szerző:
Torontáli Zoltán
Tetszett a cikk?

Míg korábban a magasabb fizetések miatt mentek külföldre dolgozni a magyarok, többnyire azért, hogy hazatértük után be tudják indítani az itthoni életüket, az utóbbi időben markánsan megjelent egy új kivándorló csoport. Ők a hazai közállapotok miatt már kilátástalannak ítélik saját maguk és az ország helyzetét, elegük van abból, ami itt folyik, és eleve úgy indulnak útnak, hogy soha nem akarnak visszatérni.

Miért szeretne külföldön dolgozni? – ezt a kérdést minden olyan jelentkezőnek felteszik az Euwork Kft.-nél, aki eljut oda, hogy egy-egy állásajánlattal kapcsolatban behívják személyes beszélgetésre. Az Euwork az egyik legnagyobb hazai munkaközvetítő társaság, amely kifejezetten nyugat-európai partnereinek toboroz magyar munkavállalókat. Havonta átlagosan száz magyart helyez el külföldön már évek óta, ehhez azonban természetesen ennél jóval több személyes interjút kell elvégeznie.

Korábban a jelentkezők elsöprő többsége azt válaszolta a kérdésre, hogy:

  • szeretne annyi kezdőtőkét felhalmozni, amennyivel itthon beindíthatja az életét
  • lakásra gyűjt
  • a tanulmányait szeretné finanszírozni
  • a devizahitel megemelkedett terheit kell kifizetnie
  • szeretné tökéletesre csiszolni a nyelvtudását, világot látna, kalandra vágyik.

Elegük van abból, ami itt folyik, nincs jövőképük

Újabban viszont markánsan megjelent egy réteg, amely a teljes kilátástalanság elől menekülne nyugatra. A beszélgetéseken egyre többen mondják azt, hogy:

  • a személyes karrierjüket nézve itthon esélyt sem látnak a hosszabb távú boldogulásra
  • az ország helyzetét kilátástalannak ítélik, és nem számítanak arra, hogy ez változni fog
  • mindenképpen ki kell jutniuk Nyugat-Európába, mert itt egyszerűen nem boldogulnak, lépéskényszerben vannak, kvázi menekülnek a körülmények elől
  • elegük van az itthoni közállapotokból és a politikából (utóbbi tehát nem egyes pártokra vagy a kormányra, hanem az összes politikai erőre vonatkozó kritika).
©

„A múlt héten tartottuk az idei állásbörzénket, amelyen 14 külföldi munkaközvetítő mutatta be az ajánlatait, és megint rengetegen, több mint ezren voltak az érdeklődők” – mondja Tanay Marcell, az Euwork ügyvezetője. Tapasztalatai szerint a külföldi munkában gondolkodó magyarok száma stabil, évek óta nem csökken, csak a motiváció kezdett változni az utóbbi időben, a fent említett irányba.

Örülnek nekünk, ha nem akarunk hazajönni

A kilátástalanság elől menekülő magyarok egyáltalán nem tervezik, hogy valaha is visszatérnek Magyarországra, az esetek többségében még akkor is a végső kivándorlás mellett vannak, ha azt sem tudják, milyen a valóságban a kinti élet, és nem beszélik jól a célország nyelvét. Nekik egyébként a nyugati munkaadók jobban örülnek, mint a kényszerből kivándorlóknak, mert nagyon motiváltak a beilleszkedésre, inkább alkalmazkodnak az új környezethez, mintsem könnyen hazajönnének, vagyis stabilan maradnak, és mindent megtesznek, hogy megvessék a lábukat az új hazájukban.

A másik fontos változás, hogy kezd élénkülni a nyugati kereslet a nem hiányszakmában dolgozó, képzettebb magyarok iránt is.

Az informatikus, az orvos és a gépészmérnök mindig is azonnal mehetett külföldre, ha akart, de újabban már fogorvosi asszisztenseket, technikusokat vagy irodai alkalmazottakat is elkezdtek nagyobb számban keresni

– mondja Tanay Marcell. Ez már nem betanított munka, jól kell hozzá tudni a célország nyelvét, de kint olyan fokú a munkaerőpiac bővülése, hogy helybeliekkel nem tudják az üres helyeket teljesen feltölteni, ezért szívesen próbálkoznak tőlünk munkatársakat toborozni.

Emellett megindultak a kelet-európai munkaerő felé a kisebb és/vagy vidéki nyugat-európai vállalkozások is. Egy kis vidéki angol cég például csak nagyon nehezen tud rávenni egy Londonban dolgozó magyart (angolt meg pláne), hogy költözzön hozzá dolgozni, aki viszont Magyarországról indul, annak szinte mindegy, hogy a fővárosban vagy vidéken kezdi a kinti pályafutását, mert csak az lebeg a szeme előtt, hogy a jó fizetésért és jobb életkörülményekért kijusson.

Az, hogy sokan mennének, már közhely

   Közismert, hogy a fiatal magyar munkavállalókat, elsősorban a férfiakat mágnesként vonzzák a nemzetközi lehetőségek. A Randstad Workmonitor legutóbbi felmérése szerint a 34 év alatti férfiak 79 százaléka a megfelelő állásért külföldre is áttelepülne.

   Az Intrum Justitia Európai Fogyasztói Fizetési Jelentéséből pedig nemrég az derült ki, hogy a magyarok 35 százaléka, a fiatalok 44 százaléka és a gyermekes fiatalok 41 százaléka gondolkodik azon, hogy külföldre költözzön.

   Hasonlóan nagyarányú külföldre költözési hajlandóságot mért – elsősorban a fiatalabbak körében - a Jobinfo.hu, a megkérdezettek 22 százaléka mondta, hogy már keres is külföldi munkát, 49 százalékuk pedig itt még nem tart ugyan, de nem zárkózik el az ötlettől, hogy továbbálljon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Januártól mindenhol el fogják fogadni a bankkártyáját – de most már otthon is hagyhatja

Januártól mindenhol el fogják fogadni a bankkártyáját – de most már otthon is hagyhatja

Dibusz a Juventus elleni vereségről: Ez egy minitragédia

Dibusz a Juventus elleni vereségről: Ez egy minitragédia

Kifejezetten gyerekeknek szánt okosóra jelent meg a Telekomnál

Kifejezetten gyerekeknek szánt okosóra jelent meg a Telekomnál