Hét Érd környéki önkormányzat polgármestere a helyi vízközmű kisebbségi üzletrészének eladásáról döntött. Egy eredménytelenné nyilvánított nyílt tender, majd a zártkörű fordulóban az egyetlen versenytárs kizárása után hirdettek győztest, mégpedig a régóta kiszemelt Veolia-konzorciumot.

"Estére azt a luxust tervezzük, hogy megfürdetjük a gyereket. Szabad egy érdi polgárnak ilyent?" - áll a méltatlankodó kérdés az érdi internetes fórumon. Egyáltalán nem ritka ugyanis a vízkorlátozás a fővárostól 16 kilométerre fekvő, megyei jogú városi címre törő településen. Ennek oka, hogy a helyi szolgáltató, a mintegy 100 ezer lakost vízzel ellátó Érd és Térsége Regionális Víziközmű Kft. (ÉTV) - amelyet 17 önkormányzat alapított - nem tudta követni az agglomeráció viharos fejlődését. Helyi háború azonban nem a menetrendszerű vízhiány, hanem az ÉTV kisebbségi üzletrésze eladásának körülményei miatt robbant ki. Az eladást Döcsakovszky Béla, Érd szocialista polgármestere a szükséges, általa 3-4 milliárd forintra becsült fejlesztésekkel indokolta a HVG-nek, amire a 2004-ben 2 milliárd forint árbevételt és 14 millió nyereséget produkált ÉTV-nek nem futja. Más kérdés, hogy Biatorbágy képviselő-testülete ennek ellenére sem járult hozzá 8 százalékos üzletrésze eladásához. Palovics Lajos polgármester szerint a fejlesztési forrásokat éppen az vitte el, hogy a 60 ezer lakosú Érd a vízdíjat az önköltségi ár alatt határozta meg.

Az áldatlan állapotok miatt a lehetséges befektetőkkel legalább két éve tárgyal az ÉTV-ben 45 százalékos részesedésű Érd önkormányzata, jelesül a francia Veolia-csoport érdekeltségébe tartozó Fővárosi Csatornázási Művek Rt.-vel (FCSM) és a csoport víziközmű-szolgáltatásra szakosodott cége, a Veolia Water Hungary Kft.-vel, valamint a Suez Environnement S.A.-RWE-Fővárosi Vízművek Rt. (FVM) cégcsoporttal. "Ajánlatokra volt szükség ahhoz, hogy kibontakozzon, milyen konstrukcióban oldhatjuk meg a vízellátást, illetve a profi üzemeltetését" - indokolta Döcsakovszky az előzetes tárgyalásokat. Ennél azért többről volt szó, legalábbis egy tavaly májusi közgyűlési előterjesztés már az "elfogadható és megfontolásra alkalmas" ajánlatot tett FCSM- Veolia konkrét szerződéstervezeteire kérte a képviselők szavazatait. Az ajánlat 1,1 milliárd forintos vételárról és a befektető 25 éves üzemeltetési jogáról szólt, aminek fejében a nyereség háromnegyedét viheti, és ő vezetheti a céget.

Csakhogy az önkormányzati vagyoneladásnál a költségvetési törvény szerint versenyeztetés szükségeltetik. Novemberben ki is írták a pályázatot a 337,6 millió forint jegyzett tőkéjű ÉTV 26 százalékos üzletrészének eladására. Erre négy pályázat érkezett: a Veolia-FCSM, illetve az FVM és a Suez Environnement érdekeltségébe tartozó Pécsi Vízművek Rt. duóké, az Organica Rt.-é, valamint a Geotorr Rt. és a Mivíz Miskolci Vízmű Kft. alkotta konzorciumé (lásd Debrecen bevásárol Miskolcon című írásunkat). Meg nem erősített hírek szerint a kisebbségi üzletrészért a legtöbbet, 1,41 milliárd forintot az utóbbi ajánlotta, bár ennek a pamfletbe illő bírálati eljárás miatt már nem volt jelentősége. A Geotorrnak ugyanis az ajánlatok elkészítésére mindössze 15 napja volt, míg az FCSM és az FVM pályázatírói hónapokig tanulmányozhatták a céget, mivel az ÉTV menedzsmentje utasításba kapta, hogy a műszaki és a gazdasági adatokat bocsássa rendelkezésükre - legalábbis ez derül ki a Geotorrnak a verseny tisztaságának megsértése miatt a Pest Megyei Bírósághoz beadott keresetéből.

