szerző:
hvg.hu

A tavalyi évben Magyarországon bővült az egyik legjobban az EU-ban a belföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma.

Az Eurostat friss statisztikái szerint az EU-ban Magyarországon bővült tavaly az egyik legjobban a belföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma. Hazánkban 8,2 százalékkal nőtt 2014-ben a magyarok által eltöltött vendégéjszakák száma, a belföldiek összesen 13,5 millió éjszakát töltöttek el itthon. Magyarországon a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma is nőtt, ám itt a felfutás lényegesen alacsonyabb volt (1,8 százalék). Magyarországon összesen 25,7 millió vendégéjszakát töltöttek el a külföldiek és belföldiek összesen.

©

Az európai turizmus fő motorja (a külföldi turistákat tekintve) egyértelműen Spanyolország: az EU-ba érkező külföldiek 21 százaléka az ibériai országban szállt meg 2014-ben. Az összes vendégéjszakát illetően ugyanakkor a franciák állnak az első helyen (402,9 millió vendégéjszakával), a spanyolok kicsivel lemaradva követik őket, végül az olaszuk tudtak felkapaszkodni a dobogó harmadik fokára 369 millió vendégéjszakával.

Vannak ugyanakkor olyan államok, melyekben jelentős csökkenés volt tapasztalható: ilyen például Szlovákia (-5,5 százalék), de Finnországban és Olaszországban is csökkent az összes vendégéjszakák száma.

Az Eurostat tájékoztatója megjegyzi, hogy 2009 óta ugyanakkor összességében folyamatosan növekszik az uniós szálláshelyeken az eltöltött vendégéjszakák száma.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!