Tetszett a cikk?

Németországban a szürke párducoknak már pártjuk is van. No nem az állatoknak, hanem a nyugdíjasoknak.

Németországban a szürke párducoknak már pártjuk is van. No nem az állatoknak, hanem a nyugdíjasoknak. Bár a Die Grauen - Graue Panter a 2005. szeptemberi választásokon csak 0,4 százalékot ért el, ám a jóléti intézmények napirenden lévő megkurtítása ellen erejét jóval meghaladó mértékben hallatja a hangját. Nem csoda, hogy már a marketingesek is felfigyeltek a szürke párducokra - vagyis azokra az idősekre, akik bár életük alkonyán járnak, meglehetősen jó anyagi körülmények között élnek, és költekeznek.

Nem titkolják azok a magyar vállalkozások sem, amelyek idősotthonok létesítésébe kezdenek, hogy üzleti tervükben azzal számolnak: egyre többen - és reálértéken egyre nagyobb nyugdíjjal - választják majd az önálló lakás fenntartása helyett a teljes ellátást nyújtó otthonokat. Az állami normatíva mellett egy idősotthon bevételi forrása az egyszeri belépési díj és a havi térítési díj, utóbbi a lakó nyugdíjának legfeljebb 80 százaléka lehet. A Szociális Ellátók és Szociális Ellátottak Egyesülete (SZESZE) számításai szerint egy 150 férőhelyes, emelt szintű idősotthon (ez a legnagyobb, amit a szociális törvény engedélyez, és ekként a leginkább hatékony üzemeltetésű) éves bevétele eddig mintegy 250 millió forint volt. Ebből 110 millió a normatív támogatás, 80-90 millió forint a nyugdíjak alapján számított térítési díj, míg az egyszeri belépési díjakból - a férőhelyek évi mintegy 8 százalékos újraértékesítésével számolva - 50 millió forint jött össze. Ebből az egyesület állítása szerint évente legfeljebb 10-11 millió forintot lehet megtakarítani és esetleg felújításra visszaforgatni. Ha elvonnák a normatíva 40 százalékát - mint az a költségvetési törvényben szerepel -, évente mintegy 40 millió forint hiányozna a működési költségekből.

Az újonnan épített magánintézményekben azonban a SZESZE által számított, fejenkénti 4 millió forintnál is borsosabb ára van az életre szóló használati jognak. Az idei év elején átadott budapesti Arany Alkony Pascal Idősek Otthonában például 7 millió forinttól indulnak az árak. Hasonló a tarifa az 1,5 milliárd forintból létrehozott, december 1-jén induló veszprémi Életöröm Idősek Otthonában is, ahol egy 30 négyzetméteres apartman 7 millió forintba, egy 43 négyzetméteres 11 millióba kerül. A luxuskörülményeket ígérő veszprémi beruházó, a Kariatidák Ingatlanforgalmazó és Beruházó Kft. értékesítési vezetője, Gyimesi Zoltán némi csalódottsággal mondta a HVG-nek, hogy nyitás előtt néhány héttel a 108 lakás 150 férőhelyének még csak az egyharmadát foglalták le. Másrészt viszont átlagosan 10 millió forintos bekerülési összeggel számolva minden ingatlan már a második értékesítéskor behozza az árát. Ha pedig valaki a tulajdonjogot is megveszi - ami egy 30 négyzetméteres lakás esetében 13 millió forint -, akkor a kivitelező máris a pénzénél van.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gazdaság

Futtatott aranykor

Jövőre mindenképpen csökken az emelt szintű idősotthonok állami támogatása, de hogy mennyivel, az a költségvetéshez benyújtott módosító indítványok sorsán is múlik.

Amerikai tudósoknak sikerült kigyógyítaniuk egereket a cukorbetegségből

Amerikai tudósoknak sikerült kigyógyítaniuk egereket a cukorbetegségből

Megújult a Hyundai i30 és hibrid is lett

Megújult a Hyundai i30 és hibrid is lett

Gulyás Gergely: Hét mintát vizsgálnak koronavírusra, egyelőre nincs pozitív

Gulyás Gergely: Hét mintát vizsgálnak koronavírusra, egyelőre nincs pozitív