Ehhez méltón alakult a november végi tenderbontás is. A közjegyző rögvest jegyzőkönyvben rögzítette, hogy a pályázók kérése ellenére a bizottság nem ellenőrizte a formai követelmények és a kötelezően csatolandó dokumentumok meglétét, de még a külön borítékban beadott árajánlatokat sem bontotta fel, jóllehet szerinte a pályázati anyagok "felbontása" során egyetlen zárt boríték sem maradhat. Csupán a Geotorr árajánlatát tépte fel Egri Péter, a bizottság elnöke, és azt sem szándékosan. "Megzavarodtam a közbekiabálásoktól" - ismerte el Egri, hozzátéve, hogy az önkormányzat szabályzata szerint csak az ajánlattevők nevét, székhelyét kell ismertetni, további részletek nem hozhatók nyilvánosságra.

A pályázatot végül eredménytelennek nyilvánította az üzletrészeladásban érintett hét önkormányzat - Érd, Törökbálint, Tárnok, Diósd, Sóskút, Pusztazámor és Herceghalom - polgármestere. "A pályázati kiírás értelmében ezt a bírálóbizottság indoklás nélkül megtehette" - ennél bővebb magyarázatot nem fűzött a történtekhez Döcsakovszky. Új pályázat helyett meghívásos eljárással folytatódott a sztori, a zártkörű fordulóra azonban már csak három cég kapott meghívót. Erre a Pécsi Vízművek és az FVM konzorciumban állt össze, rajtuk kívül a Veolia- FCSM-páros pályázott. A bírálóbizottság a múlt héten érdemi vizsgálat nélkül az 1,7 milliárd forintot ajánló FVM kizárását és a Veolia-FCSM győztesnek hirdetését javasolta. Bár az utóbbi csak 1,5 milliárd forintot ajánlott, de 25 év múlva névértéken adná vissza az üzletrészt, amelyért versenytársa 800 millió forintot várna; ráadásul az FVM 75 százalékra kér osztalékjogot, miközben a hét önkormányzatnak jelenleg csak 68 százaléka van.

Ahhoz, hogy végleges legyen a Veolia-FCSM győzelme, mind a hét önkormányzat képviselő-testületének meg kell szavaznia. Márpedig Törökbálinton helyi népszavazáshoz gyűjt aláírásokat a Fidesz. Csenger Zalán Zsolt, a párt választókerületi elnöke erről a HVG-nek azt mondta: nem a privatizációt ellenzik, hanem a "fű alatti eljárást". Szerinte "kapuzárási pánikról" van szó, a beérkező vételárból a választások előtt szeretne tőkét kovácsolni Érd szocialista-liberális többségű önkormányzata.

Az ellenzék Keller László egykori közpénzügyi államtitkár szerepét is firtatja, mondván, "végighaknizta" a polgármestereket a versenyeztetés nélküli eladás mellett. Keller a HVG-nek úgy nyilatkozott, hogy Budaörs és környéke országgyűlési képviselőjeként felelős a térség közszolgáltatásaiért, egyébként pedig őt és párttársát, Jánosi Györgyöt maguk a polgármesterek kérték fel arra, hogy segítsenek megoldást találni az ÉTV megfelelő működtetésére. "Mindig is a nyilvános pályázati eljárás mellett érveltem" - állította Keller, aki csak a korábbi, tárgyalásos fázisban tartotta elfogadhatónak annak mellőzését, tekintettel a polgármesterek által megfogalmazott összetett célra, miszerint a cég egyben tartása mellett olyan szakmai befektetőt kell keresni, amely kisebbségi tulajdonosként is garantálja az ÉTV profi működtetését. A nyilvánosságot azonban a hét település képviselő-testületi ülései mindenképpen biztosították - szögezte le a HVG-nek.

VITÉZ F. IBOLYA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gyerekét akarta lopásra rávenni egy férfi Győrben

Gyerekét akarta lopásra rávenni egy férfi Győrben

Mindig inkognitó módban böngészne? Ezt tegye

Mindig inkognitó módban böngészne? Ezt tegye

Tizenkét településen sem tudtak polgármestert választani

Tizenkét településen sem tudtak polgármestert választani

Joker a Szezám utcába költözött – videó

Joker a Szezám utcába költözött – videó

Veszélyes észak-amerikai fűfaj terjed Magyarországon

Veszélyes észak-amerikai fűfaj terjed Magyarországon

Borkai fiát közpénzből fizethetik a győri kézilabdaklubnál

Borkai fiát közpénzből fizethetik a győri kézilabdaklubnál