Már biztos, hogy az idén nem javítja a költségvetés helyzetét az a 40 millió eurónyi EU-támogatás, amit a csepeli szennyvíztisztító beruházásához hívhatna le Magyarország. Az eddig kiírt közbeszerzések egyelőre csak botrányt kavartak, szerződéskötésig nem jutottak el.

Háromból semmi - így állnak eddig a csepeli központi szennyvíztisztító megépítéséhez kapcsolódó közbeszerzések. Finoman szólva döcögnek tehát Közép-Európa legnagyobb, összesen 469 millió eurós környezetvédelmi beruházásának előkészületei. A projektet az EU a kohéziós alapból 305 millió euróval támogatja, a számla 20 százalékát a magyar állam, 15 százalékát pedig a főváros állja. Megvalósulásával a jelenleg 34 százalékos biológiai szennyvíztisztítási arány 92 százalékra nőne Csepel északi részén. A hét fő tenderre bontott projektből eddig háromra írt ki közbeszerzési eljárást a fővárosi önkormányzat, de egyik sem bizonyult sima ügynek.

Bennfentesek a háttérben levajazott eljárásokat emlegetnek, vagy legalábbis a kiíró főváros és a közreműködő szervezet szerepét betöltő környezetvédelmi tárca - amelyek képviselőket delegálnak a bírálóbizottságokba - kötélhúzását sejtik. De bármi legyen is az ok, tény, hogy a beruházással kapcsolatos lakossági tájékoztatóra kiírt, 1,7 millió eurós píártender lebonyolításának jogszerűségét a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) vizsgálja, a 10 millió eurós úgynevezett mérnöktender eredménytelen lett, a legnagyobb falatra, az előzetesen 239 millió euróra becsült szennyvíztisztító telep kivitelezésére pedig csupán egy ajánlattevővel folyik a versenytárgyalás.

A Nemzeti Fejlesztési Hivatal, részben Brüsszel sugallatára, amellett van, fussanak neki akár újból is a szennyvíztisztító-pályázatnak. "Inkább legyen egy jó szerződésünk, semhogy az idő szorításában elhamarkodottan döntsünk" - mondta a HVG-nek az egyik, neve elhallgatását kérő hivatalnok. Az aggodalom jogos lehet, hiszen a monumentális projekt kétfordulós pályázatára összesen öt ajánlat érkezett, ám ebből három azonnal érvénytelennek ítéltetett. A második körben állva maradt két versenyző egyike, a spanyol OHL S.A. vezette WWTP Budapest JV konzorcium - benne a Betonút Rt.-vel - pedig végül nem adott be ajánlatot. Így most az egyedüli versenyzővel, a Csepel 2005 FH konzorciummal kell tárgyalni az árról. Ezt a francia Degremont S.A. vezeti, tagjai még az OTV France, illetve a francia Colas-csoporthoz tartozó Alterra Kft. és a szintén francia Vinci S. A. érdekeltségébe tartozó Hídépítő Rt. A HVG értesülése szerint a Csepel 2005 FH a 239 millió eurónál mintegy 15 százalékkal többért vállalkozna a beruházásra, ezt kellene az alkuk során valahogy leszorítani.

Vajon miért ilyen kevesen kaptak rá a régió legnagyobb beruházására? A tender ismerői a kérdést úgy árnyalják: legalább húsz érdeklő volt, de - nem tudni, miért - nem egyedül indultak, hanem inkább konzorciumokba tömörültek. A franciák menetelését viszont aligha hátráltatja, hogy a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium két korifeusa is francia érdekeltségtől érkezett, mégpedig a Veolia Watertől, amelynek egyik érdekeltsége, az OTV France a versenyben maradt konzorcium tagja. Rupp Tamás, a kohéziós alapért felelős főosztályvezető a Veolia Water Hungary Rt. vezérigazgatója volt 2004 elejéig, Kiss Pál fejlesztési igazgató pedig az ugyancsak Veolia-leányvállalat, a Sade-Magyarország Mélyépítő Kft. alkalmazásában állt idén szeptember közepéig. Kiss a HVG-nek az esetleges összeférhetetlenségről leszögezte, a tender májusban kezdődött, s a Sade-Magyarország nem indult rajta. Indult viszont a botrányt kavart 6 milliárd forintos velencei-tavi szennyvíztisztító-beruházáson, ahol rajta kívül valamennyi pályázót kizárta a bírálóbizottság (HVG, 2005. június 4., augusztus 20.). A később megsemmisített tenderen a környezetvédelmi tárcát Buda György ügyvéd képviselte, s most ő az elnöke a csepeli kivitelezési tender bírálóbizottságának is.

