Tetszett a cikk?

Koalíciós osztozkodással vádolja az ellenzék a főváros szabaddemokrata-szocialista vezetését, amely pályázat nélkül választotta ki a befektetőt a gázgyár hasznosításának előkészítésére.

Egy hajszálon bukott meg a szabaddemokrata városvezetők igyekezete, hogy az önkormányzati választások előtt sebtében több kiemelt városfejlesztési projektet is az óbudai gázgyár ideiglenes hasznosítására gründolt, 80 százalékban önkormányzati, 20 százalékban pedig a Graviton Invest Ingatlanfejlesztő Kft. tulajdonában lévő Budapesti Városfejlesztési és Városrehabilitációs Vagyonkezelő Zrt. (BVVV) kezébe adjanak. A szándék azon siklott ki, hogy a szocialisták az augusztus végi főpolgármesteri kabinetülésen elutasították a javaslatot, miszerint a városligeti műjégpálya és a Vidám Park fejlesztésének menedzselési feladata, valamint az évek óta üresen álló óbudai Tusculanum Szálló eladásából várható 750-800 millió forint is a BVVV-re szálljon. Igaz, Bakonyi Tibor szocialista főpolgármester-helyettes fő ellenérve csupán "sportszakmai szempontú" volt: ő a fővárosi közgyűlés korábbi döntésére hivatkozott, mely szerint a Tusculanum vételára önerőként funkcionálhat majd a műjégpálya felújításához megpályázandó EU-forráshoz.

A vita során az fel sem merült, hogy a BVVV eddig semmit sem tett le az asztalra a rábízott gázgyári projekt előkészítéséből. A terület rendbetételére azt követően szánta rá magát a főváros, hogy lecsúszott az Európa kulturális fővárosa címről. A közgyűlés tavaly decemberben túlnyomó többséggel úgy döntött, hogy saját erőből valósítja meg a pályázatra benyújtott programban szereplő gázgyári terület múzeumi, kulturális negyeddé alakítását. Igaz, ez a bizonyos saját erő csakhamar arra a 310 millió forintra zsugorodott, amit a Graphisoft Nyrt. fizetett a vele szomszédos gázgyár csaknem 1 hektáros parcellájáért - ezt apportálta a főváros a BVVV-be.

A gázgyárprojekt előkészítésére és lebonyolítására hivatott társaság alapítása sem ment konfliktusmentesen. Az erről szóló előterjesztést a városatyák áprilisban valamilyen érthetetlen okból zárt ülésen tárgyalták meg, ahol nemcsak az ellenzék, de Atkári János, az SZDSZ kegyeiből kiesett főpolgármester-helyettes is kifogásolta, hogy a befektető partnert - a Gravitont - mindenféle normatív eljárás nélkül választották ki. Atkári úgy vélte, "a pályázat mellőzése alkalmas arra, hogy felkeltse a korrupció gyanúját", ezért azt kérte, tájékoztassák, ki javasolta és ki támogatta a Gravitont. Erre sem Atkári, sem a BVVV-be delegált igazgatósági tagok meghallgatását követelő MIÉP-es főpolgármester-jelölt, Zsinka László nem kapott választ.

A Graviton bevonása vélhetőleg Somlyódi Csabának, a tulajdonosi és a kiemelt fejlesztések bizottsága elnökének - aki egyben az MSZP budapesti pénztárnokaként is ismert - az ötlete lehetett. A Graviton többségi tulajdonosa, Valkó Csaba ugyanis egyúttal társtulajdonosa a Rác Nosztalgia Kft.-nek is; ez a cég az idén nyárra ígérte meg a Rác fürdő rekonstrukciójának befejezését, ám jócskán késésben van vele. Somlyódi pedig a Rác fürdőt birtokló, és a Rác Nosztalgia Kft.-ben kisebbségi tulajdonos fővárosi társaság, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Rt. felügyelőbizottságának elnöke. "Egy rakás más cég is számításba jöhetett volna partnerként, még akkor is, ha csak a budai oldalon történő, műemléki jellegű ingatlanfejlesztéseket fogadjuk el referenciaként" - bírálta a Graviton kiválasztását a HVG-nek Endrédy István, a várostervezési bizottság ellenzéki elnöke. Juharos Róbert fideszes képviselő pedig ezt azzal a nem éppen jóhiszemű megállapítással toldotta meg, miszerint a partner kiválasztása nyilvánvalóan "részeredménye a koalíciós osztozkodásnak, a jövőbeni vagyonkimentésnek".

A gázgyárprojekt referenciájaként felhozott Rác fürdő rekonstrukciója még 2001-ben kezdődött el, ám a 6 milliárd forintos beruházás azóta is bukdácsol (HVG, 2004. január 31.). Először a Széchenyi-tervből elnyert 750 millió forintos támogatást vonták vissza határidő-mulasztás miatt, majd a beruházó a 3 milliárd forintos hitelt folyósító Magyar Fejlesztési Bank Rt. (MFB) azon kérését nem tudta sokáig teljesíteni, hogy a Rác fürdő mellett épülő hotelt egy neves szállodalánc üzemeltesse. Igaz, később vállalkozott erre a Kempinski, ám hamar visszalépett, és helyét a kevésbé ismert olasz Baglioni Group foglalta el. A Rác Nosztalgia Kft.-ben, több tulajdonosváltás után, 2004-ben lett Valkó a főrészvényes. A cég legutóbb a "váratlanul elhúzódó régészeti feltárásokra" hivatkozva tolta ki a határidőt körülbelül egy évvel. A gázgyárprojekt hasznosítására kiválasztott Graviton még ennyi referenciát sem tud felmutatni: legutóbbi ismert, 2003-as beszámolójában nullás eredményről adott számot.

