Heves ellenállást váltott ki a háziorvosok egy részéből, hogy betegeikről pontos adatokat kell szolgáltatniuk az egészségbiztosítónak. A hangzavar ellenére többségük eleget tett új kötelezettségének.

,,Eddig is be kellett írni az ambuláns lapra a diagnózist, azt az egy-két kódot meg felírja az ember a receptre, oszt osszák be! Ha ez kell, még silányabb lesz a diagnózispaletta" - fejtette ki kompromisszumos véleményét egy internetes szakportál hozzászólója. Az idén már másodszor kavart indulatokat az orvosokra rótt adatszolgáltatási kötelezettség, miszerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP) jelenteniük kell, hányan jelentek meg a rendelőben, s milyen panasszal, valamint azt, hogy betegeik milyen ellátásban részesültek. Az eredetileg márciusban életbe lépett kötelezettség teljesítésére - amelyet egy 1999-es, az egészségügyi szolgáltatásokról szóló kormányrendelet 2005-ben született kiegészítése írt elő - még Rácz Jenő egészségügyi miniszter adott féléves haladékot. Tavasszal a Magyar Orvosi Kamara elnöke - elismerve az adatszolgáltatás szakmai szükségességét - elsősorban a "tartalmi tisztázatlanságok és a teljesítés feltételeinek hiányát" jelölte meg az akkori tiltakozásuk okaként.

Az eredetileg egyéves felkészülési idő hiába hosszabbodott meg 18 hónaposra, az ellenállás hevessége nem változott meg, csak a tiltakozás érvrendszere: a hangsúly az adatvédelmi szempontokra helyeződött át. A jelek szerint a korábbi hivatkozás a technikai feltételek hiányosságára már nehezen volt tartható, mivel az utóbbi négy évben a 6800 háziorvosi praxisból 5 ezernél több kért - és kapott - az OEP-től összesen 15 milliárd forintnyi ingatlan- és eszköztámogatást, amit informatikai beruházásra is fordíthattak. Akik pedig azt vállalták, hogy a rendelet adta határidő előtt megkezdik a kísérleti adatszolgáltatást, vagyis a havi adatösszesítő nyomtatvány kitöltését, havi 5 ezer forintos "tanulópénzhez" jutottak.

Ezúttal is két tűz közé került az OEP. Miközben az egészségügyi kormányzat amiatt kárhoztatja, hogy nem számoltatja el a szolgáltatókat, vagyis nem biztosítóként működik, a háziorvosok az adatszolgáltatást tekintik felesleges, bürokratikus nyűgnek. Holott a betegeknek ők utalványoznak - beutalók, gyógyszerek formájában - évente 500-600 milliárd forint értékben egészségügyi szolgáltatást, és máig ez az egyetlen orvosi szakma, amelyet nem a teljesítménye alapján, hanem a doktorhoz bejelentkezett betegek száma szerint finanszíroz az OEP. A rendszeres, havi fix összegű támogatást a háziorvosok akkor is megkapják, ha egyes pácienseiket évekig nem látják. Eddig csak azt kellett havonta jelenteniük, kiket vettek betegállományba, és kiknek a kártyája van náluk leadva. Ezenkívül az OEP-nél arról gyűlt információ, hogy a családorvosok mely taj-számra milyen gyógyszert rendeltek; ezt azonban a biztosító a receptekről tudja, nem a háziorvosok adatszolgáltatásából. Az viszont homályban maradt a biztosító előtt, hogy a medicinát milyen betegségre rendelték, miért küldték tovább szakrendelésre vagy kórházba a betegüket, s az hányszor és miért fordult meg a háziorvosnál.

A kórházak és rendelőintézetek, sőt az irányított betegellátásban (ibr) részt vevő háziorvosok is évek óta szolgáltatják a teljesítményük méréséhez szükséges adatokat. "Könnyű nekik, hiszen évente milliós összegeket kapnak ezért" - mondogatják a kívül maradottak, holott az ibr-ben dolgozók is saját forrásból teremtették elő az adatszolgáltatáshoz szükséges szoftvert (más kérdés, hogy az ibr-ben költséghatékonyan működő praxistulajdonosok az általuk elért megtakarításból valóban többletbevételhez jutnak az egészségbiztosítási alapból). Mivel a háziorvosi praxisok több mint 80 százaléka magánvállalkozók tulajdonában van, nem várhatnak külső segítségre működési feltételeik megteremtéséhez. 2005-ös elszámolása szerint egy praxisra átlagosan évi 8 millió forintot fizetett ki az OEP, ebből pedig a rendelő működéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételek kialakíthatók.

"A praxisok mindegyikében lennie kell számítógépnek, a háziorvosok többsége birtokolja a nyilvántartáshoz szükséges szoftvert is" - mondta a HVG kérdésére Géczi Gabriella, a háziorvosi informatikai piac felét a magáénak tudó Infomix Kft. ügyvezető igazgatója. A jogszabályok és az adminisztratív kötelezettségek változásához igazított, állandóan frissített szoftver havi költsége nettó 5 ezer forint. Ehhez persze időről időre korszerűsíteni kell a gyorsan avuló számítógépes hátteret. "Az orvosok egy része idegenkedik a számítástechnikától, 10 százalékuk viszont kifejezetten szereti és használja a komputert" - ad piaci áttekintést másfél évtizedes tapasztalatairól Géczi.

