A BKV-vezér és talán a főpolgármester is ráfizethet arra, hogy félkész pályán indították el a nagykörúti Combinókat, amelyek alkalmatlanságára már a beszerzéskor figyelmeztettek a szakértők.

Saját maga fizetheti ki a nagykörúti villamospálya-felújítás botrányos műszaki hibáinak felelősét kereső mérnöki csoportot a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) vezérigazgatója. Ráadásul jó esély van rá, hogy Aba Botond nem ússza meg ennyivel, legalábbis Demszky Gábor budapesti főpolgármester szerint a BKV teljes menedzsmentjét el kell küldeni, ha bebizonyosodik, hogy a cég alkalmatlan volt generálkivitelezőként összefogni a munkálatokat. A haváriasorozat nem jött jól az őszi önkormányzati választások előtt Demszkynek, aki pedig épp hogy kampányolni szeretett volna a 40 milliárd forintos látványberuházással és Európa leghosszabb egyterű villamosával.

Alig több mint egy hónap alatt 17 üzemzavar akasztotta meg az utasforgalmat a 4-es és 6-os villamos frissiben átadott nagykörúti vonalán. Ez szakértők szerint nem meglepő, hiszen a BKV az április 18-e és június 9-e között két ütemben, kétszer négyhetes vágányzárral lezajlott átalakítás után anélkül indította újra a vonalon a forgalmat, hogy befejezte volna a szükséges felsővezeték-cserét. A Combinók nagyobb áramfelvétele miatt mintegy háromszor nehezebb felső vezetékeket felhelyezték ugyan, de az ezek megtartására hivatott keresztsodronyok cseréjére már nem maradt idő. Csakhogy a régi sodronyok nem bírták a nehezebb felső vezetéket, így az több helyen megroggyant, emiatt pedig az áramszedők gyakorta elakadtak, és összesen 16 alkalommal összetörtek vagy leszakították a kábeleket. A BKV eleinte nevetséges magyarázatokat adott a hibákra - hol a "túl jó" felsővezetéket, hol a régi áramszedőket, hol a "túl gyorsan száguldó" villamosvezetőket okolta -, majd hallgatásba burkolózott.

A botrány a Margit hídi villanyoszlopok július 15-ei kidőlésekor tetőzött. Nyilvánvalóan a BKV is érezte, hogy a helyzet tarthatatlan, ezért utasította a beruházásban a Siemens Zrt. alvállalkozójaként a felsővezeték-cseréért felelős Tent-T Tömegközlekedés Energiaellátását Tervező és Kivitelező Rt.-t - amelyet egyébiránt egykori BKV-dolgozók alapítottak - a régi keresztsodronyok villámgyors cseréjére. A tervező Főmterv Fővárosi Mérnöki Tervező Rt. az új huzalok felszerelése előtt előírta ugyan az 1978-ban állított, rozsdaette Margit hídi oszlopok korrózióvédelmi és statikai vizsgálatát, ám ez a nagy sietségben vélhetően elmaradt. Amikor aztán az éjszakai terhelés közben az egyik oszlop megrogyott, a Tent-T munkatársai gyorsan átterhelték a vezetéket a szomszéd oszlopra, ám az ezt már végképp nem bírta, és a hídpályára dőlt. Bár a BKV sajtóosztályán a történtek ellenére még mindig azt állították a HVG-nek, hogy az előírt vizsgálatokat elvégezték, a kivitelezők azonban ezt nem tudták bizonyítani a BKV felügyelőbizottságának múlt heti ülésén.

Kétségtelenül szorította az idő a beruházást, hiszen a 2-es metró június közepére tervezett rekonstrukciójára be kellett fejezni a munkálatokat, hogy ne közlekedjen a főváros két legzsúfoltabb vonalán egy időben pótlóbusz. "Ám ha előre felmérik a munka időigényességét, korábban elkezdhették volna a felújítást" - bírálta a HVG-nek a BKV kapkodását Vitézy Dávid, a szakmai berkekben egyre rangosabbnak tartott Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szóvivője, hozzátéve, hogy a körúti vágányzárat megelőzően nem volt az ennek megkezdését akadályozó nagyobb beruházás a fővárosban.

Az ellenzék persze rögtön a városvezetést kezdte okolni a sietségért. "A főváros komolyan presszionálta Aba Botondot, hogy az önkormányzati választásokig az új villamospark jó része forgalomba kerüljön" - mutatott rá a HVG-nek Demszky felelősségére Szálka Miklós fideszes városatya, a BKV felügyelőbizottsági tagja, aki szerint abba is maga a főváros kényszeríthette bele a BKV-t, hogy a lehető legolcsóbban, generálkivitelező nélkül bonyolítsa le a beruházást. Lakos Imre, a városüzemeltetési bizottság SZDSZ-es elnöke ezzel szemben azt állította a HVG-nek, hogy az ügy csakis a választások közelsége miatt kaphatott politikai felhangot.

