Inkább a mennyiségi, mint a minőségi termelésre ösztönzi a filmszemlére készülő játékfilmeseket a támogató cégek számára kockázatmentesen elérhető adókedvezmény. Egy év alatt önálló üzletággá vált maga az adókedvezmény-közvetítés is.

Az idei, 37. filmszemlétől a kritikusok nem várnak különösebben nagy durranást, a magánbefektetők azonban megtalálják a számításukat - mégpedig a jegyárbevételtől függetlenül. A Csányi Sándor OTP Bank-vezér birodalmához tartozó Délhús-csoport például a Kovács Gábor-Pataki Ágnes (az egykori manöken az egymilliárd forintos Csányi Alapítványnak is kuratóriumi tagja) producerpáros két játékfilmjébe, a 220 millió forint költségvetésű Üvegtigris II.-be, illetve a 250 millió forintos Fehér tenyérbe is beszállt. Kovácsék egyébként a tavalyi szemlén fődíjas Fekete kefében is fantáziát láttak. "A reklámfilmeseknek kötelességük költeni az alkotói filmekre is" - válaszolta a kasszarobbantásra esélytelen filmek támogatásának okát firtató HVG-kérdésre a producer.

A művészetpártoláson túl azonban a filmkészítés jó üzlet is, legalábbis azóta, hogy a filmgyártást kivételezetten kezelő film- és adótörvény nyomán a támogatóként hozzájáruló cégek a költségként leírható támogatási összeggel az adóalapjukat és a társasági adójukat is csökkenthetik. Így 100 egységnyi ráfordítás után 116 százalék adómegtakarítás, azaz 16 százalékos nettó hozam érhető el. Jellemző, hogy a kedvezmények közvetítésére külön üzletág formálódik. Az elsők közt ébredő Concorde Filmfinanszírozási Alap például bő egy év alatt 1,5 milliárd forintot gyűjtött össze arra, hogy készülő produkciókba öntve a céges támogatók az adókedvezményeket érvényesíthessék. A Nemzeti Filmiroda adatai pedig fényesen igazolják, hogy sokan ráharaptak a lehetőségre: 2004-ben 25 adóigazolást állított ki 632 millió forintról, tavaly pedig már 167 igazolást adott 2,8 milliárd forintról. 2005-ben összesen 22 milliárd forintot költöttek Magyarországon filmkészítésre - igaz, ennek felét a külföldi bérmunka tette ki -, háromszor annyit, mint az előző évben.

Bár elkezdődött valamiféle "iparosodás", a legnagyobb támogató még mindig a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK). Az idei 24 versenyfilm mintegy 4 milliárd forintos összköltségvetéséből 1,7 milliárd forinttal vett részt az MMK, az adókedvezmény reményében beérkezett támogatói pénz pedig mintegy 700 millió forintra becsülhető. Döntően állami pénzből állt össze a szemle nyitófilmje, a Móricz Zsigmond regényéből az Oscar-díjas Szabó István rendezésében forgatott Rokonok mintegy 450 millió forintos büdzséje is. Az MMK 120 millió forintos alaptámogatása mellett a rendező előző filmje, a Csodálatos Júlia Golden Globe-díja 80 milliót, a 160 ezres nézőszám szintén 80 milliót ért, és 60 milliót adott hozzá a Magyar Történelmi Film Alapítvány. Magánpénz többek között Demján Sándor nagyvállalkozótól érkezett, a Nagyházi Galéria pedig a korhű berendezéseket prezentálta. E talpig magyar film viszont hiába aspirált a kultusztárca miniszteri keretére, nem kellett a Magyar Televíziónak és a Duna Tv-nek sem, koprodukciós partnernek végül a Tv2 szállt be, 30 millió forinttal.

"Érdemes-e a bankokat gazdagítani az állami dotációból? - tette fel a kérdést Rózsa János producer. A játékfilmek ugyanis 90 százalékban banki hitelből forognak, amióta az MMK az utófinanszírozásra állt át. Ráadásul az ígért 8 milliárdnál tavaly 3 milliárd forinttal kevesebb elosztható állami pénzzel gazdálkodhatott, de a következő évi költségvetése terhére kötelezettséget vállalhatott 2,85 milliárd forintnyi filmes hitelre. A közalapítványnál az összes banki kamatterhet mintegy 500 millió forintra becsülik, ez pedig két átlag feletti büdzséjű nagyjátékfilm elkészítésére volna elegendő. Lappang a bankbotrány - jelzik előre a producerek: a filmes hiteleket ugyanis május végéig kellene visszafizetni, vagyis még a tavasszal meg kellene érkeznie az ígérvények fedezeteként az idei költségvetésben megjelölt 6,2 milliárd forintos MMK-apanázs felének a nem éppen a pontosságáról híres minisztériumtól. A koreográfia mindenesetre egyelőre változatlan: az MMK az idén is 3,1 milliárd forintnyi kötelezettséget vállalhat a következő év terhére.

