Tetszett a cikk?

Referenciaár: az EB által meghatározott, a piaci árcentrumot jelző ár, gyakorlatilag az intervenció alapja.

Referenciaár: az EB által meghatározott, a piaci árcentrumot jelző ár, gyakorlatilag az intervenció alapja. Ha a piaci ár ez alá süllyed, a cukor felvásárlásra felajánlható a nemzeti intervenciós ügynökségnek.

Cukorrépa-alapár: a referenciaárból a feldolgozás költségeinek és a kinyerhető cukornak a figyelembevételével megállapított ár. A feldolgozók csak akkor részesülhetnek az intervenció jelentette árgaranciában, ha az alapárat megfizetik a termelőknek.

Cukorkvóták: A és B kvóta létezik. Az A kvóta a belső fogyasztást fedező mennyiség, amelyre maximális árgarancia érvényesül. A B kvóta exportját az EU támogatja, a B cukor gyártására felvásárolt répa alapára azonban alacsonyabb, mint az A cukor esetében. A kvótákat tagállamonként szabják meg, az EU összkvótája jelenleg 17,4 millió tonna, amiből 82 százalék az A és 18 százalék a B. Az ezen felül megtermelt terméket nevezik C cukornak, amelyet a gyártók kötelesek támogatás nélkül az unión kívüli országokba exportálni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

A süveghegyen innen

Bár több jel szerint felpuhul az eleinte radikálisnak beharangozott uniós cukorreform, a vele járó áresés következtében a magyarországi cukorrépa-termesztők egy része így is tönkremegy. Az ágazatból kiszorulók terményei ezentúl tovább növelhetik a gabonahegyeket.