A főváros szinte teljesen kiengedte az ellenőrzése alól a gázgyárprojektcéget, legalábbis erre utal a BVVV vezető tisztségviselőinek névsora. A testületben jórészt kisebb ingatlanfejlesztő társaságok vezetői szerepelnek, és a felügyelőbizottságban (fb) is csak Várhegyi László, a közbeszerzési bizottság SZDSZ-es tagja képviseli a Városházát. Igaz, az fb-ben ott van mellette Borbély Ákos, aki Demszky Gábor egyik tanácsadójának, Mesterházy Ernő vállalkozónak a társaként szerepelt együtt számos cégben. "Az volna a minimum, hogy minden frakció képviseltesse magát a cég igazgatóságában vagy fb-jében, illetve bizonyos döntésekhez a testület hozzájárulása volna szükséges. Egyébként nagy a veszélye, hogy komoly vagyontömeg tűnik el a közgyűlés szeme elől" - mutatott rá Endrédy.

Kétségkívül érdekes megoldás volt az is, hogy a főváros és a BVVV között a gázgyári vagyon kezeléséről létrejött szindikátusi szerződést úgy írták alá, hogy jó néhány oldalt üresen hagytak, mondván, a vagyonkezelésbe vett ingatlanok és ingóságok tételes listáját, a díjazást, valamint a fejlesztési tervet a felek ráérnek szeptember 15-éig mellékelni. Utóbbival azonban még nem jutottak sokkal előbbre a cég vezetői, és nem indult el sem a régészeti feltárás, sem a lőszermentesítés, holott áprilisban a közgyűlésen erre Somlyódi ígéretet tett. "Az ideiglenes fejlesztési terv gyakorlatilag a tavaly decemberben a közgyűlésen elfogadott elképzeléseket tartalmazza, konkrét számítások még nem készültek" - ismerte el a HVG-nek Gróf Imre, a BVVV vezérigazgatója. Így a tervekről még mindig csak annyit lehet tudni, hogy a 27 hektáros területen a műemlékegyüttes - a víztorony és a mellette lévő három kátránytorony, az óraház, valamint a száraztisztító - felújításával múzeumi, rekreációs és szabadtéri rendezvényhelyszín jönne létre úgy, hogy a bontható épületek helyére irodákat, konferencia-központot, szállodát és éttermeket építhetnének a majdani befektetők. Gróf szerint legalább tíz év kell a fejlesztéshez, már csak azért is, mert a terület nagymértékben szennyezett, és bővelkedik régészeti emlékekben.

Éppen ez utóbbi tények riaszthatják el a majdani fejlesztőket, főleg azért, mert a főváros nem titkolja, hogy szívesen rájuk hárítaná a kármentesítés terhét. Az önkormányzat 2004 végén vette át a területet a tulajdonában lévő Fővárosi Gázművek Rt.-től (Főgáz), és a kármentesítést EU-forrásból akarta megoldani. Brüsszel azonban már a pályázati ötletet sem fogadta el, arra hivatkozva, hogy ismert a szennyező, illetve annak egykori tulajdonosa is - vagyis a Fővárosi Tanács -, így a tisztítás feladata az övék, illetve jogutódaiké. A költségeket akkor 5,2-5,3 milliárd forintra becsülték, de - mint Kraft Péter, a Főgáz fejlesztési igazgatója rámutatott - minden attól függ, mire használják a területet. "Más mértékben kell kármentesíteni, ha parkolóházról van szó, illetve ha egész napos tartózkodásra, például iroda- vagy lakóingatlan-építésre használják" - példálózott Kraft.

A pályáztatást a tervek szerint már jövőre elindítják, bár még az sem tisztázott, hány részre és mi alapján osztják fel az ingatlant. Érdeklődés mindenesetre máris van, szívesen venne például további területeket a Graphisoft, hogy loftirodákat létesítsen a műemlék épületekben. Kérdés azonban, hogy a megtérüléshez - egy múzeum építése például nem sok profittal kecsegtet - milyen mértékű beépítéshez ragaszkodnak majd a befektetők. "Meg kell találni a kompromisszumot" - mondta Gróf, aki szerint semmi esetre sem jó megoldás, ha húsz évig vitatkoznak a fejlesztés célján, miközben tovább omladoznak a már most is életveszélyes romok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Álomra ébredünk?

"Teljesen mindegy, hogyan szavazunk, úgyis megépítik, amit akarnak, aztán majd hallgathatjuk a tamtamdobot" - mondta a...

Intelligens kapcsolók nélkül nincs okosotthon

Intelligens kapcsolók nélkül nincs okosotthon

Traffipaxozni szinte bárhol lehet, ezt igazolja ez a videó

Traffipaxozni szinte bárhol lehet, ezt igazolja ez a videó

Nem csak hagyja a vietnami cenzúrát a Facebook és a Google, de segíti is

Nem csak hagyja a vietnami cenzúrát a Facebook és a Google, de segíti is