Tetszett a cikk?

Győzött a lyukas megye, amelyet ezentúl az ország fővárosa foltoz ki Magyarország közigazgatási térképén.

Győzött a lyukas megye, amelyet ezentúl az ország fővárosa foltoz ki Magyarország közigazgatási térképén. Röviden így foglalható össze a helyi önkormányzatokról szóló törvénynek az a tervezett módosítása, amely kimondja, hogy a fővárosi helyhatóság a regionális önkormányzat feladat- és hatásköreit is ellátja. A szocialista-szabaddemokrata koalíció ezzel gyakorlatilag amellett voksolt, hogy az uniós pénzek elnyerése érdekében vágják ketté az eddig Budapestből és Pest megyéből álló közép-magyarországi régiót. Így ugyanis Pest megye továbbra is jogosult lesz azokra a felzárkóztató támogatásokra, amelyekre azok a régiók pályázhatnak, amelyeknek az egy főre jutó GDP-je nem haladja meg az uniós tagállamok átlagának 75 százalékát, míg ha a megye egy régióban maradna Budapesttel, akkor 2007-től már egész Közép-Magyarország elesne ezektől a pénzektől.

Pest megye különválásával ugyanakkor számos agglomerációs település, például Gyál, Vecsés vagy Budakeszi esetében az utca egyik és másik fele nemcsak település-, hanem régiós határ is lesz. Szélsőséges esetben ez akár azzal is járhat, hogy egy-egy pályázati pénz elnyerésekor az útburkolatot csak a záróvonalig újítják föl. Az anomáliák elkerülése végett a jogszabály a fejlesztések összehangolására kötelezné a fővárost és a vele határos regionális önkormányzatot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Leszállott a páva

Adót is kivethetnek a regionális önkormányzatok, ha a kormánynak sikerül kétharmados támogatást kapnia a megyéket felváltó választott régiók felállításához. A térségi együttműködés ösztönzésétől évi százmilliárdos nagyságrendű megtakarítást várnak.

Így kéri meg egy igazán romantikus tűzoltó a párja kezét

Így kéri meg egy igazán romantikus tűzoltó a párja kezét

Szabadulna Zamárdi a Balaton Sound fesztiváltól, evezős buli lehet helyette

Szabadulna Zamárdi a Balaton Sound fesztiváltól, evezős buli lehet helyette

Március végén tetőzhet leghamarabb a járvány harmadik hulláma

Március végén tetőzhet leghamarabb a járvány harmadik hulláma