szerző:
hvg.hu

Nagyon másképp fest a történet annak az embernek a szemszögéből, akit a 2014 őszén kirobbant amerikai kitiltási botrány miatt vádlottként a bíróság elé citált az ügyészség. Elkezdődött a per, ahol a vádlott mellett egy tanút is meghallgat a bíróság.

Elkezdődött az a per, amelynek – lehet ilyen olvasata az előzményeknek – egy szem vádlottjára húznák rá a vizes lepedőt a kitiltási botrányban.

A Fővárosi Főügyészség tavaly decemberben rávezette az újságírókat arra, hogy ki az az egyetlen ember, akit vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedéssel vádolja. T. Viktor az első tárgyaláson felolvasta a vallomását, amely alapján egészen másképp fest a helyzet.

A vádirat

Az ügyészség képviselője a vádirat ismertetésekor elmondta, hogy T. Viktor az Advanced Network Technologies Kft. ügyvezetője és tulajdonosa. A cég információs, biztonsági tanácsadásokat nyújtott, például a Széchenyi Banknak 2012 végéig. A cég régóta dolgozik a NAV-nak is, de más állami szervekkel is többször volt szerződéses viszonya.

©

T. Viktor megismerkedett Torba Tamással, a Comprad Kft. ügyvezetőjével. (T. Viktor megismerkedett a Bunge Zrt.-vel, és a Comprad részt vett az amerikai hátterű cég adóval, áfával kapcsolatos álláspontjának a kialakításában. A Bunge megbízta, hogy az áfacsalás elleni küzdelemért lobbizzon, az áfacsalás káros hatásairól kommunikáljon. 2013 év végéig tartott az első megbízási szerződés, majd újabb szerződést kötöttek.  Az ügyészség szerint Torba kapcsolatba lépett az agrártárca és a NAV képviselőivel.

Torba azt vallotta az ügyészségnek, hogy úgy ismerte T. Viktort, aki kapcsolatban áll befolyásos személyekkel, például Heim Péterrel, a Századvég Gazdaságkutató akkori elnökével. (Heim neve is felmerült korábban, mint aki rajta van az Egyesült Államokból kitiltottak listáján, azonban ezt Heim tagadta.)

A vádirat szerint Torba 2014. április 24-én meghívót kapott az ANT Kft.-től. Ezt követően májusban találkozott T. Viktorral. Az ügyészség úgy festette le, hogy Torba elmondása szerint T. Viktor a beszélgetésük során azt állította, hogy a kormány hajlandó stratégiai partnerséget kötni, méghozzá 2 milliárd forint értékben a Bungével. A kormány hajlandó csökkenteni az áfát, ezt a Századvég üzeni, személy szerint Heim Péter. Hamis számlákkal kellett volna kormányzati szereplőknek, kormányközeli személyeknek eljuttatni a pénzt – az eseményeket így rekonstruálta az ügyészség.

A vádirat szerint az ajánlat arról is szólt, hogy a NAV visszatartana egy 16 milliárdos áfa-visszatérítést a Glencore, a Bunge egyik versenytársa felé.

Torba e-mailt írt a Bunge vezetőjének, hogy egy fontos információt adna át, május 23-án találkoztak. A Bunge vezetője határozottan elutasította az ajánlatot, és megszakította a kapcsolatot Torbával.

Torba kapcsolatban volt az amerikai nagykövetséggel is, és az amerikai nagykövetség visszavonta T. Viktor vízumjogosultságát.

A vádlott vallomása

T. Viktor felolvasott vallomásában kiemelte, nem ért egyet a vádirattal, a történtek pedig az ő szemszögéből a következőképpen festettek.

Torbát 2010-2011-ben ismerte meg, a Széchenyi Banknak mindketten dolgoztak, a banki munka 2012 végi lezárulta után is sűrűn találkoztak. 2013-ban kerültek szóba először közöttük a stratégiai megállapodások, amiket akkoriban nagy intenzitással kötött a kormány. T. Viktor úgy emlékszik, Torba feltette neki a kérdést, hogy mi lenne, ha stratégiai megállapodást kötne a kormány a Bungéval. Ez a dolog, T. Viktor vallomása szerint, megválaszolatlan maradt közte és Torba között.

Aztán 2014 elején tudomást szerzett T. Viktor arról, hogy lesz hamarosan egy kutatás-fejlesztési pályázat, és az a cégének a profiljába vág. Ez a pályázat évente ismétlődik, 2013-ban 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kaptak a nyertesek, a pályázati kiírás szerint stratégiai együttműködési megállapodást kell kötni a kormánnyal.

