Ne vegye fel a telefont, ha +269-cel kezdődik a hívó száma, és ne hívja vissza

Ne vegye fel a telefont, ha +269-cel kezdődik a hívó száma, és ne hívja vissza

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több ezer forintba kerülhet, ha valaki válaszol a +269-cel kezdődő számról érkező hívásokra és szöveges üzenetekre. Egy újabb trükkös hívásról van szó, Afrikából indítják bűnözők – írja a Délmagyarország.

Nem először károsítanak ügyfelek trükkös hívásokkal itthon. Tavaly például a csalók olyan számokról csörögtek, amelyeknek az előhívó száma 23-mal és 24-gyel kezdődött.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácstól akkor azt közölték, hogy a hívások döntően Afrikából érkeznek: megcsörgetik a véletlenszerűen kiválasztott felhasználót, és abban bíznak, hogy visszahívást kapnak.

A másik módszer, hogy sürgős választ vagy visszahívást kérnek SMS-ben, de a végeredmény mindkét esetben ugyanaz. Komoly pénzekkel rövidíthetik meg a gyanútlan ügyfelet. A trükkre egy szervezett bűnözői hálózat alakult ki Afrikában – olvasható a cikkben.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács se tudta megmondani pontosan, hogyan, de komoly jutalékért valahogyan beékelődtek a szolgáltató és a felhasználó közé. Miután Afrikában a jogi szabályozás hiányos, valamilyen „homályos" jogviszony alapján a csalók meg is kaphatják ezt a pénzt. A megkárosított ügyfél aztán már csak a számláján látja, mi történt.

Most ugyanezzel próbálkoznak, csak egy +269-cel kezdődő számról. A nemzetközi telefon-előhívó számok listájából kiderült, az előhívó a Comore-szigetekhez tartozik. Többen is kaptak onnan hívást.

Egyetlen jótanács van: nem szabad felvenni ezeket a telefonokat, nem kell válaszolni az SMS-ekre, és tilos visszahívni a számot.

A lap kereste a három nagy itthon mobilszolgáltató sajtóosztályát az ügyben, de választ egyelőre nem kaptak.