Kedden tovább erősödhet az euró a dollárral szemben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kedden reggel erősödött az euró a dollárhoz képest, és a szakértők azzal számolnak, hogy a délelőtti kereskedésben az euró tovább drágulhat.

A dollár gyengülését az okozta, hogy növekedett a befektetők aggodalma a hitelválságnak a pénzügyi szektor egészét érintő, egyre terjedő hatása miatt. Az amerikai kormány vasárnap pénzügyi mentőcsomagot hirdetett meg a válságban lévő két jelzáloghitel cégnek, a Fannie Mae-nek és a Freddie Mac-nek. A piacok ezt kezdetben üdvözölték, később azonban elbizonytalanodtak, hogy a Henry Paulson pénzügyminiszter az amerikai jegybank szerepét betöltő Feddel, a tőzsde- és értékpapír-felügyelettel (SEC), valamint a republikánus és a demokrata párt kongresszusi vezetőivel egyeztetett segélyintézkedései elegendőek lesznek-e a két társaság számára.

A dollár kedd délutáni mozgását sokban befolyásolja, hogy mit mond a pénzügypolitikáról Ben Bernanke Fed-elnök és Henry Paulson amerikai pénzügyminiszter az aznapi kongresszusi meghallgatáson.

Az elemzők úgy vélték, hogy a dollár komoly támogatást kapna, ha a Fed vezetője jelezné: a következő hónapokban amerikai kamatemelés várható az infláció növekedése és a kőolaj drágulása miatt. A megfigyelők szerint már az is segítene a dolláron, ha Bernanke megerősítené a jegybank bizalmát az amerikai bankrendszer egésze kapcsán.

Röviddel 8 óra előtt az euró 1,5929 dollárra erősödött a hétfői 1,5906 dollárról. A dollár 106,14 jenről 105,90 jenre gyengült.

Ugyanekkor a forint 230,54/eurón állt a hétfő késő esti 230,10 forint/euró után (+ 0,19 százalék). A dollár 144,41 forintra gyengült a hétfői 144,49 forintról (- 0,06 százalék).

A forint várható alakulása kapcsán a BNP Paribas egyik elemzője elmondta: tekintettel a magyar külkereskedelmi és költségvetési hiány mérséklődésére, egy esetleges forinteladás csak rövid életű lenne. Összességében az euró tovább gyengül a 225 forintos szint felé a jelenlegi mintegy 230 forint/euróról.