Rekordösszegű működő tőke érkezett tavaly Magyarországra, ami az idén aligha ismétlődik meg. Sőt a magyar export egyik éllovasának számító Audi fontolgatja, hogy leállítja tervezett fejlesztéseit.

HVG
Az idei év első kilenc hónapjában csaknem 3,2 milliárd euró árbevételt elért Audi Hungaria Motor Kft. a szeptember 1-jével bevezetett 4 százalékos, úgynevezett szolidaritási adóra (hivatalos nevén: különadóra) hivatkozva leállította a fejlesztéseket Győrben, ezért Magyarország - a cég által meg nem erősített sajtóinformációk szerint - 160 milliárd forint értékű beruházástól eshet el. A közelmúltban megszokott menetrend szerint ez nagyjából másfél-két évnyi aktivált beruházás összegének felel meg. Thomas Faustmann ügyvezető a Népszabadság győri tudósítójának nyilatkozva azt vetette fel, vajon komolyan vehetők-e Magyarországon a kormány által írásban rögzített gazdasági keretfeltételek, hiszen a cég 2011-ig adómentességre kapott ígéretet. Ez azonban nem vonatkozik a szeptember 1-jével kivetett és jövőre is fizetendő különadóra, amelyet az adózás előtti eredmény 4 százaléka után kell megfizetni.

Mivel az Audi adózás előtti eredménye 2004-ben 80,9, 2005-ben 92,4 milliárd forint volt, a tét nagyjából évi 4 milliárd forintra, azaz 15 millió euró körülire becsülhető. Faustmann szerint az is megfontolásra érdemes tényező, hogy a magyarországi bérköltségek 30 százalékkal meghaladják a lengyelországi Audi-gyár hasonló mutatóját. Az 1993-as alapítása óta összesen 3 milliárd eurós befektetéseivel - amelynek hatodát kutatásra-fejlesztésre fordította - Magyarország egyik mintaberuházásává vált Audi honlapján egyelőre nyoma sincs a fejlesztési célok esetleges átértékelésének. Hónapok óta folynak a tárgyalások az Audi és a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) között, a tárca vezetői keresik a megoldást, de nem minden áron - reagált a hírre a HVG-nek Ábrahám Gergely szóvivő.

A külföldi gazdasági elemzők 2006-tól a feltörekvő piacokba irányuló tőkebeáramlás csökkenésére számítanak, a brit Economist Intelligence Unit egyenesen ezen országcsoportból való kiábrándulásról értekezett a közelmúltban. Az Audi bejelentését a Dresdner Bank londoni befektetési részlege, a Dresdner Kleinwort "rövid távra ható negatív fejleménynek" értékelte, és azzal számol, hogy azt további befektetői visszalépések fogják követni. Legutóbb 2002-2003-ban vitték más országba - jelesül Kínába - egyes emblematikus termékeik gyártását a Magyarországon letelepedett legnagyobb cégek közül néhányan, így a Flextronics és az IBM, ám nem vonultak ki a magyar piacról. Az előbbinek a magyarországi termelése folyamatosan ingadozik, a 2001-es 573 milliárd forintos árbevétellel szemben 2004-ben 814 milliárd, 2005-ben azonban csupán 363,8 milliárd forintos árbevételt ért el, az IBM 2000-ben produkált 632 milliárd forintos árbevétele pedig tavaly 226 milliárdra zsugorodott.

Az idő tájt több autóipari konszern is Lengyelországban, Szlovákiában és Csehországban talált magának új telephelyet a magyar kormány által felajánlott területek helyett. 2002 után ugyanis az állami szférában végrehajtott 50 százalékos béremelésnek a versenyszférára gyakorolt hatása, az élőmunkát terhelő adók és járulékok mértéke, valamint a forint másfél év alatt bekövetkezett, 10 százalékot meghaladó erősödése alaposan lerontotta Magyarország versenyképességét; egyúttal a riválisok bőkezűbb állami támogatások révén és sikeres adóreformmal váltak vonzó befektetési célponttá.

