A hazai befektetőkön kívül indiai tőke is kellett ahhoz, hogy hatalmas adósságot hátrahagyva és három részre szakadva legalább darabokban folytathassa tevékenységét a Transelektro.

Különös név ez a Transelektro. Egyeseknek sok pénzt megér, mások pedig igyekeznek szabadulni tőle. India legnagyobb villamosenergia-ipari magántársasága, a Crompton Greaves Ltd. például 35 millió euróra - azaz csaknem 10 milliárd forintra - értékelte a 18 milliárd forintos adóssággal kis híján felszámolási eljárás alá került Ganz Transelektro Villamossági Zrt.-t (GTV), amelynek hétfőtől már a Crompton Greaves vezérigazgatója, Eric van Zele az igazgatósági elnöke. A GTV-től viszont örömest megvált a Transelektro tavaszi kérője, a Vegyépszer-Resonator-Közgép trió, valamint a két évvel ezelőtti tőkebefektetéssel tulajdonossá vált állami pénzintézet, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB). A névvel azonban a magyar hármas sem szakított, sőt Transelektro Fővállalkozó és Szolgáltató Kft.-re keresztelte át azt a cégét, amely az indiaiak bevásárlásával egyidejűleg tulajdonosa lett a Transelektro másik két gyöngyszemének, az együttesen ugyancsak mintegy 18 milliárd forint adósságot görgető Transelektro Energetikai és Környezetvédelmi Zrt.-nek, valamint a Transelektro Ganz Röck Zrt.-nek. Eközben a Transelektro-csoportot két fiával együtt fél évvel ezelőtt még 100 százalékban tulajdonló Székely Péter inkább feledné a kilencvenes évek elején kedvezményes hitelből privatizált Transelektrót: ingatlanfejlesztéssel foglalkozó cégük, a Transelektro Vagyonkezelő Kft. nevét megváltoztatják, és a múlt héten a vállalatcsoporthoz kötődő honlapjukat is megszüntették.

Az 1878-ban alapított, 27 milliárd rúpia (1 rúpia = 4,585 forint) éves árbevételű Crompton Greaves egyébként éppúgy családi vállalkozás, a B.M.Thapar Group része, mint az egykor Indiában kereskedelmi tanácsos Székely Péteré. Az indiai família üdvöskéje, az Egyesült Államokban vegyészmérnöki diplomát szerzett Gautam Thapar - a világ vezető stratégiai tanácsadója, a Boston Consulting Group elemzése szerint - "drámai generáljavítást" hajtott végre a Crompton Greavesen, amely tavaly bekebelezte a feleakkora belga Pauwels Groupot, és ezzel a világ tíz legnagyobb transzformátorgyártója között landolt. Miközben Gautam Thapar gőzerővel dolgozott cége globális jelenlétén, a Boston Consulting a föld másik féltekéjén éppen arról készített tanulmányt Székelyéknek, miként lehetne külső befektető bevonásával megmenteni a fizetési nehézségekkel küzdő magyar vállalatcsoportot, benne az egyebek között transzformátorokra szakosodott és ugyancsak 1878-ban alapított GTV-t.

Az indiai és a magyar szálak összekötéséhez alig fél év kellett, igaz, ez idő alatt egy magyar befektetői csoport is tett egy kirándulást a Transelektróban. Áprilisban az addig elsősorban autópálya-építésben jeleskedő Vegyépszer Zrt. és két társa, a Resonator Kft., valamint a Közgép Rt. a piaci szereplők szerint azért szállt be az összesen mintegy 60 milliárd forint adósságot felhalmozott Transelektro-csoport megmentésébe, mert a még mindig jelentős megrendelésállományt magáénak tudó vállalat növekedési lehetőséggel kecsegtetett egy számukra új ágazatban, az energetikában. A befektetői hármas több mint 76 százalékos tulajdonrészt szerzett a cégcsoport élén álló Transelektro Management Vagyonkezelő Kft.-ben, és állami garanciával felvett 3 milliárd forintos hitellel belevágott a reorganizációba (HVG, 2006. április 7.). Bár május végére világossá vált, hogy sem a hazai befektetők, sem a hitelezők nem tudnak vagy nem akarnak akkora áldozatot vállalni, amekkora a felszámolás elkerüléséhez kellene, a trió mégis készfizető kezességet vállalt a boszniai erőművet építő Transelektro Energetikai és Környezetvédelmi Zrt. (TEK) 4 millió eurós hitelére. Ám alighogy sínre tették a 21 millió eurós projektet, máris újabb tüzet kellett oltaniuk: felszámolási eljárás indult a TEK 100 százalékos tulajdonában lévő Röck ellen. A Vegyépszer az utolsó pillanatban fizette ki a követelést, hiszen a Szegedi Ítélőtábla június 27-én mindössze 48 órával a végzés közzététele előtt kérte vissza az iratokat, és állította le a felszámolási eljárást, amely egy csapásra véget vetett volna az erőmű-építési álmoknak.

