Egymilliárd forintot várt az állam az egykori ÁNTSZ-laborok értékesítéséből, ám az egyetlen érdeklődő ennek csupán a töredékét adta meg. A vevő az ellenzékhez kötődik, nem a kormánypártokhoz, holott a Fidesz szakpolitikusa korábban az utóbbit eleve feltételezve bírálta a magánosítást.

Nem lett igaza a Fidesz-kormány egészségügyi miniszterének, Mikola Istvánnak, aki 2004 szeptemberében - a kórház-privatizáció ellen szervezett népszavazás kampányában - megjósolta, hogy kormányközeli cég érdekeltségébe kerülnek az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) laborjai, amelyek a magánosítás után őrült áremelésbe kezdenek. Az akkor "csődöt és botrányt" jövendölő politikus most hallgat, egyetlen szóval sem kárhoztatja az elmúlt hetekben tető alá hozott privatizációt. Igaz, a vevő üzlettársi körét sokkal inkább a volt MDF-es privatizációs miniszter, Szabó Tamás vagy alapító-párttársa, Heves István, illetve az Orbán-kormány diákhitel-korifeusa, Gilly Gyula fémjelezi, nem pedig a Mikola által vizionált kormánypárti klientúra. Mi több, maga a portéka sem volt olyan zsíros falat, mint azt a magánosítás elleni agitáció hevességéből sejteni lehetett.

Azért került eladósorba az ÁNTSZ 16 megyei és fővárosi laborja, mert évek óta tetemes veszteséget termelt. Valamint azért, mert 1999-ben a tisztiorvosi szolgálat azzal a feltétellel kapott uniós PHARE-pénzt a legkorszerűbb technika megvásárlására, hogy abból összesen hét kémiai-toxikológiai, valamint öt mikrobiológiai országos és regionális labort fejlesszen, a további harminc azonban sem állami-hatósági feladatot nem láthat el, sem költségvetési forrásból nem korszerűsíthető. Ezek bezárását és a dolgozók elbocsátását javasolta 2003 végén az akkori országos tiszti főorvos, Ungváry György, mivel a laborok összesített ráfizetése meghaladta az 1 milliárd forintot. Utóda, Bujdosó László egy évvel később azonban már amellett érvelt, a laborok sorsát bízzák a piacra: először szervezzék ki azokat egy, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal vagyonkezelésében maradó kft-be (ez lett az ÁNTSZ Laboratórium Kft.), majd megvásárlásukra keressenek befektetőt (HVG, 2004. október 30.).

Az országos hálózat 750 dolgozójának felajánlották, vagy továbbra is foglalkoztatják őket a megalakult Laboratórium Kft.-ben, vagy a köztisztviselőket megillető végkielégítéssel távozhatnak. Elsősorban a vidéki laborokban dolgozók döntöttek az átigazolás mellett, mintegy háromszázan pedig összesen 250 millió forint végkielégítéssel megváltak tőle. Bár az ily módon karcsúsított kémiai és mikrobiológiai laborok vesztesége csökkent, a Laboratórium Kft. még így is - 1,5 milliárd forint árbevétel mellett - félmilliárdos ráfizetést "termelt" tavaly. Ennek ellenére a 2005 közepére elkészült könyvvizsgálói jelentés alapján a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) úgy ítélte meg, a laborhálózat hírneve, az ott dolgozók szakértelme, valamint az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral érvényben lévő, évi 400 millió forintos - mikrobiológiai vizsgálatok elvégzésére szóló - szerződése együttesen reálissá tehetik a 300 millió forintos vételárat. A 2005 szeptemberében közzétett pályázatban ehhez az árhoz hozzácsapták a Laboratórium Kft. veszteségeit, valamint azt a 192 millió forintos tartozást, amelyet az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnak kellett volna visszafizetni. Így az alkalminak korántsem nevezhető kiárusítás során 1 milliárd forint feletti összeget kért a KVI. Valószínűleg az állami vagyont kezelő testületet sem lepte meg, hogy a hazai laborpiac szereplői ilyen feltételekkel vonakodtak az ügylettől, ami akkor sem változott meg, amikor tavaly októberben ismét meghirdette a vásárt - a korábbival egyező feltételekkel. Így csak egy tavalyi kormányrendeletnek köszönhető, hogy a laborhálózat mégis elkelt - ez ugyanis lehetőséget ad rá, hogy a KVI Hasznosítási Tanácsa az eredménytelen pályáztatás után a legjobb ajánlatot tevőnek adja el a vagyontárgyat.

