A környékbeliek tiltakozása ellenére Budapest egyik legnagyobb bevásárlóközpontja épülhet meg a Kőbánya-Kispest közlekedési csomópont helyén és a szomszédos zöldterületeken, miután a XIX. kerületi önkormányzat a múlt héten rábólintott a legújabb szabályozási tervre.

Állami és önkormányzati források hiányában magánberuházók korszerűsítik az 1980-ban épült, azóta életveszélyessé vált, a pesti köznyelvben csak Kökinek titulált Kőbánya-Kispest metróvégállomást és szeméthalmoktól hemzsegő környékét. Csakhogy ez a hovatovább megszokott, közforráskímélő megoldás úgyszólván automatikusan ugyanolyan, a lakosság és a hatóságok közti konfliktussá terebélyesedett, mint amilyenek korábban már Budapest több, fejlesztésre kijelölt helyszínén lejátszódtak Csepeltől Zuglóig. Ami a Budapest XIX. kerületében most zajló csetepatét illeti, egyebek mellett az különbözteti meg a többitől, hogy maga Schneller István fővárosi főépítész sem tudta megmondani, létezik-e Budapesten olyan masszívan beépített bevásárlóközpont, mint amilyenné néhány év múlva a napi 150 ezer utast átengedő közlekedési csomópont és környezete válhat. Igaz, az ott élők már elértek bizonyos engedményeket: félévnyi alkudozás és egy beruházóváltás után sikerült lealkudniuk a korábban 100 százalékra tervezett beépíthetőséget 70 százalékra.

A fejlesztési variánsok története 2002-ig nyúlik vissza, amikor a busz- és metróállomással szomszédos egykori ifjúsági tábor mintegy 25 ezer négyzetméteres telkét a XIX. kerületi önkormányzat meghirdette eladásra, mégpedig az akkori szabályozási terv szerinti 60 százalékos beépíthetőséggel. Erre egyetlen pályázó jelentkezett, a Tesco-Globál Áruházak Rt. Az akkori, jobboldali többségű városvezetés azonban visszariadt attól, hogy a területen hipermarket építését engedélyezze. Az önkormányzati választások során baloldalira váltott kispesti helyhatóság sem a Tescónak, hanem az OBI barkácsáruházláncnak értékesítette pályázaton a területet, nettó 1,25 milliárd forintért. Csaknem ezzel egy időben 750 millió forintért elkelt a szomszédos, fővárosi tulajdonú, mindössze 35 százalékban és csakis sportcélra beépíthető BKV-sportpálya is, a vevő a szingapúri bejegyzésű Investo Kft. volt. Két évvel később az osztrák hátterű - az Ázsia Centert működtető Rudolf Riedl nevével fémjelzett - Raiffeisen Evolution Ingatlanfejlesztő Kft. már egybefüggő, 60 ezer négyzetméteres kereskedelmi komplexumot tervezett az akkor még korlátozottan hasznosítható két telekre.

A "gigantomán borzadály" terveire Kátai Györgyné környékbeli lakos lett figyelmes a helyi képviselő-testület 2004. decemberi üléséről közvetítő Kispest Tv adásában. "Én magam gyűjtöttem aláírásokat az iszonyú környezeti ártalmakkal és tömeges fakivágásokkal járó beruházás ellen" - büszkélkedett, cáfolva egyúttal az önkormányzat elméletét, miszerint a lakókat a kerület jobboldali ellenzéke bujtotta volna fel. Tarnai Richárd, a Fidesz választókerületi elnöke pedig e vélekedést azzal hárította el: "Mi csak felhangosítjuk a helyiek hangját." Miközben a tiltakozók több ezer aláírást gyűjtöttek össze, az önkormányzat közvélemény-kutatásából az derült ki, a kerület lakóinak 59 százaléka támogatja a Köki-projektet, és csupán 22 százalékuk utasítja el. Ennek ellenére az ellenzők a kellő tájékoztatást hiányolva az ombudsmanhoz fordultak, tiltakozásukkal pedig sikerült elérniük, hogy a fővárosi közgyűlés tavaly júniusban elutasítsa a kerület övezetátsorolási kérelmét, amely nem kevesebb mint 100 százalékos beépítésnek engedett volna zöld utat. Schneller a testület előtt elismerte, hogy a Városháza terveiben szereplő, szakzsargonban "intermodálisnak" titulált - azaz többfajta közlekedési eszköz találkozásánál épülő - csomópont kialakítását vállaló befektető nem kis feltételt szab, s az általa javasolt "50-60 ezer négyzetméteres kereskedelmi fejlesztés joggal kiváltotta a környéken élők haragját".

A beruházót nem sikerült megpuhítani, Riedl szerint a főváros által javasolt 70 százalékos beépítettség és nagyobb zöldfelületi arány mellett a beruházás ugyanis belátható időn belül nem térült volna meg. Változás csak azzal következett be, hogy a Raiffeisen Evolution helyére tavaly decemberben a Debrecen-Hús-csoportban érdekelt Román Gyula nagyvállalkozó által sebtében gründolt R-Co Ingatlanforgalmazó Zrt. lépett be, amely hajlandó volt némi engedményre. Politikailag pedig azzal vált pikánssá a helyzet, hogy Román a 12-13 milliárd forintot beruházni kívánó cég élére - fővárosi és önkormányzati tapasztalatainak köszönhetően - Juhos Katalin fideszes országgyűlési képviselőt, volt XI. kerületi polgármestert kérte fel. Párttársai szerint Juhos ezzel "fricskát adott az óriásberuházást ellenző Fidesznek, cserébe azért, hogy az kitaszította őt". (A 2002-ben a polgármesteri székből "lecsúszott" Juhos az idei országgyűlési választásokon nem indul, ám - mint mondta - hű pártkatona marad.)