©

Torbával az ANT Kft. egyik szokásos éves rendezvényén is találkozott T. Viktor, utóbbi úgy emlékszik, kiálltak a dohányzóba, mesélt Torbának arról, hogy mit hallott a pályázatokról. Azt mondta, hogy ezek valahogyan a Századvéghez tartoznak, kétmilliárdot is lehet nyerni. Beszélgettek arról, ki lehet a Századvégnél a megmondóember. Gondolom a Heim Péter, de ezt te is tudod – mondta a vallomása szerint T. Viktor Torbának. T.Viktor a vallomása felolvasásakor azt mondta, semmilyen üzenetet nem adott át, Heim Pétert nem is ismeri, és mindez a fent említett beszélgetés egy pár négyzetméteres dohányzóban történ, ahol többen ott voltak körülöttük. T. Viktor úgy emlékszik, hogy Torba erre mondta: valami nagy titkot próbált átadni.

A rendezvényt követően is sokszor találkoztak, nem is beszéltek stratégiai megállapodásról. Aztán öt hónappal később hívta T. Viktort az amerikai nagykövetség, hogy fáradjon be. (Azt állította, hogy Torba korábban bemutatta őt egy férfinek a követségről.) Pár nappal később megvonták az automatikus vízumjogosultságát. Ez után, mondta T. Viktor, találkoztak Torbával, és a mostani vádlott kérte, hogy nézzen utána a dolognak. Torba állítólag utánanézett, és azt mondta, hogy T. Viktor valamilyen árukövető rendszerben keresztbefeküdt az amerikaiaknak, ez szúrja az amerikaiak szemét. Ez, mondja T. Viktor, abszurd volt. A követségen kérdezték tőle, hogy milyen kormányzati megbízásai vannak. A beszélgetés a követségen fél óráig tartott, de nem tettek fel konkrét kérdéseket. T. Viktor nem értette, miért hívták.

A követségen azt mondták neki, állítja T. Viktor, ők nem szerették volna, hogy rajta legyen a listán, de az Egyesült Államokban döntöttek. Akkoriban robbant ki a botrány. T. Viktor azt mondta, hogy vele együtt a NAV akkori elnöke (Vida Ildikó) mellett Heim Péter is rajta volt a listán. (Heim tagadta, hogy rajta lenne, Vida elismerte ezt, de azóta sem tudni hivatalosan, hogy az akkori NAV-osok közül még kik, mert Vida csak annyit árult el, kollégái is rajta vannak a listán.)

Az események T. Viktornál 2015-ben folytatódtak. A rendőrök házkutatást tartottak nála, a levelezését és az asztalát, majd a lakását is átkutatták.

T. Viktor állítja, senkinek sem közvetített üzenetet az áfacsalással kapcsolatban, nem ismeri Heim Pétert, nem kívánta sem őt, sem a Századvéget belekeverni ebbe az ügybe. T. Viktor azt mondta, nem ismer kormányzati szereplőket, képviselőket (és még a Glencore céget sem), és szerinte nem gondolhatta azt Torba Tamás, hogy T. Viktor közre tud működni egy stratégiai megállapodás megkötésében.

T. Viktor többször hangsúlyozta, hogy végig nem értette, miről szól a történet.

Egy másik cikkünkben ismertetjük majd a lobbista, egyben a bírósági eljárásban tanúként meghallgatott Torba Tamás vallomását.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Polt Péter szomszédja Borkai ügyvédje egy balatoni luxusapartman-házban

Polt Péter szomszédja Borkai ügyvédje egy balatoni luxusapartman-házban

Felmentették a férfit, akit hajléktalansága miatt ítéltek el

Felmentették a férfit, akit hajléktalansága miatt ítéltek el

Többeknek meggyűlt a bajuk az iPhone-jukkal az iOS-frissítés után

Többeknek meggyűlt a bajuk az iPhone-jukkal az iOS-frissítés után

Szinte bejáratósan új ez az eladó hazai Trabant

Szinte bejáratósan új ez az eladó hazai Trabant

Senki sem ment el szavazni az egyik fővárosi szavazókörben

Senki sem ment el szavazni az egyik fővárosi szavazókörben

Meghalt a testnevelő tanár, aki több gyereket is megmentett a veronai buszbalesetnél

Meghalt a testnevelő tanár, aki több gyereket is megmentett a veronai buszbalesetnél