Első alkalommal kapott nő közgazdasági Nobel-díjat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Elinor Ostrom amerikai kutató az első nő, aki közgazdasági Nobel-díjat kapott. Az Indiana állambeli Bloomington egyetem kutatója az ugyancsak amerikai Oliver E. Williamsonnal megosztva kapta az elismerést a Svéd Királyi Akadémia hétfői bejelentése szerint.

Elinor Ostrom 1933-ban született, a politikatudomány professzora. Az indoklás szerint a díjat "a gazdasági kormányzással, különösképpen a közös erőforrásokkal kapcsolatos elemzéseivel" érdemelte ki.
 
Oliver E. Williamson 1932-ben szültetett, a kaliforniai Berkeley egyetem professzora. A közgazdasági Nobel-díjat szintén a gazdasági kormányzással, főképpen "a vállalat határaival foglalkozó tanulmányaival" érdemelte ki. A díjazottak az elismeréssel járó - átszámítva nagyjából 270 millió forintot kitevő - pénzjutalmat is megosztva kapják.

A közgazdasági Nobel-díjat 1968-ban a svéd központi bank alapította, fennállásának 300. évfordulóján. A kitüntetést a svéd akadémia ítéli oda, elnevezése hivatalosan: a Svéd Királyi Bank Alfred Nobel Közgazdaságtudományi Emlékdíja. Íme, az az elmúlt tíz év közgazdasági Nobel-díjasainak listája:

Elinor Ostrom
© MTI/EPA
1999 - A kanadai Robert A. Mundell a különböző árfolyamrendszerekben működő pénzügyi és költségvetési politikák, és az optimális valuatövezetek elemzéséért.
 
2000 - Az amerikai James Heckman és Daniel McFadden a háztartási és az egyéni költségvetések tanulmányozására alkalmas statisztikai módszerek kifejlesztéséért.
 
2001 - Az amerikai George Akerlof, Michael Spence és Joseph Stiglitz a modern információs közgazdaságtan alapjainak lefektetéséért.
  
2002 - Az amerikai Vernon Smith és az amerikai-izraeli Daniel Kahneman azért a munkásságért, amellyel a közgazdaságtan lélektani és kísérleti kutatási eredményeinek a döntéshozatalban játszott szerepét tárták fel.
  
2003 - Az amerikai Robert Engle és a brit Clive Granger a gazdasági idősorok vizsgálatának új statisztikai módszereiért.
  
2004 - A norvég Finn E. Kydland és az amerikai Edward C. Prescott, akik kimutatták az üzleti ingadozások mögött álló erőket, valamint a gazdaságpolitika összefüggéseit a makrogazdaság kulcsfontosságú területein.
  
2005 - Az amerikai Thomas Schelling és az izraeli Robert Aumann a kereskedelmi és üzleti konfliktusok elkerülését segítő játékelméleti kutatásaikban elért eredményeikért.
 
2006 - Az amerikai Edmund S. Phelps makroökonómiai elemzéseiért, amelyek hozzájárultak a gazdaságpolitika rövid és hosszú távú hatása közötti összefüggések megértéséhez.
  
2007 - Az amerikai Leonid Hurwicz, Eric Maskin és Roger Myerson a mechanizmustervezés elméletét megalapozó munkásságáért.
  
2008 - Az amerikai Paul Krugman a nemzetközi kereskedelem mozgásainak és a gazdasági aktivitás területi összefüggéseinek elemzéséért.
  
Magyar születésű tudósok közül 1994-ben az amerikai John C. Harsanyi (Harsányi János) (1920-2000) részesült megosztott közgazdasági Nobel-díjban a játékelmélet terén kidolgozott elemzésekért.