Az egyszemélyes versenyt, ha más okból is, de ugyancsak megkérdőjelezte a Holi konzorcium, amelyet még az első körben kizártak összeférhetetlenség miatt, mondván, a pályázatában szereplő egyik szakértő részt vett a csepeli projekt előkészületeiben. A KDB-nek beadott jogorvoslati kérelmében nem csupán a kizárását kifogásolta, hanem azt is állította, hogy a közbeszerzési törvény és a részvételi felhívás alapján, mivel nem volt három alkalmas és érvényes jelentkező, eredménytelennek kellett volna nyilvánítani a pályázatot. A KDB a kérelmet elutasította, a kérdést ezután bíróságnak kell eldöntenie. Pedig a főváros nagyon is ügyel az eljárásokra. "Elsőrendű érdek, hogy hiba nélkül fussanak le a közbeszerzési tenderek" - hangsúlyozta a HVG-nek Ivántsy Gábor, a fővárosi alapítású, a csepeli projekt lebonyolítására létrehozott Enviroduna Kft. ügyvezető projektigazgatója. Ennek érdekében a főváros Patay Géza ügyvédi irodáját foglalkoztatja közbeszerzési jogi szakértőként, legalábbis a tervezési és a kivitelezési pályázatok esetében.

Bár mindössze 1,7 millió euróról van szó, a legnagyobb vihart a nagyberuházásoknál kötelező píártender kavarta. Valahogy erre sem tódultak a jelentkezők, ráadásul a mindössze három indulóból egyet (az Innoterm Kft.-t) rögvest kizártak, mondván, közvélemény-kutató szakemberének nincs diplomája - bár a főiskolát elvégezte. A tender másik érdekessége, hogy 1,126 millió euróra nem kellett ajánlatot adni, csak a píárcég munkadíjára. Deák András, a fővárosi közbeszerzési bizottság elnöke szerint ez nem más, mint biankó csekk. Ivántsy viszont közölte, az 1,126 millió euró "a fix költséghányad" keretösszege, ami csak szigorú elszámolás mellett használható fel. A nyertes a Café PR Kft. és a Café Reklám Kft. lett 567,9 ezer eurós ajánlattal, jóllehet a GJW Kft.-McCann Erickson Kft. páros 520 ezer euróért vállalta volna a feladatot. (A Café Reklám Kft. a szocialista kötődésűnek tartott Wallis-csoport tagja volt, nyáron azonban a Wallist a HO-ME 2000 Kft. váltotta a cégben, amely Nagy György korábbi Wallis-vezér érdekeltsége.) A drágább ajánlat azért bizonyult jobbnak, mert a kiírás szerint az összességében legjobb ajánlatot kellett figyelembe venni. A Café pedig a szakmai pontszámával verte le a versenytársat, bár a vesztes a KDB-nek beadott jogorvoslati kérelmében éppen ebben lelt hibát. A megadott értékelési szempontok szerint egy és három közötti pontokat oszthatott volna a bizottság az egyes alszempontokra, ám a listán hét, nyolc, sőt kilenc pont is szerepelt. "Számszaki hibával" magyarázta a HVG-nek Ivántsy Gábor a malőrt, amely azonban a közbeszerzési törvény alapján az eredményhirdetést követő napokban javítható; ezt pedig egy hárommal történő osztással meg is tették.

