szerző:
Földvári Zsuzsa, Rádi Antónia

A jószomszédinál szorosabb viszonyban áll Fellegi Tamás exminiszter cégcsoportja azzal a bécsi befektetővel, aki átvenné az egyesülő Springer–Ringier-lapbirodalomból kimaradó újságokat, köztük a Népszabadságot.

Bécs történelmi belvárosában, az Albertina múzeummal szemben, pazarul felújított palotában található Fellegi Tamás volt fejlesztési miniszter, majd IMF-főtárgyaló alig féléves cége, a 2012 novemberében alakult Euroatlantic Solutions Beteiligungs GmbH. A pénzügyi és biztosítási tevékenységre 35 ezer euró jegyzett tőkével létrehozott társaság szomszédsága sem kevésbé illusztris. A palotában van Andreas Rudas magyar származású médiamenedzsernek, az RTL Group alelnökének irodája, illetve az RTL Group Austria GmbH nevű cég, valamint a Vienna Capital Partners (VCP) befektetőcég központja. A VCP, amellyel előrehaladott tárgyalások folynak az Axel Springer, illetve a Ringier kiadó magyarországi újságjait – a Népszabadságot, a Nemzeti Sportot, a Világgazdaságot, továbbá nyolc megyei napilapot – tartalmazó méretes csomag átvételéről (HVG, 2013. június 8.), Fellegi számára több, mint egyszerű szomszéd.

A bécsi Euroatlantic vezetését a 100 százalékos tulajdonostól, Fellegitől február közepén vette át az adótanácsadással, vagyonkezeléssel, pénzügyi megoldásokkal foglalkozó bécsi sztárügyvéd, Stefan Malaschofsky. Ő az osztrák cégnyilvántartás szerint 67 vállalkozásban visel vezető tisztséget. A szintén a Teggethoffstrasse 7. alá bejegyzett Annagasse Vermögensverwaltungs GmbH irányításán a bécsi jogász történetesen a VCP tulajdonosával, Heinrich Pecinával osztozik. Más is köti az új Euroatlantic-ügyvezetőt a VCP-hez: Malaschofsky a Pecina-cég érdekkörébe tartozó, a BorsodChem privatizációjakor megismert Ce Oil & Gas Trading AG felügyelőbizottságának is tagja. Az osztrák sajtó egyébiránt mint az orosz befektetők nagy barátjáról emlékezik meg az ügyvédről, ő vezette például a 2010-ig működött Saphron Beteiligungs GmbH-t, amelynek hátterében a volt moszkvai főpolgármester, Jurij Luzskov felesége, a főleg Tirolban nagyszabású befektetéseket, szállodaberuházásokat megvalósító Jelena Baturina állt.

Fellegi Tamás még miniszterként
©

Fellegi, aki írásban válaszolt a HVG kérdéseire, bécsi cégét mint a nemzetközi tanácsadópiacon működő Euroatlantic-csoport anyavállalatát jellemezte, amely Magyarországon, Romániában és az Egyesült Államokban működtet leánycéget – jelenleg ügyködik a török „lerakat” alapításán –, illetve irodát tart fenn Rómában. Az osztrák Euroatlantic mellett a jelek szerint legfeljebb másodhegedűs szerep juthat a csoport magyar cégeinek, amelyek egy évtizede még fényes jövő elé néztek: a név akkor lett igazán ismert, amikor a 2002-es kormányváltás előestéjén a Miniszterelnöki Hivatalhoz tartozó informatikai kormánybiztosságtól összesen 750 milliós pr-megbízást nyert az „eredeti” Euroatlantic.

A mai magyar Euroatlantic-cégek nem Fellegi-érdekeltségek. Az Euroatlantic Kommunikációs és Üzleti Tanácsadó Kft. a román ügynökvádakkal illetett, s a 2010-es fideszes médiarendszer kitalálójaként is ismert Heltai Péter volt újságíróé. E 2003-ban létrejött cég jogelődje az Infocenter.hu Kft. és az Euroatlantic Zrt. is, s korábban felbukkant benne tulajdonosként Stumpf István és Szalay Péter jelenlegi alkotmánybíró, továbbá Szadai Károly fideszes médiafelügyelő is. A Mallbeck Kft.-ként alakult Euroatlantic Solution Kft. – amelynek papírforma szerint semmi köze a testvércégekhez, a névazonosságon túl az egyetlen közös bennük Heltai személye, aki 2011-ig ebben is tulajdonos volt – Róna Gábor kommunikációs szakemberé. „Az Euroatlantic csoportként működik, függetlenül a tulajdonosi viszonyoktól” – jegyezte meg a volt miniszter. A két budapesti cég – 4, illetve 111,7 millió forint árbevétel mellett – 5,8, illetve 30 milliós nyereséget termelt, Heltai 1, Róna 26 millió forint osztalékot számolhat el 2012-re.