A hibasorozat csak a végső kifejlete a nemkülönben botrányosra sikeredett, három évvel ezelőtti Combino-beszerzésnek. A Városháza vezetése ugyanis a 2003-as villamostenderen - titokban tartott értékelési szempontok alapján - a konkurenseinél drágább ajánlatot tett német Siemenst hozta ki nyertesnek. Így - az eredeti, 1997-es 3,4 milliárd forintról egy évvel később 12 milliárdra, végül - 41 milliárd forintra pumpálták fel a negyven új villamos beszerzésére költhető fővárosi keretet. A városatyák pechjére a tendernyertes típusról hamarosan kiderült, hogy konstrukciós hibák miatt fel kell hagyni a gyártásával, így a könnyű, alumíniumszerkezetű kocsi helyett rozsdamentes acélból készülő kasztnis járműre módosította a főváros a Siemensszel kötött szerződést. Bár az ellenzék lázadt a "sutyiban aláírt változtatás" miatt, a szabaddemokrata városvezetés még büszke is volt az átalakított modellre hivatkozva elért 3 milliárd forintos árengedményre és a szállítások késlekedése miatt a Siemens által fizetett 2,5 milliárd forintos kötbérre.

Szakértők az első pillanattól kétségbe vonták, hogy a méregdrága Combinó valóban a legjobb választás volt-e a Nagykörút zsúfolt villamosközlekedésének tehermentesítésére. Míg a régi Ganz-villamosokban kocsinként 38 ülőhely van - azaz két kocsiban 76 -, a Combinóban összesen 64, abból is csak negyven kényelmes. Légkondicionálás sincs az óriáshernyóban - a BKV szerint a magyarországi időjárás ezt nem teszi szükségessé. Ráadásul hiába épített a BKV a korábbinál magasabb peronokat a körúti megállókban, néhány helyen - például a Margitszigetnél vagy a Boráros téren - a mozgáskorlátozottak nem tudják megközelíteni a villamosmegállót, ugyanis ott még csak lépcső vezet a magasított peronokhoz.

A sorozatos hibák miatt szükséges - ahogy Demszky nevezte - "kármentesítés" költségeit egyelőre senki sem merte felbecsülni. A legfrissebb vizsgálatok szerint nemcsak a Margit, hanem a Petőfi hídon is ki kell cserélni az összes közműoszlopot a szeptember 3-ai iskolakezdésre. Ráadásul ezeket a leselejtezés előtt, az úszó-Európa-bajnokság július 26-ai startjára feszített éjszakai munkával meg kellett erősíteni. Pedig már az eddig főként a peronmagasításra és vezetékcserére elköltött 5,3 milliárd forint is jóval meghaladta a várt járulékos költségeket, és nem kizárt, hogy az elhibázott beruházás miatt a BKV kénytelen lesz visszafizetni az EU-nak azt a 300 millió forintot, amit pályázaton nyert a körúti villamos áramellátásának korszerűsítésére.

Nem csoda, hogy a költséges Combino-beruházás mellett az utóbbi években alig jutott pénze a fővárosnak tömegközlekedés fejlesztésére. A tavaly kidolgozott, 2013-ig szóló Podmaniczky-tervben is valójában csupán csokorba gyűjtötték a korábbi évek be nem váltott ígéreteit. Forráshiányra hivatkozva halogatják például az 1-es villamos pályájának átvezetését a Lágymányosi hídon, de régóta késik az 5-ös metróberuházás első lépéseként a csepeli és ráckevei HÉV bevezetése is az Astoriáig. A Podmaniczky-terv szerint - igaz, állami hozzájárulással - megépítenék végre az aquincumi hidat is. Ám az említett beruházásokat ezúttal a kormány megszorító intézkedéseire hivatkozva fogja elodázni a főpolgármesteri hivatal. Az EU kohéziós alapjából pedig leginkább csak a 4-es metró beruházására jut, ami más tervezett budapesti fejlesztések elől von el forrást (HVG, 2006. június 24.).

"A legnagyobb baj, hogy egészen 2013-ig a 38 évvel ezelőtt kitalált, azóta hibásnak bizonyult 4-es metróberuházásra koncentrál a főváros" - szögezte le Vitézy, aki szerint az új földalatti nem old meg semmit az agglomeráció közlekedési problémáiból, ám presztízsokokból senki sem hátrál ki a projektből. Pedig Vitézy szerint a 4-es metró 400 milliárd forintos összköltségéből rendbe lehetne tenni Budapest egész felszíni közlekedését, vagy ha már metróra költik, egy igazán jó vonalat építeni.

G. TÓTH ILDA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gazdaság

Befutópálya

Augusztus közepétől gyökeres változást ígér a Ferihegyi repülőtér taxispiacán a repülőteret üzemeltető Budapest...

15 év börtönre ítéltek egy újságírót a donyecki szakadárok

15 év börtönre ítéltek egy újságírót a donyecki szakadárok

Kúria: lehet népszavazást tartani a tervezett csepeli atlétikai stadionról

Kúria: lehet népszavazást tartani a tervezett csepeli atlétikai stadionról

Egy olasz falu azért könyörög, hogy senki ne használja a Google Térképet

Egy olasz falu azért könyörög, hogy senki ne használja a Google Térképet

Prága is beintett az elektromos rollereknek

Prága is beintett az elektromos rollereknek

Megöltek egy nőt Pécsen

Megöltek egy nőt Pécsen

Mészárosék szerint tőzsdei visszaélés történhetett az Opus-részvényekkel

Mészárosék szerint tőzsdei visszaélés történhetett az Opus-részvényekkel