Egy évre előre beszedte a díjakat, internetet azonban "adminisztrációs problémák miatt" nem adott az egyik ADSL-szolgáltató.

Internetes fórumokon startolt idén ősszel az egyéves ADSL-előfizetési díjat előre beszedő, majd a pénzzel eltűnő Investnet Consulting Kft. története, amely nemsokára a Netfelhasználók Érdekvédelmi Társaságát (Netért), a hírközlési fogyasztói jogok képviselőjét, sőt a rendőrséget is megjárta. Már maga a szerződés, amit az Investnet kötött, is szabálytalan volt: ADSL-szolgáltatást ugyanis elvileg csak a nagykereskedő T-Commal közvetlenül szerződő szolgáltatók kínálhatnak a távközlési cég szolgáltatási területén. Az idén februárban 3 millió forint törzstőkével alapított, Vadányi Balázs tulajdonában lévő Investnet azonban nem állapodott meg a T-Commal, így legfeljebb értékesítő partnerként szerezhetett előfizetőket valamelyik hivatalos szolgáltatónak. Vadányi egy másik érdekeltsége, a Tea Press Bt. kötött is szerződést az Interware Internetszolgáltató Rt.-vel.

Az ügyfeleknek szabály szerint az Interware Rt.-vel kellett volna aláírniuk a paktumokat, ám nem így történt: az Investnet saját nevében kötött ADSL-előfizetői szerződéseket. Mellesleg jócskán alákínálva a piaci áraknak: 62,5 ezer forintot kért egy évre a széles sávú, korlátlan internetért, igaz, ezt előre, egy összegben kellett kifizetni. A csábító tarifának többek között Boldizsár Róbert sem tudott ellenállni, és március végén megrendelte a szolgáltatást. Vadányi e-mailben közölte vele, hogy postára adta a szerződést, és megadott egy K&H Bank Rt.-s bankszámlaszámot, mint amelyre az éves díjat át kell utalni. Ezt az ügyfél meg is tette, és úgy tűnt, minden rendben van, hamarosan bekötötték hozzá a világhálót. Augusztusban azonban egyik napról a másikra megszakadt az internet. "Megpróbáltam felhívni az Investnetet, de nem vették fel a telefont, és a cég honlapja is eltűnt" - panaszkodott Boldizsár a HVG-nek.

Ő még a szerencsésebbek közé tartozik, pár hónapos ténykedése alatt ugyanis az Investnetnek olyan egyéni ügyfelei is akadtak, akik bár kifizették az egyéves díjat, hónapokon át hiába várták, hogy bekössék az ADSL-t. "Ennek adminisztrációs okai voltak, rosszul töltötték ki a szerződést, vagy nem küldték vissza" - magyarázta a HVG-nek Vadányi. Néhány, a pénze után futó, pórul járt előfizető a Netérttől kért segítséget, amely a hírközlési fogyasztói jogok képviselőjéhez irányította őket. "Az Investnetnek nincs hatósági engedélye, így mi nem tudunk eljárni, ez klasszikus rendőrségi ügy" - kommentálta az esetet a HVG-nek Juhász Károly, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője.

Az egyik ügyfél végül feljelentette a céget a XIII. kerületi rendőrkapitányságon, ám Vadányi a nyomozóhatóságnál adminisztrációs problémákra hivatkozva kimagyarázta magát, visszaadta a sértett pénzét, így a nyomozást a rendőrség közlése szerint előreláthatóan bűncselekmény hiányában meg fogják szüntetni. Juhász Károly szerint azonban már az is törvénybe ütköző, ha egy cég anélkül szolgáltat, hogy azt bejelentette volna a Nemzeti Hírközlési Hatóságnál.

Második oldal (Oldaltörés)

Vadányinak nem ez volt az első összetűzése a hatósággal: a Debreceni Városi Bíróság idén januárban jogerősen 400 ezer forintos pénzbírságra ítélte csalásért. A vállalkozó cégeivel is sok a baj: az általa beltagként jegyzett Tea Press Bt. ellen 2002 novemberében végrehajtást, a résztulajdonában lévő Teacom Informatikai Szolgáltató Kft. ellen pedig tavaly áprilisban felszámolást rendeltek el. Ez utóbbi sem megy simán, Vadányi ugyanis nem adta át a cég dokumentációját a felszámolóbiztosnak, aki csődbűntett gyanújával feljelentette őt a rendőrségen.

Az augusztusi szolgáltatásmegszűnés mögött egyébként az Interware Internetszolgáltató Rt. és a körülbelül nyolcvan-száz investnetes ügyfél havi díját utalgató Tea Press közötti szerződés felbontása állt. A vita kirobbanására a két fél különbözőképpen emlékszik. Vadányi szerint az Interware műszaki problémákat idézett elő, amit az ő cégére fogott, majd elcsábította az ügyfeleit. Az Interware verziója szerint viszont a Tea Press hónapokon át adós maradt a havi díjakkal, tartozása milliós nagyságrendűvé duzzadt. Hogy mi az igazság, nem tudni, de úgy tűnik, Vadányi más cégnek is tartozik. A HVG-nek egy neve elhallgatását kérő másik internetszolgáltató is jelezte, hogy a Teacom viszonteladóként domainfenntartási díjakból és webtárhely-szolgáltatásból közel 2 millió forintos tartozást halmozott fel nála.

Azok az ügyfelek egyébként, akik csak az Investnettel szerződtek, ha új szolgáltatót szeretnének, ki vannak szolgáltatva Vadányi és az Interware kényének. Az Interware-nek él a szerződése a T-Commal, és döntésétől függ, meddig tartja fenn az investnetes ügyfelek vonalán a kapcsolatot. Az ügyfelek szünetmentes szolgáltatóváltásról nem is álmodhatnak, amíg a Tea Press nem rendezi az adósságait. Csak abban bízhatnak, hogy az egyéves hűségidőszak lejárta után az Interware leszerelteti a vonalukon az ADSL-végpontot, és így újra próbálkozhatnak egy másik szolgáltatónál.

HERMAN BERNADETT

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kijev egyik hídján lövöldözött és a híd felrobbantásával fenyegetőzött egy volt katona

Kijev egyik hídján lövöldözött és a híd felrobbantásával fenyegetőzött egy volt katona

Válságot várt a kormány szeptemberre – ez már annak az előszele?

Válságot várt a kormány szeptemberre – ez már annak az előszele?

Ami Mészárosnak a Balaton, az Seszták és körének a Rétközi-tó

Ami Mészárosnak a Balaton, az Seszták és körének a Rétközi-tó

Ki gondolná, hogy Európában nálunk autóznak a legkevesebbet az emberek

Ki gondolná, hogy Európában nálunk autóznak a legkevesebbet az emberek

Akármennyire hízelgő nekünk, nem menő Rubik kockázni vezetés közben

Akármennyire hízelgő nekünk, nem menő Rubik kockázni vezetés közben

Kiderült, kinek utalnak haza a kivándorolt magyarok

Kiderült, kinek utalnak haza a kivándorolt magyarok