Valamikor tavaly ősszel a lakók arra lettek figyelmesek, hogy valakik az ablakaikat nézik, és azt számolják, hány zajvédőt kell elhelyezni a Vak Bottyán utca melletti házakban. Azonnal levelet írtak Steinerné Török Katalin kerületi polgármesternek, amelyben kérték, hadd ismerhessék meg a legfrissebb tervet, a főváros által júniusban előírt új környezetvédelmi tanulmányt. Választ nem kaptak. "A közigazgatási hivatalhoz fordultunk, ahol közölték velünk, hogy törvénytelen, ami itt történik; bennünket, mint szomszédokat, értesíteni kellett volna" - szögezte le Kátainé.

Más szabálytalanság is történt az eljárás során. Steinerné például anélkül küldte el decemberben a fővárosi közgyűlésnek jóváhagyásra az új szabályozási tervet, hogy azt a helyi képviselők előzőleg látták volna. A fővárosi illetékes várostervezési és városképvédelmi bizottság is csak a december 14-ei ülésének reggelén kapta meg az aznap tárgyalandó dokumentumokat, holott Endrédy István bizottsági elnök szerint "egy ilyen neuralgikus anyagot" legalább nyolc nappal korábban illik beterjeszteni. "Csorbult az a korábbi közgyűlési elvárás is, hogy a zöldfelület aránya érjen el 30 százalékot, ráadásul a zöld nagy része tetőkert lesz" - sorolta kifogásait a HVG-nek Endrédy, aki szerint "a tetőkert kispesti körülmények között inkább sivatagnak számít". De hiányoztak a terv mellől az új hatástanulmányok is, és nem készült el a Demszky Gábor főpolgármester által júniusban szorgalmazott átfogó közlekedésfejlesztési terv sem. A városképvédelmi bizottság elutasító véleménye ellenére a közgyűlés december 20-án rábólintott az övezetátsorolásra és az új szabályozási tervre is, utóbbit pedig a múlt héten a kispesti képviselő-testület többsége szintén megszavazta.

Továbbra is kétségei vannak azonban a beépítés mértékével kapcsolatban a helyi ellenzéknek és a korrekt tájékoztatást azóta is hiányoló lakóknak. Tény, hogy a tavalyi tervekhez képest alig látszik különbség, sőt az össz-szintterület nőtt, és a zöld terület mindössze egy 18 méteres sávval lett például nagyobb a Vak Bottyán utca mentén. A Levegő Munkacsoport pedig arra hívta fel a tervezők figyelmét, hogy a barkácsáruház telkén megengedett 50 százalékos beépítettségbe az üvegtetős külső kertet is ildomos beleszámolni. "Talán még meggondolja magát a befektető, és visszavesz a méretből, hiszen a jelenlegi csatornahálózat ekkora komplexumot nem bír el, annak bővítése pedig több milliárd forintba kerülhet" - bizakodik Schnier Mária, a zöld szervezet elnökhelyettese.

Kétséges az is - vélik a szakértők -, hogy egy ekkora közlekedési csomóponthoz elegendő lesz-e a tervezett 330 férőhelyes P+R parkoló - ami egyébként így is Budapest legnagyobb ilyen létesítménye lesz. A környező úthálózat átalakítása - a Vak Bottyán út kétszer kétsávossá bővítése, valamint a Ferihegyi gyorsforgalmi úthoz le- és felhajtó építése - pedig inkább a kereskedelmi monstrum saját céljait szolgálja. A főváros mindenesetre örülhet, hogy Budapest harmadik legnagyobb tömegközlekedési csomópontja egyetlen fillérnyi hozzájárulása nélkül újul meg. A kispesti polgármesteri hivatal pedig leginkább arra büszke, hogy elérte, a komplexumban szórakoztató, sport- és kulturális funkciók is helyet kapnak majd. Igaz, a "kiharcolt" mozi még egy emelettel tovább bővítette az építményt, ami pedig a sportlehetőségeket illeti, Gajda Péter alpolgármester a HVG kérdésére elárulta, az egyelőre csak egy fitneszközpontot jelent.

G. TÓTH ILDA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Elárulta a Tesco, mit tervez Magyarországon

Elárulta a Tesco, mit tervez Magyarországon

Valóban meg tud szakadni? – Tények, amiket kevesen tudnak a szívről

Valóban meg tud szakadni? – Tények, amiket kevesen tudnak a szívről

Arcfelismerő szoftverrel igazoltathatnak a magyar rendőrök?

Arcfelismerő szoftverrel igazoltathatnak a magyar rendőrök?

A brazil kulturális alap elnöke levezette: a rock miatt vannak abortuszok, kivéve a Metallicát

A brazil kulturális alap elnöke levezette: a rock miatt vannak abortuszok, kivéve a Metallicát

Még a kráter peremén belül is turisták voltak, amikor kitört egy vulkán Új-Zélandon

Még a kráter peremén belül is turisták voltak, amikor kitört egy vulkán Új-Zélandon

Melegcsók is szerepel a H&M karácsonyi reklámjában

Melegcsók is szerepel a H&M karácsonyi reklámjában