A magyar gazdaság versenyképessége azóta valamelyest javult, egészen az idén nyáron meghirdetett stabilizációs intézkedésekig, amelyek közül több - így a társadalombiztosítási járulékok emelése, a megszüntetésre ítélt egészségügyi hozzájárulás fennmaradása, valamint a szolidaritási adó bevezetése - az üzleti szféra költségeit növeli, holott a cégek a választások előtt elfogadott, ám azóta visszavont adótörvényekből ennek az ellenkezőjére számítottak. Nőtt az árfolyamkockázat is, továbbá a cégeknek azzal is számot kell vetniük, hogy a felpörgő infláció következtében erősödnek a béremelési törekvések.

"A stabilizációs csomag adószigorításainak hatásait egyelőre nem lehet érzékelni, tavaly óta viszont érezhetően romlott a politikai stabilitás, a gazdaságpolitika kiszámíthatósága és a közbeszerzések átláthatósága" - vélekedte a HVG-nek Dirk Wölfer, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara kommunikációs vezetője. A szervezet által készített felmérésben a megkérdezett német vállalkozások a munkaerő termelékenységét, a munkavállalók teljesítménymotiváltságát, a fizetési morált, a jogbiztonságot és az adóterhek mértékét tartották a legfontosabb tényezőknek, ezek alapján a versenyképesség alig változott 2005-höz képest. A német cégekhez hasonlóan az Amerikai-Magyar Kereskedelmi Kamara sem látja még a megszorító intézkedések hatásait, igaz, a kormányzati körökben beígért átfogó adóreformét sem - mondta a HVG-nek Paál Péter alelnök. A Goldman Sachs globális befektetési csoport londoni részlege arra figyelmeztet, hogy az adórendszerrel kapcsolatos bizonytalanságok miatt a Magyarországon működő külföldi cégek kevesebb profitot fognak kimutatni, ezért lassulhat a magyar gazdaság növekedése. Az adó- és járulékpolitika átalakítására még ebben a kormányzati ciklusban sor kerül, addig pedig a bürokratikus eljárások egyszerűsítésére tett ígéretet Kóka János gazdasági miniszter a Versenyképességi Tanács legutóbbi ülésén: a GKM a cégek működésének egyszerűsítésére, ez irányú költségeik csökkentésére még az ősszel előterjesztést nyújt be a kormánynak.

Olyan mértékű termelő beruházást az idén még nem sikerült összehoznia a gazdasági tárcának, mint 2005-ben a dél-koreai Hankook Tire-ral, amelynek tervezett összértéke 500 milliárd euró, s amely 1500 - a beszállítókkal együtt 3 ezer - új munkahelyet jelent. A Dunaújvárosba tervezett gumiabroncsgyár jelenleg 50 százalékos készültségi állapotban van - nyilatkozta a HVG-nek Kim Jong Hak, a Hankook Tire Kft. egyik menedzsere. A GKM által bejelentett 2006-os listán olyan beruházások szerepelnek, mint például az amerikai Zoltek 20 milliárd forintból létesített, csaknem négyszáz főt alkalmazó nyergesújfalui szénszálgyártó üzemcsarnokai, vagy a dán Coloplast orvosi segédeszközöket gyártó üzemének bővítése, amellyel ezer új munkahelyet teremt. Zöldmezős beruházásként, fél éven belül épül fel a szivattyúrendszerekkel foglalkozó, szintén dán Grundfos 20 ezer négyzetméteres székesfehérvári gyára, amely várhatóan 350 embernek ad majd munkát. A cég tatabányai tapasztalatai alapján döntött a magyarországi kapacitás bővítése mellett, "elsősorban a munkaerő képzettsége és színvonala, valamint az itt készült termékek jó minősége miatt, de fontos szempont volt Magyarország kedvező logisztikai elhelyezkedése, amelynek révén a kelet-európai országok gyorsuló gazdasági növekedését ki lehet használni" - sorolta a tipikus érveket a HVG-nek Peter Sloth Vagner Karlsen, a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. ügyvezető igazgatója.