Amennyiben a bécsi Euroatlantic valóban rálát a VCP magyar befektetéseire, így formálódó médiaüzletére is, Fellegi korántsem kényszerül ismeretlen területre. A volt miniszter, aki valaha a Fidesz-alapító élcsapattal a Bibó István Szakkollégium tanáraként ismerkedett meg, 2010-es kinevezéséig fő tulajdonos volt a jelenleg a Közgép-elnök Nyerges Zsolt érdekeltségében álló Infocenter.hu Zrt.-ben, a Heti Válasz kiadójának jelenlegi tulajdonosában, amely, igaz, már Fellegi távozása után, az RTL Klubot szemelte ki befektetési célpontként.

A mindennapos politikai reflektorfény az utóbbi időben elkerüli ugyan a volt minisztert, de ez nem jelenti, hogy az Euroatlantic-csoport vezénylése lenne az egyetlen feladata. Az Egyesült Államokban is tanult politikus a vezetője a magyar állam által Washingtonban létrehozott alapítványnak, a The Hungary Initiatives Foundationnek, amely májusban tartotta első kuratóriumi ülését. A Magyarországot a tengerentúlon jobb színben föltüntetni igyekvő, a közhasznú státusért jelenleg folyamodó szervezet két társelnöke April Foley, az Egyesült Államok egykori budapesti nagykövete és George Pataki, New York állam korábbi háromszoros kormányzója. A kuratórium tagja még mások mellett Kurt Volker, az Egyesült Államok korábbi NATO-nagykövete, aki a kilencvenes években katonapolitikai diplomataként Budapesten is szolgált, Katrina Lantos Swett, a néhai Tom Lantos képviselőnek a képviselővé, majd szenátorrá választásért sikertelenül küzdő leánya.

Az alapítvány korábban Friends of Hungary munkacímen futott, utóbb azonban kiderült, hogy ezen a néven Bencsik Dávid, a fővárosi önkormányzat brüsszeli képviseletének vezetője tavaly január óta blogot, illetve kormánybarát közösségi oldalt működtet. „A The Hungary Initiatives Foundationnek és a Facebookon megjelenő Friends of Hungarynek semmi köze nincs egymáshoz és nem is volt soha. Az sajnos tény, hogy egy rövid ideig adminisztratív problémák miatt a Friends of Hungary név egyidejűleg több helyen is előkerült” – magyarázta a hátteret Fellegi. A hivatkozott adminisztratív problémák mégis meglepőek, tekintve, hogy a Fellegi-féle alapítványban a magyar állami tulajdonos képviseletéről szóló fejlesztési miniszteri rendelet is Friends of Hungaryt említ (HVG, 2012. december 8.). Ráadásul a nevet akkor már egy éve használó Bencsik – az úgynevezett Békemenetet szervező Bencsik András újságíró fia – bennfentes a kormányoldalon: mások mellett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel alapította például az Új Társadalom Szalon jobboldali értelmiségi műhelyt.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS, RÁDI ANTÓNIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Visszatér a videojátékok két nagy klasszikusa, a Commandos és a Praetorians

Visszatér a videojátékok két nagy klasszikusa, a Commandos és a Praetorians

Megindult a roham a Balatonra, bedugult a 7-es út

Megindult a roham a Balatonra, bedugult a 7-es út

Utazzon a Harry Potter-univerzumban Hagrid motorján!

Utazzon a Harry Potter-univerzumban Hagrid motorján!

Eladó egy szuperritka, patika állapotú Mercedes E 60 AMG

Eladó egy szuperritka, patika állapotú Mercedes E 60 AMG

Több kellemetlen meglepetés éri, ha ma indul Horvátország felé

Több kellemetlen meglepetés éri, ha ma indul Horvátország felé

Kombiként is itt a Mondeo hibrid – bemutató

Kombiként is itt a Mondeo hibrid – bemutató