Más tekintetben is folytatódik a trend, a kínálat a közönségfilmek irányába tolódik, legalábbis a szemlefilmek több mint harmada ebbe a kategóriába sorolható. Így a Goda Krisztina rendezte Csak szex és más semmi, amely a bemutató utáni hetedik héten Kálomista Gábor producer szerint már elérte a 300 ezres nézőszámot. A 300 millió forint gyártási költségű filmben 80 millió forint az állami támogatás, a többit magánbefektetők adták össze, köztük a HVG Rt. Az eddigi adatok alapján kevésbé trafált a nézők ízlésébe a Majkával és Görög Zitával felszerelkezett Szőke kóla, legalábbis a múlt héten 35 ezer nézőnél tartott. A 200 millió forint költségvetésű film 75 millióját az MMK-tól nyerte el. Ez egyébként egyike azon filmeknek, amelyek még nem hívták le az adókedvezményt a Nemzeti Filmirodától. "A stábbal megegyeztünk, hogy a tartozásokat a bevételekből fizetjük. Addig pedig nem lehet elszámolni a filmirodával, amíg kifizetetlen számla van, különben elvész a kedvezmény egy része" - nyilatkozta a finanszírozási gondokról szóló piaci hírekre Dora György producer.

Szembetűnő, hogy a veterán rendezők közül Szabó Istvánon kívül csak Bacsó Péter szerepel a szemlén, a középgenerációból is csak mutatóba akad. A kultuszfilmesként elismert Tarr Béla például csak Mundruczó Kornél Johannájában szerepel a produceri listán. A teljes egészében állami forrásból, 104 millió forint költségvetéssel készült Jeanne d'Arc-történet operafilmje külföldön már bizonyított: ősbemutatója a cannes-i fesztiválon volt. Sokat várnak a kritikusok a Hukkléval fesztiválrekordot döntött Pálfi György Taxidermiájától is. Az 1,95 millió eurós magyar-osztrák-francia koprodukcióba 200 ezer eurót adott az Eurimage, az MMK pedig 146 millió forinttal támogatta. Összességében a szemlén futó néhány művészfilm kisebb állami támogatásban részesült, mint némely közönségfilm. A Madárszabadító, felhő, szél című, Szaladják István rendezte zarándoktörténetének 70 milliós büdzséjéből például 48 millió az állami pénz, Szemző Tibor Csoma-legendáriuma 50 millió forintos költségvetéséből pedig 40 milliót állt az MMK.

Az pedig majd elválik, a közönségfilmek divatja mennyit lendít a gyenge évet záró mozikon. Tavaly mintegy 12 millió nézőt regisztráltak, ami 11 százalékkal kevesebb az előző évinél, magyar filmekre pedig 1,3 millióan voltak kíváncsiak a 2004-es 1,5 millió után. Ugyanígy kérdés, javul-e a nemzetközi fesztiválszereplés. Tavaly a magyar versenymunkáknak 104 nemzetközi fesztiváldíj és elismerés jutott, ám a 12 legfontosabbnak tartott, A kategóriás fesztiválra csak 11 film jutott el. Közülük Berlinben - ahová az idén nem hívtak meg magyar filmet - Pejó Róbert mozija, a Dallas Pashamende kapott oklevelet, Moszkvában pedig Gárdos Péter A porcelánbabája érdemelt ki elismerést az orosz kritikusoktól.

VITÉZ F. IBOLYA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Orbán Viktor engedett: megállapodtak az EU vezetői a klímacélokról

Orbán Viktor engedett: megállapodtak az EU vezetői a klímacélokról

Nem kell szerviz: valójában funkció, ami hibának tűnik az iPhone 11 akkumulátoros tokjában

Nem kell szerviz: valójában funkció, ami hibának tűnik az iPhone 11 akkumulátoros tokjában

Terézváros nekimegy az Airbnb-szálláskiadóknak

Terézváros nekimegy az Airbnb-szálláskiadóknak

Itt az új Skoda Rapid, és egész jól mutat

Itt az új Skoda Rapid, és egész jól mutat

Egy jogász szerint hiába fellebbez a Facebook, ki kell fizetnie az 1,2 milliárd forintos bírságot

Egy jogász szerint hiába fellebbez a Facebook, ki kell fizetnie az 1,2 milliárd forintos bírságot

Tetveket jelentett egy utas a zónázó vonaton, a MÁV egyből kivette a forgalomból a kocsit

Tetveket jelentett egy utas a zónázó vonaton, a MÁV egyből kivette a forgalomból a kocsit