Herczog: épüljenek új erőművek Magyarországon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Új erőművek építését kellene megkezdeni, hogy Magyarország előnyös piaci helyzetbe kerüljön az Európai Unióban, ugyanis várhatóan 2009 márciusában az unió döntése alapján megkezdődik a közös európai energiarendszer kiépítése - mondta Herczog Edit szocialista európai parlamenti képviselő.

Amennyiben Magyarország az elsők között kapcsolódik be a közös rendszerbe, komoly versenyelőnyre tehet szert a tagállamok között. A közös rendszerrel egyúttal az egységes szabályozást is ki kell dolgoznia az EU-nak - mondta Herczog Edit szocialista európai parlamenti képviselő.
 
A képviselő hozzátette: Európa összes országában meg kell kezdeni az új erőművek építését. A késlekedéssel - az erőművek hosszú beruházási ideje miatt - veszélybe kerülhet az energiaellátás. 
 
Herczog Edit elsősorban új atomerőművek építését tartja elképzelhetőnek, ugyanis amellett, hogy arányaiban olcsó áramot lehet velük elállítani, hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország csökkentse széndioxid-kibocsátását. Az alternatív energiaforrásokkal - a jelenleg ismert technológiákkal - drága áramot lehet csak előállítani. 
 
A képviselő szerint a népesség robbanásszerű növekedése, a globális felmelegedés és a fosszilis nyersanyagforrások kimerülése sürgős cselekvésre kényszeríti a fejlett európai országokat.