Késés a menetrendben

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Szinte már senki sem hitte, hogy valaha is célba érhet az a lassított személyvonat módjára vánszorgó...

Szinte már senki sem hitte, hogy valaha is célba érhet az a lassított személyvonat módjára vánszorgó kórház-rekonstrukció, amelyet a MÁV még 1975-ben indított el. A vasútegészségügy fővárosi fellegvárát több mint három évtizeddel ezelőtt kezdték átalakítani, ám az intézményt alapító elődök tempóját nem sikerült felvenni; 1926-ban ugyanis 16 hónap alatt elkészült a rendelőintézet és egy kórházi szárny. A most csak döcögő felújítás során 1976-ban elkészült a szakrendelő, 1986-ra a háromágyas, fürdőszobás kórtermeket magában foglaló nyolcemeletes hotelszárny, az eredetileg első ütemnek tervezett sürgősségi, radiológiai, szülészeti ellátásnak helyet adó épület kivitelezéséhez azonban csak ezek után fogtak hozzá. Csaknem elkészült egy korszerű műtőblokk is, ám 1993-ban - mintegy 80 százalékos készültségi fokon - ennek a befejezése elakadt.

Az ezt követő tíz évben a műtőblokk állaga alaposan leromlott, míg egyszer csak a kórház tulajdonosa, a közlekedési tárca azzal állt elő, hogy volna 800-900 millió forint a befejezésre. A munka mikéntjéről üzleti tervek sora készült el - csakhogy időközben az elkülönített büdzsé egyre apadt, 530 millió forintra soványodott, mégpedig azért, mert a tárcánál mindig akadtak ennél sürgősebb feladatok. Mivel pedig a tervek különböző változatai 1 milliárd forint befektetést igényeltek, a kivitelezés el sem kezdődhetett. Az ügy azzal lendült ki a holtpontról, hogy a munkálatokhoz befektetőt kerestek. A tavaly októberben kiírt közbeszerzési pályázat, annak decemberi eredményhirdetése, a januárban megkezdett építkezés és a március végi átadás expresszsebességgel váltotta valóra mindazt, amiben már nem is mertek reménykedni - mondta a HVG-nek a MÁV-kórház orvos-igazgatója, Bazsó Péter.

A soha egyetlen percig nem használt, ám elöregedett vezetékeket kicserélő, a műtőket korszerű műszerekkel és berendezésekkel felszerelő Allegro Kft. mintegy 200 millió forinttal egészítette ki a minisztériumtól kapott keretet, és adta át az egy tömbben lévő nyolc műtőt a hozzájuk tartozó központi sterilizálóval, ahonnan valamennyi munkahelyet ki lehet szolgálni. Az orvosoknak pihenőszobák, a betegeknek előkészítő helyiségek készültek. Így végre egy helyre költözhet a háztömbnyi kórházban szétszórt 12 műtő - amelyek közül csak négynek van a tisztiorvosi hivataltól működési engedélye, a többi csupán szükségből kapott ideiglenes fennmaradási papírt. Az új létesítménnyel megszűnik a frissen operált betegek utcahossznyi tologatása is: a műtőből a lifttel egyenesen az intenzív osztályra kerülnek.

A befektető fizetsége az, hogy ráfordítását "lelakhatja": két műtővel 210 hónapig az Allegro rendelkezik - mondta Győri Sándor, a cég ügyvezető igazgatója. Bár a kapacitásra külső érdeklődő is van, az ajánlat a MÁV-kórházat sem hagyja hidegen - ismerte be Molnár Lajos, az intézmény főigazgatója, aki szerint ezek a korszerű műtők fölöttébb gazdaságosak; olyan eszköz- és munkaerő-kímélő szervezést tesznek lehetővé, hogy a megtakarításból vissza lehet bérelni a két kiadó helyiséget is.

GÁTI JÚLIA