Szabadon folyhatott a fekália a Zalába Szalafőnél. Az elfuserált tisztítóművet ugyanis a gyanítható hibák ellenére átvették, nehogy elessenek az uniós támogatástól.

Zsigának megtiltották, hogy vizet igyon a kert végében folyó Zalából. A két hónapos pulinak akár az életébe is kerülhetne a lefetyelés, miután csaknem egy évvel az első szennyezés észlelése után idén júniusban még mindig káros anyagokat, egyebek között ammóniát és foszfort mutattak ki Szalafőnél az ott még csak pataknyi folyóban. Pedig az ok már tavaly is egyértelmű volt: a 250 millió forintos csatornaberuházás egyik szennyvíztisztítója alig fél évvel a 2004. november végi műszaki átadás után elromlott, és a tiszta víz helyett - orrfacsaró bűzt árasztva - méteres fekália halmozódott fel a mederben.

Persze a szalafőiek is joggal vágynak a civilizáció olyan áldásaira, mint a környezetet kímélő szennyvízkezelés. Éppen ezért csábító volt a Hydro-ép Kft. öt évvel ezelőtti ajánlata, miszerint az uniós csatlakozás előkészítését szolgáló PHARE-támogatás megpályázásával a falunak a költségek mindössze 10 százalékát kell állnia ahhoz, hogy megépüljön a csatornahálózat. A szombathelyi tervezőcég már a kilencvenes évek második felében ráállt arra, hogy a beruházási költségek 1,5-2 százalékáért megnyerje az önkormányzatoknak kiírt közműfejlesztési pályázatokat, elkészítse a terveket, megszervezze és műszakilag ellenőrizze a kivitelezést. A Hydro-ép a szalafői önkormányzatot is azzal kereste fel, hogy a szomszédos Őriszentpéterrel, valamint Nagyrákossal és Ispánkkal közösen pályázzák meg az uniós pénzt.

Arra is volt megoldása a társaságnak, hogy a jellegzetes őrségi településszerkezetnek, vagyis a szerenként szétszórt épületcsoportoknak megfelelően építsék ki a rendszert (lásd térképünket). A Hydro-ép partnere, a Keltech Kft. ugyanis éppen olyan kisméretű biológiai szennyvíztisztítókat forgalmaz, amelyek a kilométeres csatornavezetékek megspórolásával helyben kezelik a szennyvizet. A tisztítás után a víz visszakerülhet az ökológiai rendszerbe, azaz a Zalába. A tervek alapján az Őrségi Nemzeti Park területén fekvő négy önkormányzat 2001-ben el is nyerte a félmilliárd forintnyi támogatást a csaknem 700 millió forintos beruházáshoz.

A kókler kivitelezést azonban senki nem vette számításba, és amint hiba került a gépezetbe, a tétova kistelepülés magára maradt. Márpedig a közbeszerzési pályázatot elnyert Swietelsky Építő Kft. generálkivitelezésében az öt kis szalafői telep egyikén rögzítés nélkül helyezték a földbe a tisztításra szolgáló műanyag tartályokat, így azok a tavaly nyár eleji hatalmas esőzések hatására felemelkedtek, ráadásul a kompresszor is elromlott, így a szennyvíz akadálytalanul áramlott a 20 méterre folyó Zalába. A Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség csak 2005. július 29-én, a telephez legközelebb fekvő épület tulajdonosának a bejelentéséből értesült a szennyezésről, és bár elrendelte, hogy a hiba elhárításáig szippantós autókkal szállítsák a szennyvizet az őriszentpéteri tisztítóba, szeptemberben éppen a derítősök okoztak újabb kárt: olyan közel álltak a műanyag tartályokhoz, hogy azok alakjukat vesztve ismét a folyóba eresztették tartalmukat. Így újból munkaterületté vált a templomszeri telep, ahol mintha megállt volna az idő, tavaszig semmi sem történt.