A kisebb beruházások Magyarországra csalogatása a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. feladata (lásd táblázatunkat). Az ITDH jelenleg 350 külföldi beruházóval tárgyal, a HVG információi szerint ezek közül mintegy száz cég esetében a tervezett beruházás értéke nem haladja meg a 10 millió eurót. Megvalósulásig a korábban beharangozott kisebb beruházások közül sem mindegyik jutott el. Például a még januárban megszellőztetett, 800 millió forint értékű, betonkeverőket és más fémszerkezeteket gyártó siklósi üzem egyelőre csak a tervek szintjén létezik; a helyszín kiválasztásáról jelenleg is folynak a tárgyalások az önkormányzattal. Palits Ferenc, a horvát érdekeltségű Limex-R Hungary Kft. ügyvezető igazgatója a HVG-nek elmondta, hogy az anyavállalat a Dráva túloldalán, Donji-Mikoljacban egy új üzem felépítéséről döntött, amely a következő három hónapban épül meg. A felajánlott siklósi ingatlan ugyanis nem alkalmas a gyár felépítésére, mert a meglévő laktanyát le kellene bontani - mondta. A cégvezető szerint a horvát és a magyar telephely között egyébként a munkaerő költségeit is mérlegelték, Magyarországon pedig jóval nagyobbak a munkát terhelő adók és járulékok.

A racionális megfontolások mellett a személyes kötődés játszott szerepet abban, hogy az Eurojet Hungária Kft. Dombóvárt választotta orvosi segédeszközöket gyártó, több százmillió forintból kialakítható üzemének helyszínéül, a HVG információi szerint ugyanis a cég kutatási igazgatója, Lindmayer István a közeli Döbrögközön töltötte gyermekéveit. Egyebek mellett tű nélküli orvosi fecskendők készülnek majd a húsz-harminc főt foglalkoztató üzemben. A Dombóvári Ipari Parkban egyébként a betelepülő cégek nem kapnak ingyenes területet, velük eseti alapon állapodnak meg a kedvezményekről.

Az idén aligha lehet arra számítani, hogy megismétlődik a tavalyi rekord: akkor több mint 5,3 milliárd euró működő tőke érkezett Magyarországra, ami 26 százalékos növekedést jelentett 2004-hez képest. Ezen belül nagyjából 1,8 milliárd euró kapcsolódott a Budapest Airport magánosításához (lásd A nevető második című cikkünket a 107. oldalon); ezt leszámítva pedig az utóbbi évek átlagosan jó évének tekinthető a tavalyi. A GKI Gazdaságkutató Zrt. a magyar tőkeimport enyhe visszaesésére számít az idén és jövőre is. Az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciájának (UNCTAD) minap közzétett jelentéséből kiderül, hogy tavaly Csehország - több mint 8,7 milliárd eurós tőkeimporttal - jócskán megelőzte Magyarországot. "Ez a kiugró adat az ott sokáig késleltetett privatizációnak köszönhető" - véli Inotai András, a Világgazdasági Kutatóintézet igazgatója, aki szerint a 2005-ben Magyarországot szintén leköröző Romániától sem kell tartani, mivel az idei évre várt több mint 8 százalékos GDP-bővülés a következő évben várhatóan 5-6 százalékra mérséklődik.

Mindazonáltal kár lenne lebecsülni Románia - és Bulgária - perspektivikus tőkevonzó képességét, hiszen az előbbiben az Eurostat 2004-es adatai alapján az egy munkásra jutó átlagos bér- és járulékköltség a magyarországinak a harmada, Bulgária esetében pedig mindössze a negyede.

FARKAS ZOLTÁN, HOMONNAI GÁBOR

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
75 éve szabadult fel Auschwitz

75 éve szabadult fel Auschwitz

A drágán dolgozó alvállalkozókra panaszkodik a Market Építő vezérigazgatója

A drágán dolgozó alvállalkozókra panaszkodik a Market Építő vezérigazgatója

Január végén érkezik a tavasz

Január végén érkezik a tavasz

A vagina illatú gyertya után itt a pénisz illatú gyertya

A vagina illatú gyertya után itt a pénisz illatú gyertya

Elárulta Varga Judit, milyen lehetne a keresztény-konzervatív zöldpolitika

Elárulta Varga Judit, milyen lehetne a keresztény-konzervatív zöldpolitika

„Lehet, hogy a te ágyad alatti szörny is én vagyok” – mit tud Billie Eilish?

„Lehet, hogy a te ágyad alatti szörny is én vagyok” – mit tud Billie Eilish?