Ilyen ajánlat pedig csak egyetlenegy volt, az erre az üzletre létrehozott Euro-Labor Invest Kft.-é. A cég két tulajdonosa közül az egyik, Deák Gábor - ha laborügyben abszolút kezdőnek számít is - egyáltalán nem ismeretlen a hazai egészségügyi vállalkozások piacán. Az ő nevéhez fűződik a kórházi gyógyszertárak sorát üzemeltető Ispotály Kft., és Deák társtulajdonos abban a vállalkozásban is, amely az első, magántulajdonban lévő hazai rákdiagnosztikai eszközt, a PET-CT-t üzembe helyezte. "Engem lepett meg a legjobban, hogy a KVI elfogadta az ajánlatunkat" - szerénykedett a HVG laborüzletet firtató kérdésére Deák.

A várt 1 milliárd forint helyett a HVG információi szerint csupán 48 millió forintot szurkolt le az Euro-Labor, amely vállalta a veszteségek finanszírozását és a tőkehiány pótlását. A még mindig túlméretezett létszám további kétszáz fővel történő karcsúsítására azonban - a bérek és közterheik tavaly 1,2 milliárd forintot tettek ki - negyedmilliárdos nászajándékot kapott a költségvetéstől. Bár a privatizáció mögött sokan ingatlanpanamát gyanítottak, ez a sejtetés sem bizonyult igaznak: az üzlethez egyetlen négyzetméternyi terület sem jár, a laborok az ÁNTSZ-től kapják-bérlik helyiségeiket.

Már tavaly válságterv kidolgozását szorgalmazta Heves István, a Laboratórium Kft. felügyelőbizottsági elnöke, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szaktanácsadója - mellesleg más cégben Deák üzlettársa -, amely elképzelés 11 labor bezárásával, illetve tevékenységének átcsoportosításával számolt. Ezt némi korrekcióval átvette az Euro-Labor reorganizációs terve is, amely bezárás helyett mintabegyűjtő és -elosztó funkciót szán a szolnoki, a salgótarjáni és a szekszárdi labornak. A jövőbeni működés egyik kulcskérdése, hogy az új tulajdonos miként tudja a laborok eddigi megrendelőit - így az egészségbiztosítót, a kórházakat és járóbeteg-szakrendelőket - megtartani, illetve új intézményeket megnyerni. A fertőző betegségek mikrobiológiai vizsgálata - a baktériumok, élősködők kimutatása - és a kémiai elemzések, például a strandvíz vagy csapvíz minőségének meghatározása ugyanis régóta nem ÁNTSZ-monopólium. Magáncégek és kórházi laborok vetélkednek a megrendelésekért, egyes becslések szerint kétszer annyi mikrobiológiai laborkapacitás van az országban, mint amennyire valóban szükség lenne.

A kecskeméti labor dolgozói a magánosítás után bizakodnak, úgy vélik, szakmai tudásuk megfelelő, az új tulajdonostól a manufakturális viszonyok megszüntetését, a helyenként harmincéves berendezések lecserélését, a kézi munka kiváltását, a vizsgálatot kérőkkel az online kapcsolat megteremtését remélik - mondta a HVG-nek a labort vezető Szabóné Szarka Katalin főorvos. Deák Gábor maga is azzal számol, legalább 200 millió forintnyi bankhitelből kell a laborokat versenyképessé tenni. Arra viszont a vétel során ő sem gondolt, hogy a vásárlás óta eltelt egy hónapban megváltoznak - nem éppen az Euro-Labornak kedvező módon - az egészségbiztosítási pénztár finanszírozási feltételei. "A tavalyihoz viszonyítva lényegében változatlan összeg, mintegy 20 milliárd forint jut a laborok finanszírozásra, ám ebbe mennyiségi korlátokat is beépítettünk, hogy az indokolatlan teljesítményhajszát megakadályozzuk" - vázolta a változtatások irányát Molnár Attila, a pénztár főosztályvezető-helyettese. Egyúttal cáfolta azt a szakmában szárnyra kapott szóbeszédet is, hogy a laborprivatizálás jócskán megemelt finanszírozással párosul.

GÁTI JÚLIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Az ír című film kapta a National Board of Review fődíját

Az ír című film kapta a National Board of Review fődíját

Itt a Jaguar legújabb sportkocsija, az akár 575 lóerős F-Type

Itt a Jaguar legújabb sportkocsija, az akár 575 lóerős F-Type

Megszűnhet a Nemzeti Kulturális Alap

Megszűnhet a Nemzeti Kulturális Alap

Csökkentik a jegyárakat a rekorddrága budai uszodában

Csökkentik a jegyárakat a rekorddrága budai uszodában

Trudeau egy titokban felvett videón élcelődött Trumpon, aki meg is sértődött

Trudeau egy titokban felvett videón élcelődött Trumpon, aki meg is sértődött

Furcsán kapta meg a közpénzes megbízást Lázár „független médiája”

Furcsán kapta meg a közpénzes megbízást Lázár „független médiája”