Szponzoroktól hemzseg a héten kezdődő úszó-Eb, amelynek sikere az úszószövetségi elnök Gyárfás Tamásnak nyomós érv lehet az olimpiai bizottság elnökségéért folytatott harcban.

,,Probléma? Nem emlékszem ilyenre, nem is értem a felvetését!" - ironizált a HVG-nek Gyárfás Tamás médiavállalkozó, a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) elnöke az e hét szerdán kezdődött felnőtt úszó-, műugró-, műúszó- és hosszútávúszó-Európa-bajnokság (Eb) fő színhelyéül szolgáló margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda bővítése körüli hercehurca emlegetésére (HVG, 2005. június 23.). A két éve elhunyt, minden idők legeredményesebb magyar úszóedzője, Széchy Tamás nevét felvevő medenceegyüttes az eredeti határidő után ugyan, de elkészült, s bár ez fenyegette a szervezőket, az Európai Úszóliga (LEN) sem vette el Magyarországtól az Eb-rendezés jogát. Az építkezés alatt a többször vészharangot kongató Gyárfás számára tehát most minden nagyon szép, az általa kiadott sporthetilapban még köszönetet is mondott az építkezés megkezdését perekkel késleltető "szigetvédőknek" (HVG, 2005. július 23.), és a medencéket építő - az árvíz miatti késés ügyében a MÚSZ-elnökkel vitába keveredett - Kész Kft.-nek is.

A hányatott előéletű rendezvény sikeréhez a szervezők szerint így annak ellenére minden adott, hogy az Eb ürügyén eredetileg 7,8 milliárd forintos előirányzattal tervezett uszodafejlesztési program - amelyből az Eb helyszínéül először kijelölt Lágymányoson épült volna fedett uszoda, illetve jutott volna a keretből a Kőér utcai, valamint a Császár-Komjádi uszoda felújítására is - 2,6 milliárdosra csappant. Ebből 1,65 milliárd forintot emésztettek fel a margitszigeti állandó létesítmények, azaz az 50 x 25 méteres, tízpályás versenymedence és a 25 x 25 méteres műugrómedence, a négyemeletes műugrótorony, a gépészeti épület, az ezer négyzetméteres öltöző és az ezerfős lelátó. További 400 millió forintot pedig a mobil lelátókra, a televíziós közvetítések feltételeinek kialakítására és egyéb kiegészítőkre költött az állam, illetve ebből a keretből rehabilitálják a mobil lelátók által elfoglalt helyet, építenek kerítést, illetve közparkot a volt Vörösmarty kertmozi helyén. A fennmaradó 550 millió forintot az eredetileg is tervezett beruházásokra, a Kőér utcai uszoda teljes felújítására, illetve a Császár-Komjádi Sportuszoda üveghomlokzatának, valamint egyes szerkezeti elemeinek rekonstrukciójára fordították.

Az 1 milliárd forintot meghaladó Eb-büdzsébe - amely ezzel az utóbbi évek legmagasabb költségvetésű magyarországi sportrendezvénye - 355 millió forinttal szállt be az állam, 55 millió forintot adott 2004-ben, 150-150 milliót pedig tavaly és idén. Ezt a támogatást az úszószövetség a rendezvényre és a 800 ezer eurós jogdíjra kapta, amit a LEN-nek kellett befizetnie - mondta a HVG-nek Görözdi György, a július végén megszűnő Nemzeti Sporthivatal miniszteri biztosa. A MÚSZ-tól viszont lapzártánkig nem kapott a HVG pontos számot a szponzorpénzek összegéről, illetve a tervezett jegyárbevételről. Az új uszodarész tulajdonosa és a beruházó a 100 százalékban állami tulajdonú Rendezvénycsarnok Zrt., működtetője pedig a például a Puskás Ferenc Stadiont és a tatai edzőtábort is üzemeltető Nemzeti Sportközpontok nevű költségvetési intézmény lesz, a számítások szerint évi 150 millió forintos üzemeltetési költséggel. "Sportszakmai döntést kell hozni az új uszodarész hasznosításáról, attól függően lehet a bevételekkel számolni" - jelezte Görözdi, hogy egyelőre nincs arra kalkuláció, milyen mértékben terheli a jövőben az intézmény költségvetését a fenntartás.