Azt nem tudni, mitől volt akkora tétje a tenderbírálatnak, hogy a bírálóbizottság összeállítása hónapig húzódott, mint ahogy azt sem, hogy a kilenctagú testületből miért szavazhattak végül csak hárman. A létszámcsökkenés azonban az arányokon nem változtatott: egy-egy tagot adhatott a főváros, a minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Hivatal. A nagy átrendeződés közepette nem maradt píárszakértő a csapatban, az ügyvezető szerint azonban a közbeszerzési törvény nem írja elő, mi módon kell a szakértelmet biztosítani, ez esetben "szakértői hátteret kooptált" a bizottság. Az eljárást közelebbről ismerők azt is különösnek találták, hogy a nyertes Café cégek képviselői meg sem jelentek a pályázati kiírás kérdéseinek tisztázására szolgáló konzultáción. Balaton Anita, a Café PR ügyvezető-résztulajdonosa a HVG-vel azt közölte, "sosem megyünk el előzetes beszélgetésre", mivel ott érdemi kérdésekre nem kerül sor, a válaszokról készült jegyzőkönyvet pedig úgyis mindenki megkapja. "A Café adta az összességében legjobb ajánlatot, megfelelő gyakorlattal, referenciákkal rendelkezik" - szögezte le. Tavaly egyébként durván 3 milliárd forint árbevételt könyvelt el a piacon tizedik (Café néven ötödik) éve ténykedő cégcsoport, amely tavaly az október 23-ai állami ünnep rendezvényeit szervezhette 225 millió forintért. A KDB mindenesetre a jogorvoslati kérelemre nem tiltotta meg azonnal a szerződéskötést, s csak lapzárta után dönt az eljárás jogszerűségéről. A főváros a jogerős határozatig nem köti meg a szerződést a Caféval.

A közbeszerzési tilitoli miatt a csepeli projekt a HVG informátora szerint mintegy öt hónapos csúszásban van, ezzel szemben Ivántsy azt állítja: jelenleg nincs késés "az uniós támogatást jelentő határozat alapján készített ütemtervhez képest". Arról nincs szó, hogy a 2010-ig tervezett csepeli beruházáshoz elnyert EU-támogatás részben vagy egészben elúszhatna. Az EU feltétele ugyanis az, hogy a támogatási határozat kiadásától számított két éven belül legalább egy szerződés megköttessék. Más kérdés, hogy a költségvetés nettó pozícióját már az idén javíthatta volna az EU-forrás. Az első olyan szerződéskötés után ugyanis, amelynek értéke a teljes beruházás 20 százalékát eléri, előlegként lehívható a teljes összeg 20 százaléka. A mostani állás szerint jó esetben december közepén köthető meg a szerződés, így 2005-ben semmiképpen nem érhet Budapestre a pénz.

VITÉZ F. IBOLYA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szolidaritást és pénzt vár a mobilgyártóktól és -szolgáltatóktól a GSMA az elmaradt MWC miatt

Szolidaritást és pénzt vár a mobilgyártóktól és -szolgáltatóktól a GSMA az elmaradt MWC miatt

1,87 milliárd forintot ad a kormány a Puskás Aréna üzemeltetésére

1,87 milliárd forintot ad a kormány a Puskás Aréna üzemeltetésére

Tömeges madárpusztulás sokkolja a spanyolokat, még rejtély, mi áll a háttérben

Tömeges madárpusztulás sokkolja a spanyolokat, még rejtély, mi áll a háttérben

Egy nő az erkélyéről, slaggal próbálta eloltani a vadul lángoló Ferrarit

Egy nő az erkélyéről, slaggal próbálta eloltani a vadul lángoló Ferrarit

Panama elnöke szerint az EU a hibás, amiért az országa visszakerült az adózási feketelistára

Panama elnöke szerint az EU a hibás, amiért az országa visszakerült az adózási feketelistára

Sportkombi a javából: 530 lóerős lett az új Audi RS4

Sportkombi a javából: 530 lóerős lett az új Audi RS4