Az újabb bejelentés idén májusban érkezett a környezetvédelmi felügyelőséghez, amely a csaknem egyéves várakozás után a június 1-jei helyszíni szemlén ismételten megállapította: a Zalába folyó vizet csak részlegesen tisztítják. A zöld hatóság azt sem tudta kideríteni, ki a jogszerű üzemeltető. A csatornázásban részt vevő önkormányzatok által ideiglenesnek szánt Őrségi Környezetbarát Kft. ugyanis a dokumentáció hiányosságai miatt a meghibásodásig még nem kapta meg a vízjogi engedélyt, az üzemeltetést 2006. január 1-jétől koncesszióban elnyert cég, a Vár-Vi-Za Kft. pedig nem vette át a működésképtelen templomszeri tisztítót. Így a folyó szennyezéséért és az engedély nélküli üzemeltetésért a szalafői önkormányzatot 900 ezer forint vízvédelmi bírságra büntették.

"A felelősség alól mindenki megpróbált kibújni" - magyarázza a 40 millió forint éves költségvetésű Szalafő számára borsos számlát Lugosi Arnold polgármester. Szerinte az önkormányzat jóhiszeműen járt el, miközben sem a vízügyi igazgatóság, sem az általuk fizetett műszaki ellenőr nem a falu érdekeit képviselte. "Nem az Őrségi Nemzeti Park környezetvédelméről, hanem a pénzről volt szó, amikor ráhúzták a falura az uniós pályázatot" - utalt Lugosi a Hydro-épre. A tervezőcég ügyvezetője, Szilvás István viszont arra hivatkozik, hogy ők jelezték a kivitelezői hibákat a megbízónak, de nekik nincs joguk szankcionálásra. A kivitelező Swietelsky Kft. ugyanakkor a szennyvíztisztító forgalmazójára igyekezett hárítani a felelősséget, míg a Keltech ügyvezetője, Keller István állítja: az övék csak a technológiai szerelés volt, a mélyépítési munkálatokat a Swietelsky végezte. Ez utóbbi verziót erősíti, hogy a bírság kiszabása óta valamelyest felgyorsultak az események: a Swietelsky mintegy 3 millió forintos veszteséget elkönyvelve immár vasbeton teknőben helyezte el a tartályokat, és kicserélte a meghibásodott berendezéseket.

A környezetszennyezés mértékét ugyanakkor senki sem firtatja. A felügyelőség osztályvezetője, Sinka András a HVG-nek úgy nyilatkozott, a folyóba olyan kis mennyiségű szennyvíz került, hogy az természetes úton lebomlott a vízfolyás alsóbb szakaszán. Más kérdés, hogy akkor miért kellett a helyszíni szemle és a határozat kiadása között eltelt kilenc napra napi 100 ezer forintra bírságolni a települést, másrészt pedig ki tudja, hogy az észlelt szennyezés előtt hány napon vagy hónapon keresztül került a folyóba tisztítatlan szennyvíz. Sinka szerint a maguk részéről minden szükséges intézkedést megtettek, a probléma az önkormányzatok gyengeségében rejlik, hiszen a kivitelezői hibák miatt a munkát nem lett volna szabad átvenni. Ezzel persze a történet szereplői közül sokan tisztában voltak, csakhogy volt egy magasabb rendű szempont: az uniós támogatás kifizetésének határideje. Ha a beruházást nem fejezik be 2004. november 30-áig, akkor bukik a félmilliárd forint. Így viszont a csatorna megépült, a kivitelezésben részt vevők több százmillió forintos megbízáshoz jutottak, és Szalafő is csak alig 1 millió forint veszteséggel várja, hogy hozzájusson az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok pályázatán a napokban elnyert 7 millió forinthoz.

SZABÓ YVETTE

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Átveszi a mandátumát a mohácsi polgármester

Átveszi a mandátumát a mohácsi polgármester

Nagy gond van ezzel a 15 alkalmazással, azonnal törölje, ha valamelyik fent van a telefonján

Nagy gond van ezzel a 15 alkalmazással, azonnal törölje, ha valamelyik fent van a telefonján

Hogy lehet a hétfő produktívabb?

Hogy lehet a hétfő produktívabb?

Vége a spontán Orbán-interjúknak, Kövér szinte eltiltotta a sajtót a politikusoktól

Vége a spontán Orbán-interjúknak, Kövér szinte eltiltotta a sajtót a politikusoktól

Közel harminc év után játszott a dél-koreai fociválogatott Phenjanban

Közel harminc év után játszott a dél-koreai fociválogatott Phenjanban

Külügyi államtitkár: A vasárnapi választás ágyazott meg a Fidesz 2022-es győzelmének

Külügyi államtitkár: A vasárnapi választás ágyazott meg a Fidesz 2022-es győzelmének