"Hiába a szoftver, gombnyomásra csak akkor lehet eleget tenni a többlet-adatszolgáltatásnak, ha a praxis adatait folyamatosan bevisszük a komputerbe, ahogy mi tesszük immár 14 éve. Ahol eddig kartonra írták a beteg adatait, most riasztóan nagy restanciát kell feldolgozniuk" - magyarázta Ádám Ágnes zuglói családorvos. A HVG helyszíni szemléje igazolja az elmondottakat: az asszisztensnő előtt komputer, szkenner, nyomtató, telefon, előjegyzési füzet, a doktornő laptopon dolgozik. Ám korántsem mindenütt ilyen rózsás a kép. "Az önkormányzattól tíz éve kapott, DOS-programmal működő gépet használunk. Ahhoz, hogy ezen változtassunk, nyolc orvosnak kellene megállapodnia, ennyien dolgozunk ugyanis egy rendelőben" - magyarázza Vészi Zsuzsa VII. kerületi gyermekorvos, hogy egyebek mellett miért nem sikerült még a féléves haladék ellenére sem tökéletesen felkészülniük az OEP-adatszolgáltatásra.

Míg sokan kitartottak azon érvük mellett, hogy a napi négy-, illetve heti húszórás rendelés alatt csak a betegekre jutó idő megkurtításával képesek a megnövekedett adatszolgáltatási igényeknek eleget tenni, mind erősebbé váltak azok a hangok, amelyek magukat a kért adatokat kifogásolták. Az adatvédelmi biztoshoz eljuttatott panaszokat kivizsgálva Péterfalvi Attila október elején állásfoglalásban összegezte véleményét: személyes adatok kezelését csak törvényi szinten lehet előírni, arról kormányrendelet nem dönthet. Aggodalmát fogalmazta meg azért is, hogy az adatok "törékeny módon", floppin rögzítve jutnak el az OEP-hez. Igaz - ismerte el -, ezek személyi azonosításra nem alkalmasak, mint ahogy az OEP-től elemzésre továbbküldöttek sem; de mi van, ha valaki bűncselekményt elkövetve mégis feltöri? A minisztérium szerint "nincs tartalmi vita az adatvédelmi biztossal", hiszen a beteg adatainak védelméről az egészségbiztosításról és az egészségügyről szóló törvény rendelkezik, ezek alapján érkezik információ a kórházaktól és rendelőintézetektől is.

Szélsőséges hangú bírálatok köröztek az utóbbi hetekben az interneten, miszerint a receptre ráírandó úgynevezett BNO-kódok (Betegségek Nemzetközi Osztályozása) használata súlyosan sérti az orvosi titoktartást. Jóllehet a kódból - amely egy betűből és négy számból áll - a laikus aligha tud bármit is kibogarászni, a gyógyszerész pedig számos medicináról kód nélkül is tudja, milyen betegség gyógyítására adják; őt amúgy is köti a titoktartás. Mivel az ombudsman ajánlása nem hozta meg a kívánt eredményt, és a minisztérium továbbra is ragaszkodik a részletes adatszolgáltatáshoz, az orvosi kamara az Alkotmánybírósághoz akar fordulni.

A háziorvosok viszont jelentenek - az első hónapban végül is összesen 5800-an küldték el a kívánt dokumentációt, néhányan további türelmi időt kértek, nehézségeikre hivatkozva. Azt azonban nem tudni - mivel az adatok feldolgozása még tart -, hogy első nekifutásra milyen bizonyítványt sikerült kiállítaniuk magukról.

GÁTI JÚLIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gazdaság

Díjugratás

Nem csupán a háziorvosokra rótt adminisztráció nő, hanem a bevételük is - derül ki a múlt héten az Országgyűlésnek...

Előkerült egy érdekes rajz a Microsoft izgalmas új telefonjáról

Előkerült egy érdekes rajz a Microsoft izgalmas új telefonjáról

Bumerángként üthet vissza a demokratákra a Trump elleni vádemelés

Bumerángként üthet vissza a demokratákra a Trump elleni vádemelés

A mi autónk: teszten a kecskeméti új Mercedes CLA

A mi autónk: teszten a kecskeméti új Mercedes CLA

Hőkamerával, drónnal és radarral is védik a magyar határt

Hőkamerával, drónnal és radarral is védik a magyar határt

Ha száraz lábbal járná be a miskolctapolcai barlangfürdőt, most itt az alkalom

Ha száraz lábbal járná be a miskolctapolcai barlangfürdőt, most itt az alkalom

Orbán Olaszországban ad majd elő, amikor a Néppárt a Fideszről dönthet

Orbán Olaszországban ad majd elő, amikor a Néppárt a Fideszről dönthet