Nincs annyi repce, amennyit el ne lehetne adni

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarországon az utóbbi években a kereslet jelentős emelkedése miatt mintegy 100 ezerrel, 250 ezer hektárra növekedett a repce vetésterülete, ami várhatóan tovább emelkedik még – közölte Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke.

Korábban Magyarországon a klimatikus és talajadottságok mintegy 150 ezer hektáron tették lehetővé a repce termesztését, a vetésterület jelentős növekedése a kereslet bővülése mellett a fagytűrő fajták megjelenésének köszönhetőe. Mivel biodízel a legegyszerűbb és leggazdaságosabb módon a repcéből állítható elő, a bioüzemanyagok térhódításával a magyar termelők egy része is üzletet látott a repce termelés növelésében.

A hektáronkénti termésátlag a korábbi 1,5-1,8 tonnáról 2,2 tonnára emelkedett. Ennek alapján az idén várhatóan mintegy 500-600 ezer tonna közötti termésmennyiséget vihetnek majd a magtárakba a termesztők. Vancsura József szerint a repce ma rendkívül jól eladható, nincs az a mennyiség, amelyet gyakorlatilag ne lehetne értékesíteni. Ezt mutatja a termény árának emelkedése is, amely a múlt évi 70 ezer forintról 100-120 ezer forintra nőtt. A GOSZ elnöke úgy véli: Magyarországon a repce vetésterülete várhatóan még növekedni fog, és elérheti a 300 ezer hektárt.