága a járványban

Ónody Gomperz Tamás: A választás tragikus szabadsága a járványban

Ha Orbán vétózik, uniós ingyen pénztől esünk el

Ha Orbán vétózik, uniós ingyen pénztől esünk el