Felszámolási eljárás indult a Magyar Könyvklub ellen, amelyből többéves vergődése során riválisai egyre nagyobb szeleteket hasítottak ki. Most pedig még a vesztét okozó modellt is átveszik.

Mire megszabadulhatott volna a könyvszakma fekete báránya jelzőtől, éppen addigra érte utol a végzete a Magyar Könyvklub (MKK) Zrt.-t. A londoni Ryland Peters & Small Ltd. kiadó ugyanis megelégelte, hogy nem jut hozzá több mint 21 ezer fontjához, és miután a Fővárosi Bíróság is úgy ítélte meg, hogy az MKK fizetésképtelen, július 4-én elrendelte a fénykorában még a piacvezetők között számon tartott könyvkiadó és -kereskedő cég felszámolását. Pedig a 2003 végére csőd szélére jutott MKK mára már tekintélyes mennyiséget ledolgozott a tartozásából: a 2004 elején még 4 milliárd forintos adósság mintegy 800 millió forintra apadt, és üzemi szinten jelenleg némi nyereséget is termel a vállalkozás.

"Könyvpiaci szatócsbolt" - némi iróniával így jellemzi maga a tulajdonos, Hegedüs István azt a birodalmat, amely a kétezres évek elején évi 6 milliárd forintos árbevételével egyedülálló volt a tekintetben, hogy mind a kis- és a nagykereskedelemben, mind pedig a katalóguson alapuló könyvértékesítésben az első három között volt. Ma azonban már koncepcionális hibának tartja a terjeszkedést, ami döntően abból adódott, hogy a Művelt Nép Könyvterjesztő Vállalatból alakult Bibliofil Kft. megvásárlásával olyan bolthálózatot örökölt, amelyben Záhonytól Sopronig 68 hely között kellett mozgatnia a könyveket, miközben például a Libri Kft.-nek hosszú ideig csak Budapesten voltak üzletei. Hasonló tévedésként könyveli el Hegedüs, hogy a szakmára sokkal jellemzőbb bizományosi vásárlás helyett az MKK éveken keresztül fix áron vett árut a kiadóktól, így a rajtuk maradt készlet egyedül a Könyvklub veszteségeit növelte (HVG, 2004. január 24.).

A melléfogások sorozata a klubszerű értékesítést sem kerülte el: a még a német Bertelsmann AG által meghonosított rendszert, amelyben a klubtagoknak évente legalább hat könyvet meg kellett vásárolniuk, a magyar mentalitás nem kedvelte. Ezért, miután Hegedüs megvásárolta a Bertelsmanntól a Magyar Könyvklubot, eltörölték ezt a kötelezettséget. Ráadásul az informatikai fejlesztésekbe is rendre belebuktak, jóllehet a növekedés okozta logisztikai feladványokra éppen a számítógépes nyilvántartásnak kellett volna gyógyírt hoznia. A svéd fejlesztésű Movex-rendszer hibái következtében 2003 őszén gyakorlatilag összeomlott az MKK értékesítése. Saját bevallása szerint az akkor még jól menő, mára már üzemi szinten veszteséges hirdetési újság, a Budapesti Piac, valamint a 2002 őszén elindított, ám azóta megszűnt Budapesti Nap című napilap ügyeivel bajlódva Hegedüs ekkor szembesült azzal, hogy a cégvezetés nem ura a helyzetnek, ezért 2004 januárjában válságmenedzselésbe kezdett. Ennek részeként összefogott a 2000 óta működő online nagykereskedő Sunbooks Kft.-vel, amelynek elnök-vezérigazgatója, Rényi Gábor a tőkebevonásnál is bábáskodott. Erre utal, hogy az üzletbe 500 millió forinttal beszállt svájci V&R Holding kézbesítési megbízottja maga Rényi Gábor volt. Csakhogy a logisztika ezúttal is a Könyvklub mumusának bizonyult. Az MKK nagykereskedelmét átvevő Sunbooks a Magyar Postával akarta volna eljuttatni az árut a megrendelőkhöz, ám épp akkor a posta budaörsi logisztikai központjában kaotikus állapotok alakultak ki, és az MKK boltjaiba csaknem három hónapon át nem érkezett áru. A kárt a Könyvklubnál legalább 2 milliárd forintra becsülik, és miután bentragadt tőkéje fejében a követelés a V&R Holdinggé lett, Rényiék perlik a Magyar Postát.

A csődöt különös módon éppen azzal kerülte el két évvel ezelőtt a Könyvklub, hogy egyik legjelentősebb hitelezőjénél betelt a pohár: az Alexandra Kiadót is tulajdonló Pécsi Direkt Kft. felszámolási eljárást indított ellene, ám végül is sikerült kiegyezniük. Tartozásai fejében az MKK 2004-ben 17 boltot adott át a Pécsi Direktnek, 15 üzletet a Lap-ICS Kft.-nek, hármat pedig a Líra és Lant Zrt.-nek. Ezzel pedig megkezdődött az építkezés a romokon. Az MKK, miután a svájci befektetővel és a Sunbooksszal megszakította az együttműködést, visszahúzódott ócsai telephelyére, ahol négy kiemelt partnerével, a Lírával, a Lap-ICS-csal, a Pécsi Direkttel, valamint a Libri Kft.-vel 2005-ben ismét beindította a nagykereskedést.