A hazai befektetői csoport ekkor már tudatosan készült a kiszállásra: a Cégközlöny július 6-ai száma szerint a Resonator megvásárolta a Vegyépszertől a MAÚT Magyar Útépítő Kft. 60 százalékát, és a továbbiakban Transelektro Fővállalkozó és Kereskedelmi Kft. néven futó vállalkozás három héten belül hozzájutott a hőn áhított energetikai üzletághoz. A GTV tulajdonában lévő TEK-et és Röcköt ugyanis még aznap megkapták az indiai befektetőtől (lásd ábránkat), hogy az 2006. július 25-én megvette tőlük, valamint Székely Pétertől és az MFB-től a GTV-t. Ennek pénzügyi részleteit az érintettek nem közölték. A HVG érdeklődésére a Vegyépszer elnök-vezérigazgatója, Timár Gyula csak annyit mondott, hogy a TEK és a Röck további működtetése 4 milliárd forintos befektetést igényelt az új tulajdonosoktól.

Fellélegeztek az MFB háza táján is az indiai ajánlatra, hiszen már-már teljesen veszni látszott a két évvel ezelőtti 4,9 milliárd forintos befektetés és az annak is kétszeresére rúgó hitelállomány. Az Állami Számvevőszék éppen az elmúlt hetekben állapította meg, hogy a pénzintézet a saját szabályzata szerint is csak stabil gazdálkodású cégnél helyezhetett volna ki tőkét, márpedig a GTV már 2002-2004 között is veszteséges volt, sőt a teljes vagyonát jelzálog terhelte. A HVG információi szerint a GTV 42 százalékos részvénycsomagja fejében a bank a Crompton Greavestől kapott vételárral a befektetett tőkéjét nem bukta ugyan el, de a várt nyereség elmaradt, és néhány milliárd forint a Transelektrónak nyújtott hiteleiből is elveszett. Az indiai vevőnek köszönhetően az MFB-cégcsoport tagja, a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) viszont teljes egészében megszabadult a mintegy 10 milliárd forintos hitelgaranciától, és csupán az 1 milliárd forintos hitelnyújtásán van némi vesztesége.

A történet számtalan szereplője közül ugyanakkor egyedül az Eximbank feszegeti, miként is halmoztak fel ekkora adósságot a Transelektro-vállalatok. Az állami pénzintézet ugyanis feljelentést tett, mert a GTV nem csupán tőle, hanem egy kuvaiti banktól is hitelt vett fel egy ottani beruházásra. Márpedig a két kölcsön együttes összege nagyobb volt, mint a projekt szerződéses értéke, azt pedig csak találgatni lehet, hová került a különbözet. Pénzügyi körökben az a hír járja, hogy a hitelezési csalás gyanúja kereskedelmi bankoknál is felvetődött, ám ők aligha tesznek feljelentést, mert a kölcsön jogszerűtlen felhasználása miatt nem hívhatnák le az Eximbanktól kapott garanciát. Az MFB vezérigazgatója, Erős János és a Vegyépszer-vezér Timár Gyula ugyanakkor egybehangzóan állítja, hogy a Transelektro tavaszi átvizsgálásakor nem igazolódtak azok a feltevések, miszerint Székely Péterék az ipari cégcsoportból finanszírozták volna máig tulajdonukban lévő, bár éppen névváltoztatás előtt álló ingatlanos vállalkozásukat.

A biztos vesztesnek egyelőre a Ganz Transelektro Közlekedési Zrt. látszik, amelyre a mindössze 8-9 milliárd forintos adósság ellenére nem akadt vevő, így megkezdték felszámolását. A Transelektrón jó néhány kereskedelmi bank milliárdja is odaveszett, ám az érintettek elzárkóztak a mérlegkészítéstől. A sor végén pedig ott állnak a beszállítók, döntően hazai kis- és középvállalkozások, amelyeknek a kintlévősége ugyancsak eléri a tízmilliárd forintot. Egyikük, a Felület-Select Kft. éppen azoknak a nagyfeszültségű kapcsolóknak a felületkezelését végezte, amelynek világszerte elismert technológiája az indiaiak érdeklődését is felkeltette. Persze a beszállítás csak februárig tartott, amikor is a több 10 millió forintos kifizetetlen számla miatt fizetésképtelenné vált a 14 millió forint jegyzett tőkéjű cég. "Több is veszett Mohácsnál" - lep meg a történet summázatával Merkel Géza ügyvezető. A búfelejtésnek azonban vélhetően az a magyarázata, hogy Merkelt már az indiaiakkal kötött megállapodás másnapján hívták a Transelektróból: augusztusban újra indulhat a termelés.

SZABÓ YVETTE

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ezekben az országokban támadhat a SIM-kártyás kártevő

Ezekben az országokban támadhat a SIM-kártyás kártevő

A fagyi visszanyal: már a szállodásoknak is fáj a sok üdülési jog

A fagyi visszanyal: már a szállodásoknak is fáj a sok üdülési jog

Mégsem Trump golfklubjában lesz a G7-csúcs

Mégsem Trump golfklubjában lesz a G7-csúcs

Mit jelent "újfideszül" a békejobb? Mától kiderül

Mit jelent "újfideszül" a békejobb? Mától kiderül

"Harcolj a rossz döntések ellen!" – Orbán levelet írt a fideszes önkormányzati politikusoknak

"Harcolj a rossz döntések ellen!" – Orbán levelet írt a fideszes önkormányzati politikusoknak

Nem lehetetlen megakasztani a Városliget beépítését

Nem lehetetlen megakasztani a Városliget beépítését