Állami pénznek tekinthető az a több mint 500 millió forint is, amibe a 12 nap alatt 73 órán át gyakorlatilag mindent élőben közvetítő, milliárdos forráshiánnyal küzdő Magyar Televíziónak az Eb kerül. A köztévé számára ez jó alkalom volt néhány, máskor is használható eszköz beszerzésére - mondta a HVG-nek Schulek Csaba, a Telesport főszerkesztője. Ilyen például az eddig használt egyetlen lassítóberendezést kiváltó, számítógép-alapú lassító és adástovábbító rendszer, illetve a mikrohullámú kamera. Bérletre összesen 140 millió forintot költ az MTV, például a medence fölött háromdimenziós mozgásra képes speciális kamerára, illetve az úszókat a víz alatt követő másikra. Schulek szerint ekkora értékű televíziós technikai eszköz egy helyen még nem volt Magyarországon, még a közelmúlt atlétikai világversenyein sem. A közvetítéseket ötven ország veszi át, az ARD, a ZDF és a RAI pedig saját közvetítőkocsikkal dolgozik. A számukra nyújtott szolgáltatások ellenértékeként 60 millió forint visszajön az MTV-nek, a hirdetésbevétel pedig 65 millió forint lesz. "Az MTV közszolgálati feladatnak tekinti a közvetítést" - jelezte Schulek, hogy nem a megtérülés a cél az Eb-közvetítéskor.

A nézőknek is elég mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk: a 6 ezer fős lelátóra négy árkategóriában 5 ezer és 15 ezer forintért adják a jegyeket, a délelőtti előfutamokra pedig ennek a tizedéért. Először az Eb-k történetében most egy nemzetből négy versenyző is indulhat ugyanabban a számban. Ezt a lehetőséget a magyarok, ahol lehet, ki is használják 59 versenyzővel, ráadásul Kiss László szövetségi kapitány szerint minden napon éremeséllyel.

A pénz nem számít az Eb szervezőinek, legalábbis Gyárfás szerint a MÚSZ a hazai sportági szövetségek gyakorlatával ellentétben nem azért pályázott világverseny rendezésére, hogy az abból adódó esetleges nyereségből tegye rendbe a szövetség költségvetését. A sportági infrastruktúra fejlesztéséhez viszont jól jött az idei Eb és a 2007-es debreceni rövidpályás kontinensbajnokságra épülő fedett uszoda is. A nyereség valóban nem tűnik fő szempontnak, legalábbis az Eb-n. "Semmi sem drága azért, hogy jól érezzék magukat a vendégek. Ha sikeres az úszó-Eb, az nagy lökést adhat a futball-Eb-pályázatnak is" - utalt arra Gyárfás, hogy ő már távolabbra tekint, és szem előtt tartja a 2012-es labdarúgó-Eb-re beadott horvát-magyar pályázat magyarországi szervezőbizottsági funkcióját is.

Persze más összefüggésben is fontos lehet a MÚSZ-elnöknek, hogy jól süljön el a margitszigeti rendezvény. A magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alelnöki posztját is betöltő Gyárfás nem is titkolta, hogy ő áll a Schmitt Pál MOB-elnök, egyben Fidesz-MPSZ-alelnök leváltását szorgalmazó aláírásgyűjtés mögött. A 165 MOB-tagból 102-en csatlakoztak ahhoz az indítványhoz, amely megtiltaná, hogy a MOB elnöke, illetve főtitkára politikai párt elnöke, alelnöke vagy főtitkára lehessen. Gyárfás a HVG-nek - arra hivatkozva, hogy megfogadta, az úszó-Eb befejezéséig nem nyilatkozik a témáról - nem kommentálta a MOB-on belüli harcot. Az első csatában mindenesetre az aláírásokon kívül sem áll rosszul: egy múlt heti sajtónyilatkozatában a MOB tavalyi, rekordnak számító 180 millió forintos szponzorbevételét helyre téve úgy reagált, hogy a futball-Eb-pályázatra egy hét alatt sikerült 350 millió forintot szerezni, és az úszók támogatói is összeadják a MOB által összekalapozott összeg többszörösét. A HVG-nek több mint ötven szponzort sorolt fel, akik beszálltak az Eb támogatásába, köztük sokan olyanok, akik a Gyárfás producerségével működő Nap Tv állandó partnerei.

KELEMEN ZOLTÁN

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gazdaságvédelmi programot és újabb családtámogatásokat ígér a Fidesz

Gazdaságvédelmi programot és újabb családtámogatásokat ígér a Fidesz

Kiakadtak egy mexikói város lakói, mert a kartonból készült mását küldte a polgármester egy rendezvényre maga helyett

Kiakadtak egy mexikói város lakói, mert a kartonból készült mását küldte a polgármester egy rendezvényre maga helyett

Csak páros számokat húztak ki az ötös lottón

Csak páros számokat húztak ki az ötös lottón

Létrejött a Nemzeti Amnézia Intézet

Létrejött a Nemzeti Amnézia Intézet

Majdnem ötmilliárd forint jutalmat fizetett ki tavaly a Miniszterelnökség terven felül

Majdnem ötmilliárd forint jutalmat fizetett ki tavaly a Miniszterelnökség terven felül

Lejárt a gyes, ráért politizálni, most pedig polgármester lesz, nem is akárhol

Lejárt a gyes, ráért politizálni, most pedig polgármester lesz, nem is akárhol