szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mennek az egekbe az árak, mert egy 21 négyzetméteres albérletért már 89 ezret lehet kérni havonta.

A tavaly óta élénkülő magyarországi lakáspiacon a hirdetések alapján az 50-70 négyzetméteres lakásokból a legjelentősebb a kínálat és a kereslet is erős, ennek ellenére nem ebben a méretkategóriában a legmagasabbak a négyzetméterárak - áll az ingatlan.com friss elemzésében.

Eszerint mind a fővárosban, mind a tízezer főnél nagyobb népességű vidéki városokban a kis alapterületű - 20-30 négyzetméteres - lakások négyzetméterárai a legdrágábbak. A fővárosban ezeket a lakásokat az idén átlagosan 368-618 ezer forintért, vidéken pedig 171-349 ezer forintért hirdetik, miközben a nagyobb lakásoknál a fővárosban 338-466 ezer forint között mozognak az átlagos négyzetméterárak, a vidéki városokban pedig 173 ezer forinttól 261 ezer forintig terjed a skála.

©

Az árakat a kis lakásokat befektetési céllal vásárlók hajtják fel, Budapesten ugyanis a 21 négyzetméteres garzonlakásokat lehet most a legdrágábban kiadni, átlagosan 89 ezer forintért. A vidéki városokban a 32 négyzetméteresek mennek a legjobban, havonta átlagosan 78 ezer forintért lehet ezeket kiadni.

Vidéken, a tízezer főnél nagyobb településeken az átlagos eladási árnak jól látható korlátai vannak, 20-22 millió forint jelenti a felső határt, legyen szó 60 vagy akár 100 négyzetméteres ingatlanról.

Az ingatlan.com előrejelzése szerint a nagyobb alapterületű, új építésű lakások átlagos négyzetméterára a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (csok) keresletélénkítő hatása miatt meghaladhatja a garzonlakásokét, de ezeknek a lakásoknak a tömeges megjelenésére előreláthatólag 1-2 évet még várni kell.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!