Tetszett a cikk?

Tízezer földtulajdonosról gondolja úgy a kormány, hogy havi rendszeres apanázsért cserébe már a nyugdíjkorhatár elérése előtt hajlandó megválni földjétől és termelőeszközeitől - s ezzel végleg kiiratkozni a mezőgazdaságból.

,,Apósom hiába adná oda a fiának a kis földjét és a gazdaságát, úgy tűnik, az állattenyésztőkre nem gondoltak a program kialakítói" - dohogott a HVG-nek a mezőcsáti Nagyné Lobkovitz Valéria. A család érdeklődését ugyanis felcsigázta a köznyelvbe csak korai nyugdíjazásként bevonuló program ígérete, amelyről - illetve a jövő januári bevezetéshez szükséges törvénymódosításokról szóló javaslatokról - májusban döntött a kormány. A hivatalosan a mezőgazdasági termelők nyugdíj előtti támogatása néven futó, 80 százalékban az Európai Unió által finanszírozott támogatásra azok a főállású mezőgazdasági termelők pályázhatnának, akik legalább tíz éve gazdálkodnak, s 55. életévüket betöltötték, de a nyugdíjkorhatárt még nem érték el. A mindenkori minimálbér fele és kétszerese között megállapítható rendszeres havi apanázsért azt kell vállalniuk, hogy felhagynak a termeléssel, és az önellátáshoz szükségesen - azaz a program szabályait írók szerint 1 hektáron - felüli földjüket, állatállományukat és termelőeszközeiket 40 évnél fiatalabb gazdáknak adják el vagy bérbe. Az ily módon nyugdíjba vonuló termelők tíz éven át, legfeljebb 70 éves korukig kapnák a támogatást.

Az elaprózott birtokszerkezet némi koncentrációját várja a kormány az intézkedéstől. A szabályokat kidolgozó agrár- és igazságügyi tárca már a bevezetés tervezésekor is arra hivatkozott, e módszerrel sikerülhet megkönnyíteni, hogy a kárpótláskor sok kis parcellához jutott, versenyképtelen földművesek felhagyjanak a "kényszergazdálkodással". A program finanszírozására 4,9 milliárd forintot különítenek el jövőre az agrár- és vidékfejlesztési operatív program keretén belül, amiből 3,92 milliárdnyit az EU áll. További 1,29 milliárd forintot nemzeti forrásból kell beállítani a büdzsébe, a havi támogatási összeg után a 18 százalékos nyugdíj-biztosítási és a 8,5 százalékos egyéni nyugdíjjárulékot ugyanis a költségvetés fizeti. Az előzetes felmérések alapján a kormány 10 ezer érdeklődőre számít, a legtöbb jelentkezőre a 3-5 hektáros körből. A havi ellátmány összegét a föld aranykorona-értékéből, illetve a gazdaság jövedelmezőségéből számolják ki; 20 hektár esetén például átlagosan havi 41 ezer forintos kifizetéssel kalkulálnak.

Ez persze nem boldogítja azokat, akiknek nincs földjük, vagy csak kevés, és állataiktól szeretnének megszabadulni. Ilyen például a 23 éve juhászkodó, 116 hektár legelőt bérlő, de csak 2 hektár saját földdel rendelkező mezőcsáti Nagy István. Kor szerint ő és 40 évesnél fiatalabb fia beleférnek a programba, de - legalábbis a jelenlegi tervek szerint - az őstermelőként szintén birkákat nevelő fiú vállalkozói igazolvány hiányában nem vehetné át apja gazdaságát. Pedig a jövőre a 60-at betöltő juhásznak igazán jól jönne, ha a nyugdíjellátásába beszámító havi járandóságban részesülne, 1992 óta ugyanis nem fizet nyugdíjjárulékot.

Érdekes módon egyforma összegű havi apanázsra számíthat az, aki végleg megválik birtokától, illetve aki csak bérbe adja azt. Az utóbbi kétfelől is profitál a programból, mivel a bérleti díjon felül jár neki a havi támogatás is. Az agrárérdekeltségeivel végleg felhagyó azonban, ha nem talál más munkát magának, az úgynevezett inaktív körbe kerülve nem lesz jogosult például munkanélküli-ellátásra. Az viszont nem világos, hogy aki csupán bérbe adja földjét, milyen jogi státusba kerül akkor, ha bérlője felmondja vagy nem újítja meg szerződését; vajon el kell-e adnia a földjét az államnak, cserébe az addig felvett ellátásért.

Egyes esetekben egyébként vonzóbb lehet a nyugdíj előtti járadéknál a nemrég kibővített (HVG, 2005. május 21.) Földért életjáradék program. Ennek keretében a nyugdíjasok felajánlhatják az államnak - pontosabban a nemzeti földalapnak - megvételre a földjüket, mégpedig életük végéig szóló járadékért. S az MSZP-frakcióban erős a törekvés arra, hogy e program korhatárát is csökkentsék 55 évre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Medgyessy szerint hibázott a DK, amikor a keleti vakcinák ellen beszélt

Medgyessy szerint hibázott a DK, amikor a keleti vakcinák ellen beszélt

Jakab Péter: Nem volt téma a családban a holokauszt, de a zsidózás zavar

Jakab Péter: Nem volt téma a családban a holokauszt, de a zsidózás zavar

A volt brit nagykövet ismét magyarul szavalt – videó

A volt brit nagykövet ismét magyarul szavalt – videó