Az ágazat egészére jellemző tőkekoncentráció mellett az MKK összeomlása is közrejátszott abban, hogy a Pécsi Direkt boltjainak száma mára megközelíti a hatvanat, és bár ezzel piacvezető a kiskereskedelemben, az idén további nyolc üzletet akar nyitni, köztük a budapesti Károly körúton a Nyugati térinél is nagyobb könyváruházat. A cég tulajdonosa, Matyi Dezső a HVG érdeklődésére úgy fogalmazott, hogy az MKK-val azóta is "abszolút normál" kereskedelmi kapcsolatuk van. Pedig a pécsi vállalkozó lecsapott az MKK egykori irodalmi vezetőjére, a szakmában rendkívül elismert Ambrus Évára is, aki, miután távozott a Könyvklubtól, a M-Érték néven alapított könyvkiadó ügyvezetője lett, és nem telt bele egy év, a cégben már Matyi is tulajdonos volt. Az Alexandra időközben a klubhálózatot is elirigyelte az MKK-tól: a másfél éve indított Könyvfutárnak éppen most ősszel tervez egy tagtoborzó reklámkampányt, két hónapja pedig beindította online nagykereskedését, amiről a Sunbooksszal közös kudarcos vállalkozás miatt az MKK-nak le kellett mondania.

A könyvszakmában úgy tartják, hogy a Pécsi Direkt és a Libri Kft. között a piacvezető szerepért folyó küzdelemben az lehet a döntő, kinek jön be előbb az online nagykereskedelem. Ebben pedig szerepe lehet annak, hogy a 3 milliárd forint feletti éves forgalmú Sunbooks összeáll-e a Librivel, bár ezt a törekvést a Libri egyelőre tagadja. A szakmabeli összefonódásoknak köszönhetően a Librinek mindenesetre már van egy meghosszabbított csápja az online kiskereskedelemben, hiszen a Libriben is érdekelt Dietrich Tamás a vezérigazgatója a Bookline.hu Zrt.-nek, amelyet ebben a hónapban vezetnek be a Budapesti Értéktőzsdére. Bár részvénykibocsátásra a Bookline tulajdonosai egyelőre nem gondolnak, azt remélik, hogy az ismertség növekedésével párhuzamosan a tavalyi 600 millió forintos árbevétel már az idén 1,5 milliárd forintra kúszik fel.

A Könyvklub bolthálózatának felszámolása a Lap-ICS Kft.-nek is jól jött: a cég vezetői nem is titkolják, hogy az addig döntően nagykereskedelemre épülő vállalkozás kiszorult volna a piacról, ha az adósság fejében nem szakad a nyakukba a sok bolt. Így viszont a Lap-ICS a negyedik legnagyobb könyvkereskedelmi hálózattá nőtte ki magát, pedig üzleteinek még nincs önálló márkaneve, az arculat egységesítése még csak ez után következik.

Az idilli képbe tehát némileg bekavart az angol kiadó által kezdeményezett felszámolási eljárás, ami befagyaszthatja azt a jelenleg mintegy 1 milliárd forint éves forgalmat, amelyet az MKK még megmaradt kiadói tevékenysége és katalógusértékesítése generál. Ráadásul a Magyar Külkereskedelmi Bank Zrt. 470 millió forintos jelzáloghitele, valamint az adóhatóság 2008-ig átütemezett, 170 milliós követelése mellett tucatnyi olyan hitelező vár a pénzére, amelynek, illetve akinek az egy-két millió forintos kintlévőségének a sorsa is létkérdés, miközben a felszámolási eljárásban az adóslista legvégén kullognak. Mindazonáltal még korántsem biztos, hogy a Magyar Könyvklub felett bárki tort ülhet: a felszámolónak kijelölt Agro-Alba Zrt. lehetséges megoldásnak tartja, hogy a hitelezők több mint kétharmadának a jóváhagyása esetén a cég még akár évekig működjön, és megtermelje a törlesztéshez szükséges jövedelmet.

SZABÓ YVETTE

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Egy ember meghalt az M2-es autóúton történt balesetben

Egy ember meghalt az M2-es autóúton történt balesetben

Összeomlott az állami áramszolgáltató a zúzmarától, Bács-Kiskunban a rendőröket is kivezényelték

Összeomlott az állami áramszolgáltató a zúzmarától, Bács-Kiskunban a rendőröket is kivezényelték

És akkor kiderült, hogyan költene el a kormány 50 ezer milliárd forintot

És akkor kiderült, hogyan költene el a kormány 50 ezer milliárd forintot

Akkor most képzelje el, hogy Sigmund Freud egy algoritmus

Akkor most képzelje el, hogy Sigmund Freud egy algoritmus

Baleset az M2-esen, teljes az útzár

Baleset az M2-esen, teljes az útzár

Varázslatosan mutat a visegrádi vár a zúzmarában

Varázslatosan mutat a visegrádi vár a zúzmarában