Tetszett a cikk?

Az alternatív energiahordozóként számításba vehető biomassza körüli viták már a benne rejlő potenciál becslésénél...

Az alternatív energiahordozóként számításba vehető biomassza körüli viták már a benne rejlő potenciál becslésénél elkezdődnek. A gazdasági tárca szerint a hazai energiafelhasználás 5-6 százalékát lehetne növényi eredetű anyagokból előállítani, Marosvölgyi Béla professzor, a Biomassza Társaság elnöke viszont úgy véli, hogy a növényi mellett az állati eredetű és a hulladékokban megjelenő biomasszát is bekalkulálva ez az arány akár 18 százalék is lehet.

Ehhez képest szolid eredmény, hogy az áramfelhasználás 3,6 százalékát adja jelenleg alternatív energiaforrás, aminek a 86 százaléka biomasszából, főleg faaprítékból származik. Az ok egyszerű, a régi szenes erőművek kényszerpályára kerültek, választhattak, vagy környezetvédelmi beruházásokra költenek, vagy pedig új technológiát alkalmaznak. Az átállást választotta négy másik erőmű mellett a pécsi Pannonpower Holding Rt., amely a pécsi erőmű egyik blokkját 9 milliárd forint költséggel alakította át fatüzelésűre, ahol évi 300 gigawattóra áramot termel. A megtérülési időt több mint tíz évre becsülik, bár ezt nehéz belőni, hiszen a költségek kétharmadát a tüzelőanyag adja, a fa pedig egyre drágul, éppen a növekvő erőművi kereslet miatt. Braun Attila, a Pannonpower fejlesztési igazgatója szerint a kötelezően magas áramátvételi áron kívül a környezetvédelmi hatást is figyelembe kell venni, például azt, hogy a "fatüzelés" nem növeli a szén-dioxid-emissziót. A cégnél egyébként további 30 milliárd forintos beruházást terveznek, és vizsgálják a mezőgazdasági melléktermékek, így a búza- és a rozsszalma, valamint a kukoricaszár felhasználását, illetve energiaültetvények kialakítását is. Szóba jöhet az energiafű is, aminek első ültetvényeit 2004 őszén telepítette a Hangya Futura Rt. Egyelőre 400 hektárnál tartanak, és az idén várhatóan 8 ezer tonna alapanyagot termelhetnek.

Aggasztónak tartja a biomassza-felhasználás egyoldalúságát Kazai Zsolt, az Energiaklub szakértője. Az erőművek ugyanis összességében mintegy 800 ezer tonna fát égetnek el évente, amiből az áramot a rendszerbe betáplálják, de a mellette keletkező hőt már nem hasznosítják, így a hatásfok alacsony, 25-30 százalékos. Biomasszát a szállítási költségek miatt decentralizáltan, kisebb méretekben célszerű hasznosítani, például egy-egy település fűtésére. Pornóapátiban például az önkormányzat a szomszédos osztrák Bildein példáját követve fatüzelésű, 1,3 megawattos erőművet épített, amelyből a 380 lelkes települést fűtik. A zömmel a 2003-ban elnyert PHARE-támogatásból megvalósult beruházás mintegy 350 millió forintba került. Purker Walter polgármester feje nem fáj az alapanyag-beszerzés miatt, a település határában ugyanis 1700 hektárnyi erdő van. A cél az, hogy a lakóknak ne kerüljön többe a központi fűtés az eddigi szén- és tűzifaköltségnél, vagyis a házak méretétől függően évi 140-200 ezer forintnál. A lakossági hozzájárulás a fűtőrendszer létesítéséhez egyébként háztartásonként 500 ezer forint, amit húsz év alatt kell törleszteni. A fűtőművet a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. üzemelteti, az árat az önkormányzat határozza meg, az első évre 2600 forint gigajoule-onkénti árat állapítottak meg, de ennél csak olcsóbb lehet - szögezte le a HVG-nek a polgármester.

Kazai szerint félő, hogy a faapríték felfutása miatt az egyéb biomassza - a biogáz vagy a mezőgazdasági melléktermékek felhasználása - hátrányba kerül, beszűkül a piac, az engedélykiadásoknál, támogatásnál ugyanis figyelembe veszik a már elért EU-követelmény szintjét. Felmerült ugyan, hogy a 3,6 százalékos arányt Magyarország tovább növelje, ám ez csak áramár-emelkedéssel lehetséges. A megújuló energiaforrások minden 1 százalékos többlethasznosítása kilowattóránként 10 fillér többlettámogatással jár, vagyis Bohoczky Ferenc, a gazdasági tárca főtanácsosa szerint 10 százalékos többlettermelés 1 forinttal drágítaná az áramot.

Bármilyen jó iránynak tartják is a szakemberek a biogázzal történő energiatermelést - ilyen erőműből tavaly Németországban nyolcszázat építettek -, itthon egyelőre inkább csak tervekről hallani. Pedig a szervesanyag-tartalmú hulladék, a szennyvíziszap és a vágóhídi melléktermékből, trágyából felszabaduló metán szintén jó energiaforrás. A legnagyobb, már működő biogázüzemet Nyírbátorban üzemelteti a Bátortrade Kft., amely tagja egy tíz cégből álló, 3 ezer hektárnyi földdel, brojlercsirke- és marhateleppel rendelkező mezőgazdasági cégcsoportnak. Az 1,1 milliárd forintos beruházást - amely 70 százalékban állami támogatással valósult meg - azóta 2,3 milliárdosra toldották meg a háttérüzemekkel. Az erőmű 2,6 megawatt áramot termel, de 4 megawattra lenne képes, ami elvileg a 13 ezer lakosú Nyírbátor teljes áramigényét fedezné, az áram mellett keletkező hővel pedig a baromfi-feldolgozót fűtik. Az alapanyag 70 százalékban baromfi- és marhatrágya, illetve silókukorica, 30 százalékban vágóhídi hulladék. Petis Mihály ügyvezető-tulajdonos elmondása szerint azonban a cég nem a 23 forintért átvett áram termeléséből él - ahhoz 40-50 forintot kellene kapnia kilowattóránként. A 600-700 millió forintos árbevétel 65-70 százaléka abból származik, hogy 100 kilométeres körzetből begyűjtik a kötelezően megsemmisítendő vágóhídi hulladékot, amiért a beszállítók fizetnek.

VITÉZ F. IBOLYA

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Két évre bezár egy belvárosi luxusszálloda

Két évre bezár egy belvárosi luxusszálloda

Aegon: Csak a név változik, az ügyfeleknek nincs teendőjük

Aegon: Csak a név változik, az ügyfeleknek nincs teendőjük

Két legyet egy csapásra: kényelmesebb és takarékosabb is az okosotthon

Két legyet egy csapásra: kényelmesebb és takarékosabb is az okosotthon